Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Kevätreissulle Lontooseen

Vaikka ehkä ikkunasta ulos talviseen maisemaan katsoessa voi olla vaikea uskoa, kevät on todellakin taas tulossa! Aurinko lämmittää jo ihan oikeasti, kaupungilla kahvilat nostavat tuoleja kadulle terassiksi, ja vastaantulijoiden kasvoilla näkyy pitkän pimeän talven jälkeen hymy. Pieni, eiväthän suomalaiset turhaan ilakoi julkisella paikalla, mutta kuitenkin riittävän iso, että myös toinen kanssakulkija sen näkee, ja saa tartunnan, ja pian koko kaupunki on täynnä hymyileviä ihmisiä.

Kevääseen kuuluu tietysti myös pääsiäinen, joka onkin jo ihan ovella, ja pääsiäiseen tietysti myös loma. Perinteinen hiihtoreissu, Lappiin tai Alpeille, kavereiden tai perheen kanssa. Aurinkoa, lunta, after skitä. Tai kaupunkiloma, Barcelona, Rooma tai ehkä tänä vuonna Lontoo.

Jos pidät matkustamisesta, voi olla hyvä ajatus koittaa laittaa säännöllisesti hiukan rahaa sivuun reissukassaan, vaikka matkoja ei juuri silloin olisi suunnitelmissakaan. Jos voit suunnitella ajankäyttöäsi ja lomiasi pidemmällä tähtäimellä, kannattaa yleensä varata lennot jo reilusti ennen varsinaista matkaa. Mitä aiemmin lennot varaa, sitä halvemmalla ne yleensä saa, ja ero viime hetken varaajaan voi olla oikeasti isokin.

Hotellin suhteen on vaikeampi sanoa mitään nyrkkisääntöjä. Joskus voi löytää hyvän tarjouksen kuukausia ennen, joskus taas vasta viikkoa ennen varaamalla saa parhaan hinnan. Majoituksen suhteen tosin ehkä kannattaa katsoa muitakin asioita, kuin vain pelkkää hintaa, esimerkiksi hyvä sijainti ja huoneen siisteys ja rauhallisuus voivat olla hintansa väärtejä. On mukava tutustua nähtävyyksiin, kun voi luottaa, että tavarat ovat hotellissa turvassa ja yöllä saa oikeasti nukuttua ja kerättyä voimia seuraavan päivän kaupunkikierrokseen. Joskus sen oikean hotellin löytäminen voi vaatia jonkinmoisia salapoliisitaitoja, sillä esimerkiksi Englannissa saman kadun varrelle voi mahtua niin ns. hyviä kuin myös huonompiakin alueita. Onneksi netissä on hyviä vertailusivustoja, joilta löytää luotettavia arvioita hotelleista ja alueista.

Englanti ja etenkin Lontoo on yksi suomalaistenkin kestosuosikeista. Suurkaupungista löytyy aina uutta nähtävää ja tehtävää, ja etenkin keväällä Lontoon monet puistot heräävät henkiin. Mikäpä mukavampaa, kuin viettää aurinkoinen päivä Kensingtonissa ja Hyde Parkissa! Ensin aamupäivällä kierros Kensington Palacessa ihailemassa Prinsessa Dianan iltapukuja ja loppupäivä lepposasti Kensington Gardensissa tai Hyde Parkin puolella picnicillä. Englantilaiset rakastavat picnic-päiviä ja puistossa oleskelua. Lomalainen voi hankkia picnic-tarvikkeet kätevästi vaikka Whole Foods Marketilta Kensingtonin palatsin lähistöltä. Sopivassa välissä voi käydä katsomassa Serpentine Galleryn taidenäyttelyn, ja ennen lähtöä vielä kurkkaus vapaan sanan Speakers’ Corneriin, jospa vaikka siellä olisi joku puhumassa jostakin kiinnostavasta aiheesta.

Räväkämpää menoa kaipaava suuntaa itäisempään kantakaupunkiin, Shoreditchiin, Old Spitalfields Marketille ja Brick Lanelle, jossa näkee Lontoon kansojen sulatusuunin parhaimmillaan. East Endin alueeseen voi tutustua vaikkapa Alternative London Walking Tour -kävelykierroksella.

Tänä keväänä Lontoo valmistautuu tietysti myös kuninkaallisiin häihin, kun prinssi Harry vie vihille amerikkalaisen morsiamensa Meghan Marklen. Meghan on onnistunut lyhyessä ajassa valloittamaan englantilaisten sydämet, ja on jo matkalla seuraavaksi kuninkaalliseksi tyyli-ikoniksi herttuatar Catherinen rinnalle. Toukokuiset häät vietetään St. Georgen kappelissa Windsorin linnassa, joka on vain reilun puolen tunnin junamatkan päässä Lontoosta. Windsorin linna, kuten useat muutkin kuninkaalliset palatsit, on avoinna yleisölle, ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Linna on tulvillaan historiaa, onhan se yli 900 vuotta vanha, ja maailman suurin ja vanhin asuttu kuninkaallinen linna. Linnaan tutustumisen jälkeen voit nauttia vaikka perinteisen englantilaisen pubilounaan Windsorin kylällä. Windsoriin järjestetään paljon valmiita pakettibussimatkoja, mutta sinne pääsee siis helposti myös itsenäisesti junalla Paddingtonin asemalta.

Tai ehkä haluat suunnata edullisille ostoksille esimerkiksi Bicester Villageen Oxfordiin? Täältä löydät niin muodin huippumerkkien kuin edullisempienkin brandien outlet-myymälöitä yhteenkoottuna. Erinomaisten ostosmahdollisuuksien lisäksi tästä samasta ostoskylästä löytyy myös runsaasti erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Bicester Villageen pääset noin tunnissa junalla Marylebonen asemalta tai esimerkiksi outlet-kylän omalla Shopping Express -bussilla.

Kuljit sitten Lontoon keskustassa tai hiukan kauempana suurkaupungista, varaa jalkaan hyvät kengät. Voit tyynesti jättää korkokengät iltamenoihin ja valita päiväksi tennarit tai muut mukavat, matalat kengät. Niin paikallisetkin tekevät. Lontoossa nimittäin tulee käveltyä paljon. Välimatkat ovat yllättävänkin pitkiä, ja kaupunkikierroksella näkee jatkuvasti jotain uutta ja jännittävää – “käydää vielä tuolla”! Askelia kertyy siis ihan huomaamatta ja jalat ovat koetuksella. Hyvä vinkki on pakata mukaan matkalaukkuun putkilollinen jalkavoidetta. Pieni jalkahieronta illalla pitkän päivän päätteeksi valmistaa jalat mukavasti seuraavan päivän koitokseen.

Muuten pukeutumisen suhteen Lontoossa kannattaa suosia kevyttä kerrospukeutumista. Sää voi täällä vaihdella nopeastikin, ja sisätiloissa voi olla ilmastoinnista tai sen puuttumisesta riippuen jäätävän kylmä tai hiostavan kuuma. Fiksu matkailija varautuu esimerkiksi kevyellä villatakilla tai isolla huivilla, jotka voi tarvittaessa kietoa ylleen tai pakata laukkuun. Pieni sateenvarjo voi myös osoittautua hyväksi matkakumppaniksi.

Vaikka Lontoo ei ole sen vaarallisempi kuin mikään muukaan suurkaupunki, on täälläkin tietysti hyvä olla varovainen ja pitää huolta omaisuudestaan. Etenkin suosituimmissa turistikohteissa ja suurimmissa ruuhkissa voi taskuvaras iskeä täysin huomaamatta. Sulje siis laukun vetoketju ja pidä tiukasti kiinni laukustasi. Hyvä vinkki on myös hajauttaa käteisvarat, toisin sanoen pidä vetoketjullisessa taskussa vähän rahaa, josta voit maksaa pienet ostokset ilman, että sinun pitää kaivaa esiin koko rahapussi laukusta, ja samalla näyttää kaikille, missä lompakkosi on ja mitä kortteja sinulla on mukanasi. Osan rahoista ja korteista sekä tietysti passin voi jättää päiväksi hotellille tallelokeroon. Ja tosiaan, Lontooseen matkaajan kannattaa muistaa, että täällä käteinen on arvossaan! Törmäät varmasti matkasi aikana useampaakin paikkaan, jossa muoviraha ei kelpaa. Muista siis vaihtaa matkalle myös käteistä.

Jos varas kuitenkin iskee ja vie matkakassasi, ei hätää, voit silti nauttia loppulomastasi. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi, matkavakuutuksesi saattaa esimerkiksi maksaa hotellisi, jos et ole maksanut sitä jo etukäteen. Todennäköisesti vakuutusyhtiösi ei ehdi käsittelemään muuta korvaushakemustasi lomasi aikana, eikä käteistä rahaa yleensä edes korvata, mutta tarvittaessa voit saada rahaa nopeasti esimerkiksi ottamalla pienen pikavipin, ja voit jatkaa lomastasi nauttimista. Voit sitten maksaa vipin takaisin vakuutuskorvauksista myöhemmin Suomessa.

Matkakassaan tullut lovi voi tarkoittaa suunnitelmien muutosta lomasi aikana, mutta sen ei silti tosiaankaan tarvitse tarkoittaa, että Lontoon-matkasi olisi tylsä. Lontoossa on paljon nähtävää ja tehtävää myös pienellä budjetilla ja täysin ilmaiseksikin. Useat huippumuseot British Museumista lähtien ovat maksuttomia (perusnäyttelyt), ja esimerkiksi Camden Marketilla ja jokivarressa Southbankilla voit hengittää Lontoon tuoksuja ja ilmapiiriä mitään ostamattakin. Kannattaa napata käsiin TimeOut tai surffata nettiin ja etsiä viimeisimmät tiedot tapahtumista.

Englantilaiset myös rakastavat erilaisia diilejä, tarjouksia ja kuponkeja. Kannattaa katsoa ainakin Groupon ja Wowcher, niissä on usein erilaisia kaksi-yhden-hinnalla -tarjouksia nähtävyyksiin ja ravintoloihin, esimerkiksi perinteiselle englantilaiselle iltapäiväteelle.

Lontoo on erinomainen matkakohde ympäri vuoden, mutta kevät ja kesä ovat tietysti parasta aikaa myös täällä. Suurkaupungissa riittää näkemistä ja tekemistä kaikenikäisille, ja eniten matkasta tietysti saa irti hyvällä etukäteissuunnittelulla. Tutustu mielenkiintoisiin kohteisiin etukäteen, voit myös usein varata liput etukäteen netissä, ja tee ainakin karkea päiväsuunnitelma. Älä kuitenkaan ahnehdi, vaan jätä itsellesi aikaa myös vain olla ja rentoutua. Hyvää matkaa!