Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Kannattaako rahaa lainata perheenjäseniltä?

Sukulaisilta ja kavereilta lainaaminen voi tuntua houkuttelevalta. Pikalainojen korot ovat korkeita ja pankeista voi välillä olla vaikea saada lainaa. Yleensä perheeltä ja kavereilta saa lainaa korotta ja suhteellisen vaivattomasti. Kuitenkin ennen kun otat lainaa, niin kannattaa miettiä voitko maksaa lainan takaisin, ja mitä tapahtuu jos et kykene maksamaan lainaa. Kaveri suhde saattaa herkästi katketa jos väliin tulee selvittämättömiä raha-asioita, eikä perheenkään sisälle ole mukava luoda turhia jännitteitä. Eli milloin kannattaa ottaa pikalaina ja milloin kannattaa kääntyä perheen puoleen, ja mitä kannattaa ottaa huomioon perheeltä lainatessa. Raha-asiat sotkevat ihmissuhteita helposti, niin kannattaa ainakin välttää yleisimpiä kompastuskiviä mitä perheeltä lainatessa tulee vastaan.

Perheeltä lainaamisessa on todella monia kääntöpuolia ja kannattaa miettiä tarkkaan haluaako sotkea raha-asioita perhesuhteisiin. Lainat voivat johtaa riitoihin, ja yleisimpiä syitä miksi perhelainat menevät pieleen ovat:

  • Perheeltä lainatessa monesti unohtuu tehdä tarkka sopimus. Tämä taas johtaa siihen, että lainalla ei tunnu olevan päivämäärää milloin se pitäisi maksaa takaisin. Lainaaja ei tiedä milloin saa rahansa takaisin ja lainanottaja ei tiedä milloin lainaa kuuluisi maksaa takaisin. Tämä aiheuttaa stressiä molemmille puolille, joten lainatessa rahaa kannattaa tehdä takaisinmaksu suunnitelma, se säästää hermoja molemmin puolin.
  • Lainaaja ei priorisoi takaisinmaksua. Jos lainassa ei ole korkoa eikä viimeistä maksupäivää niin lainan takaisinmaksusta tulee arvo-järjestyksessä helposti viimeisin. Elämässä sattuu ja tapahtuu ja jos tuntuu siltä, että lainan maksua voi lykätä, sitä tulee helpommin lykättyä. Tämä taas aiheuttaa perheen sisäistä kitkaa.
  • Lainasta on vaikea puhua. Tämä yleensä koskee molempia osapuolia. Lainanottaja ei välttämättä halua kertoa jos omaan talouteen on tullut lisäongelmia ja takaisinmaksun kanssa on ongelmia. Toisaalta lainanantaja ei välttämättä uskalla pyytää rahaa takaisin silloin kun sille olisi tarvetta. Näin yhden perheenjäsenen huonosti menneet raha-asiat voivat muuttua koko perheen ongelmiksi.

Mitä siis kannattaa muistaa perheeltä lainatessa:

  • Luo budjetti. Jos olet ottamassa lainaa perheeltä kannattaa ensiksi selvittää, mistä rahan tarve johtuu, ja miten lainan saisi tulevaisuudessa maksettua takaisin. Laske ensin mitkä ovat sinun pakolliset kuukausittaiset menot kuten puhelinlaskut, vuokra, ruoka ja niin edespäin. Kun miinustat pakolliset kulut tuloistasi, saat selkeyttä siihen kuinka paljon lainaa voit maksaa takaisin kuukausittain.
  • Mieti mitä käy jos et saa lyhennettyä lainaa ajallaan. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että jos käy niin, että lainaa ei saa maksettua perheelle takaisin suunnitellussa aikataulussa, kannattaa asiasta ilmoittaa heti. Jos jostain syystä budjettisi vuotaa ja et kykene maksamaan, kannattaa perheelle kertoa välittömästi, ettei heidän raha-asiansa mene sotkuun sinun myöhästymisen takia. Perheeltä lainatessa kannatta myös miettiä mitä tapahtuu jos lainaa ei voi lainkaan maksaa takaisin, perheeltä ei kannata lainata sellaisia summia jotka kaataisi toisen talouden.
  • Luo suunnitelma ja sopimus. Sopimuksen ei täydy olla laillisesti sitova, eikä siinä täydy olla korkoja. Mutta jos teette sopimuksen paperille, on kummallekin selvää milloin lainaa pitää maksaa ja kuinka paljon. Kun kumpikin tietää miten asioiden kuuluisi mennä, on asioista myös helpompi keskustella. Jos ongelmia tulee vastaan, niin siitä kannattaa ilmoittaa ja yleensä perhe ymmärtää, kunhan he tietävät miksi ongelmia takaisin-maksun kanssa on.

Perheeltä lainatessa laina on yleensä ilmaista ja jos ongelmia takaisinmaksun kanssa tulee vastaan, niin perheenjäsenet ovat monesti ymmärtäväisiä. Kuitenkin aina ei kannata kääntyä perheen puoleen. Jatkuvasti rahaa lainaava perheen jäsen voi alkaa tuntua tuhlarilta muun perheen mielestä. Välillä jos rahan saanti tuntuu vaikealta, pikalaina voi olla vaihtoehto, se toimii pieniin kuluihin näppärästi ja kunhan sen maksaa ajallaan voi sen koron maksaminen olla mukavampaa kuin soittaa perheenjäsenille raha-asioista.