Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Harkitsetko pation rakentamista?

Kesän tullen on mukava istuskella puutarhassa, mutta puuttuuko pihaltasi patio? Kevät on oivaa piharakentamisen aikaa, ja pation tai terassin rakentaminen onnistuu itsekin, kunhan muistat muutaman perusasian. Nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu.

Terassi tai patio, rakkaalla lapsella, tai tässä tapauksessa puutarhan oleskelualueella on monta nimeä. Menemättä sen tarkemmin näiden sanojen määritelmiin tässä artikkelissa terassilla tarkoitetaan tyypillisesti puusta tai vastaavasta materiaalista rakennettua, maasta korotettua oleskelutilaa, kun taas patiolla maantasolle useimmiten kivistä tai laatoista rakennettavaa aluetta.

Vaikka piha olisi pienikin, on selkeän oleskelualueen rakentamisella useita hyötyjä. Ensinnäkin se selkeyttää pihan toimintoja antaa sille ryhtiä. Et välttämättä tarvitse kallista pihasuunnitelmaa koko pihalle, mutta jo rakennettu oleskelualue antaa pihalle viimeistellymmän ilmeen. Toisekseen, tuolit ja pöydät on paljon mukavampi asetella tasaiselle terassille tai patiolle kuin suoraan nurmikolle. Ei enää keikkuvia pöytiä ja kaatuneita juomia, ei enää kalusteiden jättämiä koloja nurmikkoon, ei enää painavien puutarhakalusteiden siirtoa edestakaisin ruohonleikkuun alta.

Kuten kaikessa rakentamisessa, myös puutarharakentamisessa on huolellinen suunnittelu kaiken a ja o. Kannattaa siis malttaa vielä hetki ennen kuin ryhdyt töihin, sitä paitsi varsinaisiin rakennustöihin kannattaa ryhtyä vasta, kun maa on kokonaan sula, joten käytä kevät hyödyllisesti tutustumalla eri vaihtoehtoihin niin tulevan oleskelualueesi mallissa kuin materiaaleissakin.

Materiaaleissa puu on perinteisin ja edellen suosituin terassin rakennusmateriaali, mutta sen rinnalle ovat viime vuosina nousseet myös erilaiset komposiitit ja vinyylit, joiden laatu on noussut vuosien kuluessa ja kehitystyön edetessä. Komposiitit ovat puun ja jonkin toisen materiaalin, yleensä muovin, yhdistelmiä, ja vinyyli siis pelkkää muovia. Parhaimmista komposiiteista ei maallikko välttämättä enää huomaa vielä toisellakaan vilkaisulla, ettei materiaali olekaan pelkkää puuta, joten keinotekoista vaikutelmaa ei tarvitse pelätä. Jos kuitenkin aito puu tuntuu eniten omalta jutulta, on vaihtoehtoina myös erilaiset käsitellyt kestopuut tai esimerkiksi “luonnon oma kestopuu” eli lehtikuusi, joka on helppohoitoinen, aito puuvaihtoehto. Materiaalinvalinnassa kannattaa huomioida, kuinka paljon on itse valmis käyttämään aikaa terassin huoltotöihin. Puuterassi tulee öljytä säännöllisin väliajoin, kun taas komposiitti on käytännössä huoltovapaa.

Terassin väri kannattaa valita tarkoin taloon ja muuhun pihaan sopivaksi ja tietysti silmää miellyttäväksi. Puun sävyä voi muokata jonkin verran erilaisin puunsuoja-ainein, öljyin ja vahoin, komposiitteja on tarjolla useanvärisenä, luonnollisen ruskean puusävyjen lisäksi myös harmaina ja jopa mustana.

Pihakivetys on ehkä kaikkein helppohoitoisin valinta oleskelualueen materiaaliksi, sillä se kaipaa huolloksi vain ajoittaista pesua jos sitäkään. Pienelle pihalle patiokivetys voi olla korotettua terassia parempi ratkaisu, sillä näin vältytään tasoeroilta, ja patio voi tarvittaessa mukautua lasten leikkeihin vaikkapa osaksi jalkapallokenttää. Mikäli päätät rakentaa pihallesi kivetyksen, on tässäkin markkinoilla olevien materiaalien kirjo valtava. Aitoa kiveä vai erilaista betonilaattaa? Mikä on oikea värisävy vai valitaanko useita värejä? Käytetäänkö tasakokoista laattaa vai laatoitetaanko alue erikokoisilla ja -muotoisilla laatoilla? Rakennetaanko pihaan peräti mosaiikkimainen kuvio? Pihalaatoissa melkeinpä kaikki on mahdollista, ja ongelmaksi voikin tulla valinnan vaikeus. Mieti rauhassa, mikä on juuri sinulle ja sinun pihallesi sopiva ratkaisu. Onko talosi romanttinen maalaistalo vai ultramoderni kivitalo? Entä onko patiosi säännöllisen suorakulmainen tai esimerkiksi muodoltaan mutkitteleva? Kannattaa kysyä apua myös puutarhaliikkeen asiantuntevilta myyjiltä, usein liikkeestä tai laattojen valmistajalta voi saada myös suunnittelupalveluita tai ainakin valmiita malliratkaisuja, joskus jopa valmiita kiveyspaketteja mallin mukaan.

Kun terassin tai pation malli, muoto ja materiaali ovat selvillä, voidaan siirtyä varsinaisiin rakennustöihin. Kevät on hyvä aika rakentaa, mutta malta odottaa, että maa on sula riittävän syvälle. Pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti ja kiirehtimättä, jotta oleskelualueestasi tulee mahdollisimman pitkäikäinen. Ethän halua, että vaivalla rakentamasi terassi on jo ensi vuonna vinossa tai peräti rikkoutunut roudan vuoksi?

Terassin pohjatöiden osalta sinulle on muutamiakin eri vaihtoehtoja. Terassi voidaan esimerkiksi rakentaa ruuvijaloille, jotka nimensä mukaisesti ruuvataan maahan routarajan alapuolelle. Jos maapera on kuitenkin kovin kivistä, ei ruuveja ehkä pysty ruuvaamaan riittävän syvälle maahan. Tällöin vaihtoehtona on kaivaa terassin alta maata pois ja tasoittaa alusta sorapedillä.

Korotetun terassin voi rakentaa terassijalkojen päälle. Mikäli routa voi olla ongelma, on rakennettava routaeriste, johon terassijalat voi kiinnittää suoraan. Eristeen alapuoliset pohjatyöt on tehtävä huolellisesti: suodatinkangas ja sen päälle riittävästi soraa tai sepeliä. Suodatinkankaasta ei kannata tinkiä, sillä se estää tehokkaasti kerrosten sekoittumisen ja rikkaruohojen kasvamisen, mutta päästää veden lävitseen. Kangas on sitä paitsi hinnaltaan hyvin edullista ja helppo asentaa.

Mikäli routa ei ole ongelma, voi terassijalat asentaa ilman sen kummempaa perustusta vaikkapa harkkojen päälle. Tällöin terassin kulmiin ja tarvittaessa pitkälle sivulle asetetaan betonilaatat ja niiden päälle pilariharkot. Terassi rakennetaan näiden harkkojen päälle. Geokankaan asentaminen terassin alle on tässäkin tapauksessa suositeltavaa rikkaruohojen kasvun estämiseksi.

Myös pihakivetyksen pohjatyöt on tehtävä kunnolla, muutoin kivet liikkuvat roudan myötä ja kaunis pihasi vaatii uusimista jo varsin pian. Perustusten vaadittava vahvuus riippuu kivetyksen paikasta ja käyttötarkoituksesta. Mikäli patiollesi ajetaan autolla, vaatii se lujemmat kantavat rakenteet kuin vain oleskeluun käytettävä patio.

Oleskelupation pohjatyöt ovat sinänsä varsin yksinkertaiset tehdä. Routivaa maa-ainesta poistetaan riittävästi, yleensä vähintään puoli metriä, ja se korvataan sora- ja hiekkakerroksilla. Pohjalle suodatinkangas, päälle reilu kerros soraa, toinen kangas, ja vielä ohuempi kerros asennushiekkaa tai kivituhkaa. Suodatinkangas estää jälleen kerrosten sekoittumisen toisiinsa ja rikkaruohojen kasvun. Muista pohjatöitä tehdessäsi huomioida riittävät kaadot, jotta vesi valuu pois kivetykseltä oikeaan suuntaan (poispäin talolta). Pihalaatat asennetaan asennushiekan päälle haluamallasi tavalla.

Entäpä projektin kustannukset? Terassin tai pation rakentaminen itse ei siis ole vaikeaa, mutta apu on varmasti tervetullutta etenkin isompikokoisen alueen kohdalla, sen verran raskaasta urakasta maa-aineksen vaihtamisineen on kysymys. Suurempien patioiden kohdalla kannattaa myös ehkä harkita oikeiden maansiirtokoneiden käyttöä pelkän lapioinnin sijasta, ja tällöin myös ammattilaisen palkkaaminen avuksi voi olla järkevää. Kysy suosituksia ainakin tuttavapiiristä ja pyydä tarjouksia muutamalta yritykseltä, jotta saat hyvän käsityksen hintatasosta ja osaat valita juuri sinulle sopivan tekijän.

Myös materiaalien hinta voi vaihdella paljonkin valitusta materiaalista, valmistajasta, laadusta ja ostopaikasta riippuen. Kannattaa kierrellä ainakin muutamassa liikkeessä ja vertailla hintoja. Huomioi erilaiset kanta-asiakkuudet ja tarjoukset tai mahdolliset alennukset minimiostomäärän jälkeen. Suurempien ostosten yhteydessä liikkeet saattavat myöntää maksuaikaa tai tarjota luottoa, mutta tarvittaessa pihaprojektin voi rahoitusta voi saada myös muualta. Ulkomailta voidaan myöntää myös luottotiedottomalle lainaa mikäli rautakauppojen maksuehdot eivät sovellu omaan tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseesi.

Valmiin oleskelutilan voi sitoa muuhun pihaan tuomalla myös sille erilaisia viherkasveja esimerkiksi suurissa ruukuissa. Myös erilaiset amppelit sopivat ulkotiloihin erinomaisesti. Tarkista myös puutarhakalusteiden ja istuintyynyjen kunto, ja lisää tilan kodikkuutta erilaisilla muilla kesätekstiileillä. Nykyisin tarjolla on myös ulkokäyttöön suunniteltuja säänkestäviä tekstiileitä, joiden unohtaminen kesäsateeseen ei haittaa.

Kun terassi tai patio on valmis, on aika suunnitella kesän ensimmäisiä puutarhajuhlia ja viettää uuden upean oleskelualueesi tupaantuliaisia!