Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Edullisesti maailmalle – vinkkejä budjettimatkailijalle

Kevät tulee ja reissujalkaa vipattaa, mutta matkakassa ei juuri suuruudellaan vakuuta? Tuttua? Tekisi mieli lähteä katselemaan muita maisemia, mutta lomaan varatut rahat ovatkin yllättäen huvenneet johonkin ihan muuhun, mikä neuvoksi?

Pienikin matkakassa on matkakassa, ja huolellisella suunnittelulla se voi riittää yllättävänkin pitkälle. Budjettimatkailijoille on nykyisin tarjolla todella monia vaihtoehtoja oli suuntana sitten läheisemmät kohteet Euroopassa tai kaukaisemmat rannat esimerkiksi Aasiassa. Avainsana onnistuneeseen matkaan on suunnittelu.

Lennot

Lentoihin pätee yleensä nyrkkisääntö, että mitä aiemmin varaat, sitä edullisemmin lentosi saat. Jos siis vain voit, varaa matkasi hyvissä ajoin ennen matkaa. Toinen hyvä vinkki on matkustaa sesonkiajan ulkopuolella tai ainakin aivan sen reunamilla. Säät eivät tällöin ehkä ole aivan täydelliset, mutta matkakassasi kiittää. Samoin todennäköisesti kohteessa on suurimpien turistimassojen puuttuessa mukavan väljää, eikä nähtävyyksiin tarvitse jonottaa. Suosituimmat matkustusajat tai koulujen loma-ajat ovat yleensä myös niitä kalleimpia aikoja matkustaa, mutta myös viikonpäivillä on merkitystä lentojen hintoihin, yleensä tiistai ja keskiviikko ovat kaikkein edullisimpia lentopäiviä.

Pakkaa kevyesti

Mikäli saat matkatavarasi mahtumaan käsimatkatavaraksi, säästät selvää rahaa. Kevyet kantamukset myös helpottavat lomaasi, etenkin, jos suunnittelet kierteleväsi kohteessa enemmänkin etkä vain viipyä yhdessä paikassa. Ja kun tiedät, etteivät ostokset yksinkertaisesti mahdu laukkuusi, myös kulutat vähemmän rahaa shoppailuun matkasi aikana. Muista pakata mukaan ainakin pieni matka-apteekki, laastareita, käsidesiä ja puhdistuspyyhkeitä, pari pientä pakettia pyykinpesuainetta voi myös osoittautua käteväksi matkan varrella.

Majoitus

Myös hotellitarjouksia kannattaa etsiä jo hyvissä ajoin, mutta joskus mattimyöhäsetkin palkitaan hyvillä viime hetken tarjouksilla. Tarkista kansainvälisten ketjuhotellien kanta-asiakastarjoukset ja erilaiset tarjous- ja kuponkisivustot. Jos olet valmis tinkimään yksityisyydestäsi, tutustu myös kohdekaupungin hostellitarjontaan. Ryhmämajoitus voi olla yllättävän edullista aivan ydinkeskustassa, ja voit samalla löytää samanhenkistä matkaseuraa kaupunkikierrokselle.

Edullista majoitusta voi löytyä myös yksityisten ihmisten tarjoamana. Airbnb:n tai Couchsurfingin kautta voit löytää itsesi mukkumasta paikallisten ihmisten vierashuoneessa tai kirjaimellisesti olohuoneen sohvalla, ja samalla voit saada paitsi paikallisen oppaan myös elinikäisiä ystäviä. Käyttäessäsi Airbnb:tä tai Couchsurfingia tutustu tarkasti palvelun sääntöihin ja toisten matkailijoiden jättämiin arviointeihin ja käytä tervettä järkeä, niin matkasi onnistuu parhaiten.

Joihinkin maihin, esimerkiksi Kreikkaan tai Israeliin, voit myös lähteä esimerkiksi työleirille, jolloin majoitus ja usein myös ateriat ovat ilmaisia. Tällöin sinulta toki edellytetään myös työn tekoa, ja vapaa-aikasi voi näin olla rajoitetumpaa, mutta toisaalta saat myös varmasti kokea ainutlaatuisia hetkiä ja näet täysin toisenlaisen puolen kohdemaastasi.

Majoituksen valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota muuhunkin kuin vain pelkkään huoneen hintaan. Hyvä sijainti voi säästää paljonkin rahaa pienempinä bussilippukuluina, ja tietysti lyhyempi matka kaupungille ja nähtävyyksiin säästää myös aikaa ja jalkojasi, jolloin ehdit ja jaksat nähdä ja tehdä enemmän. Siisti ja rauhallinen huone ja hyvä sänky takaavat hyvät yöunet, jolloin lataat kunnolla akkuja seuraavaa lomapäivää varten. Tärkeä kriteeri majoituksen valinnassa on myös turvallisuus. Nautit lomastasi paljon enemmän, kun tiedät, että sinä ja tavarasi olette majapaikassasi turvassa. Käytä siis kunnolla aikaa sen oikean yösijan etsintään.

Nähtävyydet

Tutustu etukäteen paikallisiin nähtävyyksiin ja mieti, mitä ainakin haluat nähdä ja tehdä. Etenkin suuremmissa kaupungeissa on usein tarjolla erilaisia yhden tai useamman päivän turistikortteja, joihin kuuluu joukkoliikenteen käyttö ja ilmainen tai alennushintainen sisäänpääsy useisiin paikallisiin nähtävyyksiin. Kortti voi olla ihan hyvä vaihtoehto, mutta vertaa kuitenkin hintoja. Yleensä voit ostaa yhden tai useamman päivän bussikortin myös erikseen edullisesti. Käytkö todella riittävän monessa nähtävyydessä, jotta turistikortin ostaminen kannattaa? Jos kortti antaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn 50 museoon, mutta itse asiassa haluat tai ehdit kortin voimassaoloaikana käydä vain kahdessa, ei kortin ostaminen ehkä sittenkään kannata. Älä maksa tyhjästä! Sitä paitsi museoilla ja muillakin nähtävyyksillä on usein myös omia alennushintojaan tai esimerkiksi yksi päivä tai ilta viikossa, jolloin sisäänpääsy on maksuton. Tutustu nähtävyyksien omiin nettisivuihin ja vertaile vaihtoehtoja. Äläkä unohda kokonaan ilmaisia, usein pieniä, sympaattisia museoita ja nähtävyyksiä – ne usein kertovat paikallisesta historiasta ja kulttuurista enemmän kuin massiiviset laitosmuseot!

Monessa suurkaupungissa on tarjolla myös ilmaisia opastettuja kävelykierroksia, joissa oppaan palkkio muodostuu hänelle annettavista tipeistä. Oppaana on usein paikallisia opiskelijoita tai taiteilijoita, jotka todella tuntevat kaupungin omakohtaisesti ja näkevät vaivaa tehdäkseen kierroksesta aidosti mielenkiintoisen. Maksat siis kierroksesta omantuntosi mukaan juuri sen verran, kuin opas mielestäsi ansaitsee. On tietysti epäkohteliasta jättää kokonaan maksamatta, mutta voit aivan hyvin antaa tippinä vaikkapa puolet tai kolmasosan maksullisen kävelykierroksen hinnasta. Oppaalta voi myös kysellä hyviä ravintolavinkkejä, he auttavat yleensä mielellään.

Kannattaa myös tutustua kaupunkien joukkoliikenteeseen. Yllättävänkin monessa kaupungissa on jokin ns. turistilinja, eli bussi tai raitiovaunu, joka kiertää useammankin nähtävyyden vierestä, ja joissakin kaupungeissa on myös tarjolla ilmainen opaslehtinen, joka kertoo näistä nähtävyyksistä. Esimerkiksi Helsingistä löytyy tällainen lehtinen, joka kertoo raitiovaunujen 2 ja 3 reittien varren kohteista.

Jos etsit jotain erilaista, mahdollisesti jotain paikallisempaa, kannattaa etsiytyä internetiin ja erilaisille keskustelupalstoille. Myös ulkosuomalaiset ovat yleensä hyvin verkostoituneita ja Facebookista löytyy usein ainakin suurimpien kaupunkien suomalaisten omia ryhmiä. Näistä löytyy yleensä hyviä paikallisvinkkejä paitsi nähtävyyksiin ja ravintoloihin niin myös edulliseen majoitukseen ja liikkumiseen.

Ruokailu

Käy paikallisessa supermarketissa. Ruokakaupat myyvät usein valmiita lounasannoksia, kylmiä tai kuumia, joita myös paikalliset työssäkäyvät ostavat lounaakseen. Annos voi olla kolmiovoileipä tai salaatti, tai vaikkapa lämmin pizzaviipale tai lihakasvisvuoka, joka tapauksessa se on todennäköisesti huomattavasti edullisempi, kuin lounas ravintolassa. Lisäksi voit ehkä nauttia lounaasi ulkona paikallisessa puistossa. Mikä mahtava picnic!

Vieraile myös paikallisten suosimilla ruokamarkkinoilla. Usein torilta löytyy paitsi edullisia raaka-aineita ruoanvalmistukseen (hostelli- ja airbnb-majoittujat huom) niin myös paikallisia erikoisuuksia ja valmiita ruoka-annoksia murto-osalla vastaavien ravintola-annosten hinnasta. Säästät rahaa ja näet, miten paikalliset syövät ja elävät.

Varmista kuitenkin kohteesta riippuen toriruoan hygieenisyys ja turvalllisuus. Bakteerikanta poikkeaa merkittävästikin maasta toisen, ja syömällä väärässä paikassa saatat sairastua vakavasti. Esimerkiksi yksinkertainen sijoitus pullotettuun veteen hanaveden sijasta voi osoittautua hyväksi valinnaksi. Pakkaa matka-apteekkiin sinulle sopivat lääkkeet äkillisiä vatsavaivoja varten.

Näillä vinkeillä pääset pienemmälläkin matkakassalla jo aika pitkälle. Oikotietä onneen ei ole matkustaessakaan, avain onnistuneeseen matkaan on kotiläksyjen huolellinen tekeminen – suunnittele reittisi ja päiväbudjettisi ainakin karkealla tasolla jo etukäteen. Ei kannata olla itselleen liian ankara, olethan kuitenkin lomalla, mutta päätä etukäteen, mistä et tingi ja mitkä asiat ovat sellaisia, että voit niistä luopua, jos eteen tulee jotain vielä mielenkiintoisempaa tai budjettisi ei sitä kestäkään. Tiukassa paikassa voit myös hyvällä omallatunnolla hankkia tilapäistä lisärahoitusta esimerkiksi 100 euron pikavipillä, jos sen vaihtoehtona on vaikkapa jonkin sinulle tärkeän nähtävyyden missaaminen. Kokemus on varmasti sen ja enemmänkin arvoinen.

Onnistuneen matkan jälkeen voit suunnata kotiin taas ehkä taloudellisessa mielessä köyhempänä, mutta varmasti monia kokemuksia rikkaampana. Ja kenties aloittaa jo säästämisen ja suunnittelun seuraavaa matkaa silmälläpitäen.