Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Deittailu – hauskanpitoa ja sen oikean etsimistä

Sinkkuelämällä on puolensa. Saat mennä ja tulla, miten haluat, huolehtimatta muista, ei puolison likaisia sukkia lattialla, ei tarvitse valvoa kumppanin kuorsauksen vuoksi eikä katsoa urheilua telkkarista (ellei siis itse tahdo). Mutta oletko kyllästynyt olemaan kolmas pyörä kavereiden kanssa? Tai maksamaan enemmän lomareissuista? Tai soittamaan kavereita läpi seuraa pyydellen, kun tekisi mieli mennä vaikka vaan ulos syömään ihan ex tempore (eikä kukaan pääse, koska puoliso)? Jos yksinolo alkaa kyllästyttää, mutta deittailukin hirvittää, lue eteenpäin. Näillä vinkeillä pääset pitkälle.

Potentiaalisia kumppaneita voi löytää mistä vain. Tämä on ehkä klisee, mutta myös aivan totta. Nykyisin nettideittisivut ja tinderit ovat suosittuja, ja niistä voi löytää seuraa niin hauskanpitoon kuin pidempiaikaiseenkin suhteeseen. Jos nettideittailu ei kuitenkaan tunnu omalta, ei kannata unohtaa ns. vanhanaikaisempiakaan menetelmiä.

Ravintolat ja baarit ovat yleisimpiä paikkoja, joissa voi tavata uusia ihmisiä. Lähde ulos, ja varustaudu iloisella ja avoimella mielellä. Kukaan ei halua lähestyä sinua, jos näytät siltä, että haluaisit mieluummin olla missä tahansa muualla. Tee lähestyminen helpoksi, viesti myös kehon kielellä, että olet kiinnostunut tutustumaan. Hymyile, luo katsekontaktia. Kun juttelet jonkun kanssa, käännä koko kehosi tämän suuntaan. Pidä kuitenkin elekieli luonnollisena, älä liioittele, sillä se voidaan helposti tulkita väärin.

Kiinnostavaan ihmiseen voi kuitenkin törmätä missä vain ja milloin vain. Esimerkiksi kahvilassa reippaan ulkoilulenkin jälkeen, taidenäyttelyssä tai vaikka kirpputorilla. Naisen ei kannata jäädä vain odottamaan, että mies tekee aloitteen, vaan joskus on hyvä ottaa ohjat omiin käsiin, ja lähestyä rohkeasti mielenkiinnon kohdetta. Muualla kuin ravintolassa voi olla helpompikin aloittaa keskustelu, esimerkiksi ulkoillessa sää tai liikuntareitin kunto ovat heti varmoja yhteisiä kiinnostuksen kohteita, kirppiksellä voi vaikka kysyä toisen mielipidettä jostakin esineestä tai hintatasosta tai pyytää vinkkejä lähistön muista edullisista ostospaikoista. Sitäpaitsi taustamusiikki on näissä paikoissa yleensä huomattavasti hiljaisemmalla, joten keskustelu on muutakin kuin “mitä sanoit” ja epävarmuutta, kuuliko toinen oikein. Lähesty siis rohkeasti. Jos et saa vastakaikua, ei se ole maailmanloppu, etkä myöskään ole menettänyt mitään. Ja kuka tietää, ehkä törmäätte vielä uudelleen, ja tämä ensitapaaminen edesauttaa lähempää tutustumista silloin.

Uusiin ihmisiin tutustumista ja keskustelun avaamista voi myös harjoitella. Voit esimerkiksi miettiä etukäteen muutamia yleispäteviä keskustelunavauksia, jotta et jää aivan sanattomaksi hyvän tilaisuuden tullen. Keskustelu alkaa parhaiten avoimella kysymyksellä, johon ei voi vastata vain kyllä tai ei, esimerkiksi voit kysyä neuvoa johonkin asiaan tai opastusta johonkin läheiseen paikkaan. Samoin erilaisiin tilaisuuksiin lähtiessäsi voit asettaa itsellesi konkreettisia tavoitteita, esimerkiksi “tänään keskustelen kahden uuden ihmisen kanssa”. Tavoitteena ei siis tarvitse olla treffit tai edes puhelinnumeroiden vaihtaminen. Jo se, että avasit suusi ja aloitit keskustelun, riittää. Jos se sitten johtaa pidemmälle, aina parempi.

Voit myös kertoa läheisille ystävillesi, että olet avoin uudelle suhteelle, ja pyytää heitä miettimään, josko he tietäisivät jonkun, joka voisi sopia sinulle. Hyvät ystävät voivat usein auttaa. He tuntevat sinut ja miesmakusi, ja heillä voi hyvinkin olla verkostoissaan mielenkiintoisia tuttavuuksia, jotka voisivat kiinnostaa myös sinua. Kannattaa kuitenkin tehdä selväksi, mitä etsit ja että olet vakavissasi, etkä tällä kertaa halua loppumatonta sokkotreffien virtaa keiden tahansa miesten kanssa. Joskus hyväätarkoittavat ystävätkin voivat innostua liikaa.

Kun sitten olet tavannut jonkun ja ehkä vaihtanut puhelinnumeroitakin, mikä on seuraava askel? Vielä edelleenkin on vahvoilla ajatusmalli, että mies tekee aloitteen eli pyytää treffeille, ja nainen vain odottaa kutsua. Jos olet todella kiinnostunut toisesta osapuolesta, voit aivan hyvin unohtaa tämän, ja ehdottaa tapaamista itsekin. Usein myös kuulee erilaisista yhden päivän tai kolmen päivän säännöistä, joissa kehotetaan odottamaan, ennen kuin ottaa yhteyttä, ettei vaan vaikuttaisi liian innokkaalta tai – mikä pahempaa – epätoivoiselta. Jos olet tosissasi, voit heittää nämäkin säännöt romukoppaan. Erilaiset sosiaaliset pelit voivat päinvastoin vain hankaloittaa tilannetta, sillä ne voidaan helposti tulkita aivan toisella tavalla, kuin mitä olet tarkoittanut. Jos siis haluat tavata, kerro se selvästi, äläkä jätä toista osapuolta arvailemaan. Älä kuitenkaan ala (ainakaan ääneen) suunnittelemaan perheen perustamista ennen kuin suhteenne on oikeastaan vielä alkanutkaan.

Kun olette sopineet treffit, muista rentoutua. Deittailun tarkoitus on oppia tuntemaan toinen, ja selvittää, voisiko teillä olla yhteinen tulevaisuus, mutta sen ei silti tarvitse olla vakavaa, päinvastoin. Käykää syömässä ja leffassa. Tehkää yhdessä jotain hauskaa, opetelkaa yhdessä uusia taitoja kuten sushirullan käärimistä, käykää huvipuistossa, tanssimassa, pulkkamäessä. Hauskanpidon lomassa todennäköisesti avaudutte paremmin ja näytätte toisillenne todellisen itsenne, ja tutustutte paremmin ja syvemmin. Jos jotain menee pieleen, se ei todellakaan haittaa, pidä siis hauskaa ja nauti!

Treffeistä ja yhdessä tekemisestä aiheutuu yleensä ainakin jonkin verran kustannuksia. Suhteen alussa voi olla epäselvää, miten laskujen kanssa toimitaan. Käytäntöjä voi olla monenlaisia ja kannattaa sopia, mikä on teille sopiva tapa. Usein etikettiin vedoten sanotaan, että kutsuja maksaa, mutta voitte aivan hyvin myös jakaa kustannukset. On kuitenkin hyvä sopia kustannusten jakamisesta ainakin pääpiirteittäin jo ennen treffejä, ja suunnitella ohjelmaksi jotain kummankin budjettiin sopivaa. Jos lasku kuitenkin yllättää, voi vaikka heti tilille tuleva 50 euron pikavippi pelastaa hankalasta tilanteesta. Ole kuitenkin rehellinen ja kerro treffikumppanille, ettei sinulla tällä hetkellä ole varaa useampiin näin kalliisiin treffeihin.

Hyvä merkki suhteen syvenemisestä on keskustelun aiheiden muuttuminen vakavammiksi ja syvällisemmiksi. Suhteen alku ja ensitreffit voivat vielä olla kevyempää tutustumista, mutta luottamuksen kasvaessa on helpompi avautua myös vaikeammiksi koetuista asioista. Vakavammista asioista puhuminen voi luoda välillenne syvemmän tunnesiteen, joka edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitoutumista.

Haluat ehkä varsin pian myös esitellä treffikumppanisi ystävillesi. On hyvä nähdä, miten kumppani käyttäytyy ystäviesi seurassa. Onko hän heti kuin kotonaan tai jättäytyykö mahdollisesti syrjään, miten hän kohtelee ystäviäsi – ja sinua muiden läsnäollessa? Ja tietysti on aina mielenkiintoista nähdä ja kuulla, mitä ystäväsi ajattelevat uudesta potentiaalisesta kumppanistasi. Ystäväsi kuitenkin tuntevat sinut ja haluavat parastasi. Mieti, mikä on oikea aika ja paikka esittelylle, pienet kekkerit ystävien kesken antavat mahdollisuuden rennompaan tutustumiseen kuin suurempi ja virallisempi tilaisuus.

Mikäli teitä ei ole tarkoitettu yhteen, selviää sekin yleensä aika pian. Keskustelunaiheet loppuvat, huomaatte pitävänne täysin erilaisista asioista, tai elämäntapanne tai -tilanteenne ovat liiaksi toisistaan poikkeavat. Jos et halua tavata enää, kerro sekin kiertelemättä, mutta kohteliaasti. Älä vain jätä vastaamatta puheluihin ja viesteihin, tai teeskentele viihtyväsi kalareissulla, jos et sitä oikeasti tee. Rehellisyys on paras tapa myös suhteen päättämisessä.

Jos suhde ei toiminutkaan, älä jää murehtimaan ja kierimään itsesäälissä. Sinulla oli kuitenkin hauskaakin, ja sait uusia kokemuksia, myös deittailusta. Itseluottamukseesi saattoi tulla pieni kupru, mutta ehkä opit jotain uutta myös itsestäsi ja siitä, mitä et tulevaisuudeltasi halua. Lähde liikkeelle, tee asioita, joista nautit, ja ehkä jo piankin olet valmis kokeilemaan uudelleen.