Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Joustoluotto

Joustoluotot ovat näppärä tapa saada lainaa heti tilille 24h vuorokaudessa, viikon jokaisena päivänä. Lainan ottaminen on nopeaa ja helppoa. Joustoluotto voi kooltaan vaihdella kaikkialta 50 eurosta 50 000 euroon, mutta yleisimmin lainat pyörivät sadan ja tuhannen euron välillä. Ja koko laina summa on tarkoitettu kuluttajan vapaasti käytettäväksi. Joustoluottoa saadaksesi sinun ei tarvitse täyttää monimutkaisia hakemuksia tai sopia tapaamisia lainan tarpeesi määrittelemiseksi. Sinun ei täydy myöskään selittää mihin rahat on tarkoitus kuluttaa, vaan joustoluotto on tarkoitettu puhtaasti sinun itsenäisesti käytettäväksi.

Luotonantaja Hyvaksynta aika Min summa Max summa Alaikaraja Suurin termi Hanki laina
2 paiva 1 € 2000 € 18 vuotias 144 kuukaudet Hanki laina
2 paiva 150 € 5000 € 20 vuotias 26 kuukaudet Hanki laina
1 paiva 100 € 5000 € 20 vuotias 52 kuukaudet Hanki laina
1 paiva 500 € 20000 € 26 vuotias 120 kuukaudet Hanki laina
1 paiva 50 € 5000 € 20 vuotias 52 kuukaudet Hanki laina
1 paiva 100 € 2000 € 20 vuotias 30 kuukaudet Hanki laina
1 paiva 100 € 2100 € 20 vuotias 31 kuukaudet Hanki laina
 

Joustoluotot ovat käytännössä pikavippien jälkeläinen, mutta toisin kuin viime vuosikymmenen pikavipeissä, joustoluottojen antajien täytyy kertoa lainan kaikki kulut. Siinä missä menneinä päivinä lainan tarjoajat yrittivät piilotella lainan vuosikorkoa ja lisämaksuja, nykyään yritysten on kerrottava kaikki lainan kulut selkeästi. Eikä korot ole vain selkeämmät, vaan nykyään yleisempien joustoluottojen korkoprosentti on myös huomattavasti alhaisempi kuin menneinä päivinä. Tämä johtuu siitä, että 2013 valtio loi lainsäädännön jonka yhteydessä tuhansien prosenttien vuosikorot määriteltiin koron kiskonnaksi ja näin ollen laittomaksi. Nykyään ’’pikalaina heti tilille’’ –nappulan takaa löytyykin tyystin erilainen lainajärjestelmä.

Toki pohjimmiltaan joustolaina rapsuttaa samaa kutinaa kuin vanhan tyylinen pikavippi. Joustolainan idea on myöntää pienlainoja ilman, että lainanottajan täytyy antaa takuita. Tämä mahdollistaa sen, että lainaa saa nopeasti ja melkein kuka tahansa, mutta sen kääntöpuolena on, että lainojen korkojen täytyy olla tämän johdosta korkeampia. Normaali joustolaina pitäisi löytyä nykyään markkinoilta 9-30 korkoprosentin välistä. Tämä on huomattavasti alhaisempi kuin viime vuosikymmenellä, mutta toisaalta se on korkeampi kuin perinteiset pankkien myöntämät lainat ja luotot. 9-30 prosentin korkoprosentti kompensoi sitä, että luotonantaja tietää hyvin vähän luoton ottajasta, mutta onneksi lähes jokainen luotontarjoaja tarjoaa parempia luoton ehtoja jos luoton ottaja on menneisyydessä maksanut joustolainansa yritykselle säntillisesti.

Tämä korko-takuu suhde onkin juuri se mikä erottaa joustolainoihin keskittyneet yritykset perinteisistä pankeista. Perinteiset pankit myöntävät lainaa pienemmällä korolla kuin yritykset ja monesti myös luottokorttien ehdot ovat parempia vaikka ne olisi yrityksiltä hankittuja. Ongelma onkin se, että pankit ja luottokortteja myöntävät yritykset eivät myönnä lainaa kaikille. Ensinnäkin jos olet alle 21-vuotias, on luottokorttia todella vaikea saada, ja samoin on lainan saaminen monesti vaikeaa jos haluat ottaa lainaa vain kuluttamista varten. Joustoluotto on sikäli hyvä, että sinun ei täydy laittaa taloasi lainan takuuksi, vaikka sinulla ei olisi omaisuutta niin voit ottaa joustolainaa. Ja joustolainaa saat käyttää ihan mihin sitä haluat, olipa edessä kaverin synttärit, Stockmannin hullujen päivien alennukset tai auton talvirenkaat.

Joustoluoton edut

Kuten aikaisemmin jo mainittu joustolainan suurin etu on juuri sen ketteryys. Joustolaina tulee nopeasti tilillesi ja sen hakemiseen menee vain hetki, mutta se on hieman kalliimpi kuin perinteinen laina. Mitkä siis lopulta ovat joustolainan edut?

  1. Nopeus. Tämä on varmasti tullut jo selkeäksi, mutta joustoluottoa voi hakea internetistä milloin tahansa. Rahat saapuvat tilillesi yleensä päivän sisällä, välillä jopa heti. Kuitenkin kannattaa muistaa, että yöaika toimii poikkeuksena tähän. Luotonantajat saavat myöntää lainaa yöllä, mutta rahoja ei saa laittaa tilille yöllä 11-7 välillä. Tämä tarkoittaa, että vaikka lainaisitkin rahaa yöllä, saat ne vasta aamulla. Joka tapauksessa joustoluotto on yksi nopeimmista lainasuhteista aloittaa.
  2. Helppous. Lainamarkkinoilla on nykyään niin monia lainantarjoajia, että he kaikki kilpailevat siitä kenen palvelu on nopein, ja keneltä on helpoin ottaa lainaa. Tämä on johtanut siihen, että lainan ottaminen ei ole lainkaan stressaavaa ja lainaa on helppo ottaa.
  3. Takuuttomuus. Lainaa saa ottaa vaikka sinulla ei olisikaan omaisuutta tai lainan takaajaa. Kunhan sinulla on vakaat tulot niin voit ottaa lainaa. Esimerkiksi monilla nuorilla ei ole mahdollisuutta antaa omaisuutta pantiksi, sillä moni vasta on hankkimassa pakollisia tarpeita uusiin koteihinsa.
  4. Sinun ei täydy olla yli 21-vuotias. Todella harva yritys myöntää luottokortteja alle 21-vuotiaille, joten ainut luotto, joka 18-20 –vuotiaille on tarjolla on juuri kulutusluotto. Toki nuoret voivat ottaa pankista lainaa, mutta ne on yleensä sidottu tiettyyn tarkoitukseen, eikä yleiseen kuluttamiseen.
  5. Historialla ei ole väliä. Joustoluottoa saa vaikka olisit joskus menettänytkin luottotietosi. Yleensä luottotietojen menettäminen tarkoittaa sitä, että et voi saada lainaa tai luottoa mistään. Yleisesti ottaen joustolainaa tarjoavat yritykset eivät ole kiinnostuneita sinun luottotiedoistasi. Heitä sen sijaan kiinnostaa vaan se, että tienaat rahaa juuri nyt ja, että voit maksaa juuri tämän lainan takaisin.
  6. Lainan hinta paranee ajan kanssa. Lainan korot ovat alkuun korkeat joka johtuu juuri siitä, että lainaa annetaan nopeasti, helposti, takuuttomasti ja myös luottotiedottomille. Yritykset keskittyvät siihen, että he voivat löytää asiakkaan johon he voivat luottaa juuri nyt. Kun otat joustoluottoa ensimmäisen kerran voi todellinen vuosikorko olla esimerkiksi 25%, mutta kun olet maksanut ensimmäisen luoton takaisin ajallaan, voi sama yritys tarjota sinulle luottoa seuraavalla kerralla 20% korolla. Näin ollen ajan kanssa joustoluoton säännöt paranevat kuluttajan näkökulmasta.

Neljättä ja viidettä kohtaa pidetään yleisesti ottaen joustolainojen etuina ja kääntöpuolina. Ongelma ja pienlainojen huono maine selittyy pitkälti sillä, että moni ihminen on mokannut niiden takaisin maksun ja että niiden hinta ei ole erinomainen. Pienlainojen korko on suunniteltu niin, että ne on tarkoitettu vain lyhytkestoiseen lainanottoon. Jos tiedät, että tarvitset lainaa pidemmäksi aikaa, joustoluotto on huonoin mahdollinen laina jonka voit ottaa. Pienlainojen kulut ovat pieniä, kunhan saat maksettua ne takaisin seuraavasta palkasta, tai vähintäänkin muutaman seuraavan kuun palkasta. Jos lainan maksaminen myöhästyy, tulee lainan päälle myöhästymiskuluja ja lisämaksuja. Ja heti kun lainaan tulee nämä lisäkulut päälle on monen helppo joutua velkakierteeseen, tämä tarkoittaa sitä, että vanhaa lainaa tai sen kuluja koitetaan maksaa uusilla lainoilla, joka lopulta johtaa vääjäämättä luottotietojen menettämiseen.

Toisaalta jos joustoluottoa ottaa vastuullisesti ja sen maksaa nopeasti takaisin voi se olla pelastus monelle ihmiselle. Ensinnäkin jos luottotietosi ovat menneet jo vuosia sitten, mutta et ole vieläkään saanut niitä takaisin, vaikka elämäntilanteesi olisi täysin hallinnassa, et voi saada monia lainoja. Tällöin joustolaina voi olla paras tapa saada rahaa elämän yllättäviin tilanteisiin. Sinun pitää vain todistaa, että nykyään tienaat rahaa, niin joku on valmis myöntämään sinulle joustoluottoa. Toisaalta kunhan maksat lainan takaisin sopimusten mukaisesti myös sinun ehtosi paranevat. Joustoluotto toimii sillä periaatteella, että sitä myönnetään tämän hetken, ei menneisyyden perusteella.

Mitkä ovat joustoluoton vaatimukset?

Joustolaina markkinat ovat lainanottajan markkinat. Tämä tarkoittaa, että lainaa tarjoavia yrityksiä on monia ja he kaikki joutuvat kilpailemaan siitä, kuka saa asiakkaita. Tämä taas on johtanut siihen, että melkein kuka tahansa voi ottaa lainaa. Sinun täytyy vain täyttää muutamia perusvaatimuksia. Luottotietojen tarkistaminen vaihtelee yrityskohtaisesti. Jotkin yritykset eivät myönnä lainaa jos luottotiedot ovat menneet, mutta monet myöntävät. Jotkin yritykset tarkistavat luottotiedot ja korottavat lainan korkoa luottotiedottomille, ja jotkin yritykset eivät tarkista luottotietoja lainkaan. Kuitenkin jos täytät muutaman kriteerin, saat varmasti lainaa jostakin.

Ensinnäkin joustoluotto on laillinen sopimus asiakkaan ja luotontarjoajan välillä. Sopimuksen mukaisesti luotontarjoaja myöntyy antamaan luottoa, joka asiakkaan kuuluu maksaa takaisin myöhemmin. Suomen lainsäädännön mukaisesti alle 18-vuotias ei voi solmia lainsilmissä sitovaa sopimusta, joten tämä on joustoluoton ensimmäinen edellytys. Sinun täytyy olla täysi-ikäinen. Positiivinen puoli tosin on se, että sinun ei täydy olla yli 20-vuotias toisin kuin luottokorttien saamiseen.
Toinen ja viimeinen kriteeri joustoluoton saamiseksi on että sinulla on jatkuvia tuloja. Lainan antamisen tärkein kriteeri on, että kykenet vakuuttamaan luotonantajalle, että sinulla on jatkuvia tuloja. Tämä tarkoittaa, että voit maksaa lainan takaisin. Mitä suuremmat sinun tulosi ovat, sitä suurempaa joustoluottoa yritykset ovat valmiita sinulle myöntämään. Toisaalta jos tienaat paljon ja haluat vain vähän lainaa, voivat yritykset tarjota sinulle alhaisempaa korkoa, sillä he voivat olla luottavaisia, että sinun tulosi riittävät lainan takaisinmaksuun.

Lainojen hinta yleisesti ottaen muodostuu siitä, kuinka riskialttiiksi lainanantajat sinut näkevät. Kun kykenet näyttämään, että sinulla on vakaat tulot, he voivat antaa sinulle alhaisempaa korkoa. Pankit taas voivat antaa alhaisempaa korkoa, koska heillä on takuu sinun lainastasi. Näin ollen he tietävät saavansa omansa takaisin.

Miten otan joustolainaa?

Joustoluoton ottaminen on todella helppoa. Yleisesti ottaen, sinun täytyy vain mennä joustoluoton tarjoajan sivulle ja täyttää lomake. Tämän jälkeen he lähettävät sinulle tarjouksen kuinka paljon luottoa ja millä korolla he ovat valmiita sitä sinulle tarjoamaan. Nykyään löytyy myös sivustoja jotka kilpailuttavat eri lainantarjoajat sinun puolestasi. Tällöin sinun ei täydy täyttää samaa lomaketta monilla eri sivustoilla, vaan yksi kerta riittää, ja tämän jälkeen sinulle ilmoitetaan, minkälaisia lainanehtoja sinulle on tarjolla.

Lainan ottamisen ehdot vaihtelevat hieman, mutta yleisesti ottaen lomakkeiden täyttö internetissä on helppoa. Joustolaina myönnetään sinulle, kunhan kykenet antamaan seuraavat kolme asiakirjaa:

  • Joustolainaa varten tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Henkilöllisyystodistuksen pohjalta yritys voi varmistaa, että olet täysi-ikäinen ja näin ollen laillisesti oikeutettu luottosuhteen luomiseen. Toisaalta henkilöllisyystodistuksesi pohjalta voidaan nähdä oletko tilin omistaja jolle rahaa ollaan lainaamassa.
  • Tiliote. Antamalla tiliotteesi, yritykset tietävät, että lainanottaja on myös lainansaaja. Yritykset haluavat tarkistaa henkilöllisyytesi hyvin, sillä muuten riski olisi suuri, että kuka tahansa jolla on henkilöllisyystodistuksesi voisi ottaa lainaa nimissäsi.
  • Vakuus jatkuvista tuloista. Joustolainaa ei myönnä mikään yritys henkilölle jolta he eivät usko saavansa rahoja takaisin. Koska yritykset eivät tarkastele liikaa lainan ottajan menneisyyteen kuten luottotietoihin, on todiste tuloista ainoa tapa heille tietää, että voit maksaa lainaa takaisin. Tulot voivat olla mitä tahansa, palkkakuitti taikka sosiaaliturva maksut. Mitä enemmän tuloja sinulla on sitä parempaa lainaa myös saat.

Joustolainaa on helppo saada, mutta kannattaa aina miettiä tarkkaan onko se sopiva juuri sinun tilanteesi. Jos sinulta on loppunut ruokarahat tässä kuussa niin ei joustolaina tee muuta kuin pahenna ongelmaa ensi kuussa. Sen sijaan joustolaina toimii hyvin tilanteissa, missä taloudellinen tilanteesi on vakaa, mutta eteesi tulee yllättävä menoerä. Yllättäviä kuluja ei välttämättä kykene maksamaan juuri kuun lopussa ennen palkkapäivää, mutta jos tiedät, että voit kiristää ensi kuun kulutusta saadaksesi kulut hoidettua juuri nyt voi joustoluotto olla hyvä valinta. Toisaalta jos jokin tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan, voi joustoluotto säästää sinulta rahaa. Joustoluotto toimii hyvin, kunhan sen maksaa takaisin ajallaan ja sitä ei käytä yli omien varojen elämiseen.