Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

6 tapaa päästä eroon lainasta

Lainaa kertyy monelle huomaamatta, olipa se sitten pikalaina jonka korot ovat kasvaneet tai yksi luottokortti, jonka on unohtanut budjetoida omiin tuloihinsa. Kaikessa lainanhallinnassa tärkeintä on maksaa sitä tasaisesti pois ja ajallaan ilman, että pelailet vai korkojen kanssa. Pikalaina muuttuu kalliiksi vai silloin, kun sitä ei maksa ajallaan pois. Olipa se luottokortti tai pikalaina niin oleellista on, että maksut kykenee etukäteen suunnittelemaan, mutta jos kuitenkin on päässyt käymään niin, että laina on paisunut ja se ei tunnu katoavan kuukausittaisista maksuista huolimatta, kannattaa palata takaisin piirustuspöydälle. Lainan takaisin maksu vaatii itsekuria ja suunnitelmallisuutta ja mitä enemmän lainassa on korkoja ja kuluja, sitä turhauttavammalta lainan takaisinmaksu voi tuntua. Maksu maksun jälkeen, itse lainasumma ei tunnu pienenevän. Tällöin pitää tehdä uusi suunnitelma, kiristää vyötä ja yrittää päästä lainasta nopeasti eroon niin, että se ei jää kummittelemaan pidemmäksi aikaa. Tässä on 6 tapaa miten päästä eroon lainasta.

  1. Maksa laskut heti palkkapäivänä. Tulipa palkkasi kuukausittain tai kahdesti kuukaudessa, maksa kaikki laskusi ja lainan lyhennyksesi heti palkkapäivänä. Me kaikki tiedämme, että lainan saa maksettua kuluttamalla vähemmän ja säästämällä enemmän, mutta tällä tavalla estät itseäsi elämästä yli varjojesi. Kun kaikki on maksettu heti alta pois, voit budjetoida, miten voit elää loppu kuun jäljelle jäävillä rahoilla. Näin on helpompi arvioida, mistä kaikesta pitää leikata. Voit helpottaa tehtävää, jos säädät kaikki maksut automaattiseksi nettipankistasi, näin et joudu edes avaamaan tietokonettasi ja pakolliset maksut menevät. Jos sinusta tuntuu siltä, että voit maksaa edes hieman enemmän kuin minimi lyhennyksen, tee niin vaikka se olisi vain 10 tai 20 euroa, ajan kanssa tämä pienikin lisämaksu syö lainaa tehokkaasti.
  2. Heti kun mahdollista, luovu ’’ylimääräisistä’’ luottokorteista. Mitä vähemmän lainoja sinulla on, sitä helpompi niitä on käsitellä. Mitä enemmän luottokortteja sinulla taas on, niin sitä vaikeampi lainaa on hallinnoida. Yksi luottokortti riittää, ja kahta enempää ei kukaan tarvitse.
  3. Luo laina hierarkia. Jos sinulla on useita lainoja, niin listaa ne pienimmästä suurimpaan. Kaikkien lainojen minimi maksu pitää maksaa joka tapauksessa, mutta lainat eivät katoa, jos niistä maksaa vain kulut ja korot. Sen sijaan laita lainasi järjestykseen ja ala maksamaan lainaa maksimaalisella määrällä takaisin. Aloita pienimmästä lainasta ensin, sillä sen saa maksettua nopeiten takaisin. Sen jälkeen sen minimimaksun voi kohdistaa seuraavaan lainaan. Kun pääset kolmanteen tai neljänteen lainaan, kykenet maksamaan sitä takaisin merkittävissä summissa, ja näin velkasi katoavat tehokkaasti.
  4. Luo korko hierarkia. Toinen vaihtoehto on koota lainat korkojärjestyksessä. Maksa suurikorkoiset lainat pois ensin, näin voit keskittyä lainojen etkä korkojen maksuun. Tärkeintä on valita kuitenkin sinulle itsellesi sopiva takaisinmaksu suunnitelma ja pitäytyä siinä.
  5. Vuokraa tarvittavia asioita ostamisen sijaan. On helppo ajatella, että pitkällä tähtäimellä ostaminen on aina halvempaa kuin vuokraaminen, mutta esimerkiksi auton liisaaminen voi olla halvempaa kuin uuden auton ostaminen ja sen vakuutuksien maksaminen. Toisaalta myös monia muita kuluja kannattaa siirtää tulevaisuuteen, kun lainat on saatu maksettua, voit siirtyä taas sijoittamiskeskeiseen ajatteluun.
  6. Kiristä vyötä. Kaikki niksit ja lainan takaisin maksun suunnittelu on toki tärkeää ja auttaa lainan takaisin maksussa, mutta oleellista on lopettaa elämäntapa joka johti lainojen ottoon. Laskelmoi mihin sinulla on oikeasti varaa ja leikkaa kaikki turhat kulut. Kuluista leikkaaminen ei ikinä ole hauskaa, mutta mitä nopeammin saat leikattua kuluja, sitä nopeammin saat maksettua velkasi pois.