Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Kosteusvauriodiagnoosista kylpyläksi – saunaremontti kosteusvaurion jäljiltä

Suomalaisen rakentamisen laatu on jo jonkin aikaa ollut välillä kiivaastikin käydyn keskustelun aiheena. Keskiössä ovat olleet tietysti ilmanvaihtoon ja kosteusongelmiin liittyvät asiat ja niiden aiheuttamat terveyshaitat. Eniten on puhuttu julkisen rakentamisen laadusta päiväkotien, koulujen ja kuntien toimistotilojen homeongelmien myötä, mutta myös yksittäiset hometalot ja niihin liittyvät oikeusjutut ovat olleet julkisuudessa.

Tyypillisiä homeen aiheuttamia terveysongelmia ovat jatkuva esimerkiksi silmäoireet, korvatulehdukset ja hengitysvaikeudet, yskä ja köhä. Pidentyessään ongelmat voivat johtaa jopa pysyvään keuhkoastmaan tai homepölykeuhkoon sairastumiseen.

Kyse on siis oikeasti vakavasta terveysriskistä, ja vaikka perheessäsi ei olisi varsinaisia oireita havaittukaan, voi silti olla hyvä ajatus aina välillä tarkistaa talon kosteiden tilojen kunto, etenkin, mikäli kotina on vanhempi talo. Paha, ummehtunut maakellarimainen haju voi olla merkki piilevästä tai alkavasta kosteusvauriosta, ja hajun syy kannattaa selvittää perusteellisesti.

Luonnossa on aina mikrobeja, ja ne myös liikkuvat herkästi, joten näytteet on otettava huolellisesti. Oikea näytteenottopaikka on mahdollisimman lähellä sisäilman kanssa yhteydessä olevaa pintaa. Varsinainen mikrobilaji selviää vasta tarkemmissa tutkimuksissa ja mikrobiviljelyssä.

Entäs, jos kodin saunatiloista sitten löytyy kosteusvaurio, mitä sitten kannattaa tehdä?

Vaikka kosteusvaurio ja home ovat vakavia asioita, ei kannata kuitenkaan pelästyä liikoja. Ennen kuin purkaa koko talon, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, onko kosteusvauriosta ollut haittaa asukkaiden terveydelle. Pienehkö kosteusvaurio saunatiloissa ei tarkoita, että koko talo olisi nyt yhtäkkiä pilalla ja asumiskelvoton. Varhain havaittu kosteusvaurio voidaan korjata ennen kuin mikrobikasvusto leviää muualle taloon ja vaikuttaa ihmisten terveydentilaan.

Ensimmäinen tehtävä on selvittää, mistä kosteusvaurio johtuu ja kuinka laaja se on. Pelkkä kosteuden aiheuttamien vaurioiden korjaaminen ei luonnollisestikaan riitä, vaan korjaustöiden yhteydessä on myös poistettava kosteusvaurion alkuperäinen syy. Syy voi olla esimerkiksi vuotava putki tai puutteellinen kosteuseristys tai ilmanvaihto. Vanhemmissa taloissa voi eristys tai ilmanvaihto olla mitoitettu rakennusajan ohjeiden mukaisesti, eikä se enää vastaakaan nykyajan tai tilojen nykyisen käytön asettamia vaatimuksia. Mikäli aiheuttajaa ei korjata, on todennäköistä, että kosteusvaurio uusiutuu.

Tilan rakenteet tutkitaan ja remontoitava alue eristetään huolellisesti muusta rakennuksesta mikrobien leviämisen estämiseksi. Homehtuneet tai homeen vaurioittamat rakenteet puretaan ja uusitaan. Mikäli rakennetta ei voida purkaa, se kuivataan huolellisesti ja käsitellään homeenkasvua estävällä aineella. Lopuksi rakenteet vielä desinfioidaan. Rakenteiden lisäksi luonnollisesti myös kaikki muu kastunut tai vaurioitunut materiaali, kuten lämpöeristys uusitaan, vaikka se näyttäisi uudenveroiselta.

Kun saunatiloista korjaustöiden johdosta todennäköisesti puretaan koko lattia ja suuri osa seinistä, voidaan puhua käytännössä koko saunan uusimisesta. Samassa yhteydessä voi olla järkevää harkita myös esimerkiksi saunan lauteiden vaihtamista, ja kun seinät ja mahdollisesti myös kattokin uusitaan, on myös valaistuksen uusiminen kätevää tehdä samalla kertaa.

Koko projektista vastaa ensisijaisesti tietysti rakennuttaja eli talon omistaja, mutta eri vaiheisiin on hyvä ottaa avuksi asiantuntevia rakennusalan ammattilaisia, joilla on kokemusta vastaavantyyppisistä purku-, kuivaus- ja korjaustöistä ja riittävät suositukset. Riippuen kosteusvaurion alkuperäisestä syystä voi olla tarpeen myös konsultoida pätevää suunnittelijaa viallisen ratkaisun poistamiseksi ja korvaamiseksi asianmukaisella ratkaisulla.

Entäpä kustannukset? Hometalojen korjaustöihin voi tietyissä edellytyksissä saada avustusta esimerkiksi ARAlta, mutta pelkän saunan remontointiin ei tätä avustusta todennäköisesti saa. Myöskään vakuutus ei välttämättä korvaa kosteusvaurioista johtuvia korjaustöitä. Mistä siis rahoitus, jos säästöjä ei ole? Lainaa voi kysyä tietysti esimerkiksi pankista, mutta tällöin on varmistettava, että vakuudet riittävät. Mikäli näin ei ole, on käännyttävä vaihtoehtoisten rahoittajien puoleen, etenkin, jos omissa luottotiedoissa on merkintöjä. Nykyisin Suomessa toimii paitsi kotimaisia myös ulkomaisia vippiyrityksiä, ja paitsi kotimaasta, voi Suomeen saada lainaa myös ulkomailta ilman luottotietoja. Saunaremontti ulkomaisella lainarahalla voi kuulostaa rohkealta, mutta kosteusvaurio on toki korjattava huolellisesti ennen kuin kukaan perheenjäsenistä sairastuu pysyvästi.

Remonttia suunnittelevan saunanomistajan kannattaa myös huomata, että paitsi rahoitusta, ulkomailta voi löytyä myös edullisia materiaaleja. Monet suomalaiset käyvät esimerkiksi Virossa materiaaliostoksilla, ja säästävät siten huomattaviakin summia remontin kokonaiskustannuksissa. Voit mennä Suomenlahden yli omalla autolla ja tuoda tarvittavat rakennusmateriaalilt kotiin tai sopia edullisesta kotiinkuljetuksesta. Virosta ostamalla voit säästöjen lisäksi tehdä myös muunkin tyyppisiä löytöjä, sillä valikoimissa voi hyvinkin olla suomalaisesta tarjonnasta poikkeavia malleja niin hanoista kuin laatoistakin. Näin voit olla varma, ettei naapurin sauna näytä samanlaiselta, ja saat uusiin pesutiloihisi hiukan erilaista ilmettä.

Uusitun saunan ilme ja materiaalit kannattaakin suunnitella huolellisesti. Vaikka ei ammattimaista arkkitehtia tilojen suunnitteluun palkkaisikaan, kannattaa käydä keskustelemassa ainakin alan liikkeiden osaavan henkilökunnan kanssa. Näin voi saada uusia ideoita niin värien kuin materiaalien ja toimintojenkin suhteen. Mikäli sauna- ja pesutilat ovat suhteellisen isot, voi ehkä miettiä, voisiko toimintoja siirtämällä tai suuresta saunasta hiukan tinkimällä saada tilaa vaikkapa toiselle suihkulle, kuten esimerkiksi sadesuihkulle, tai isompikokoiselle porealtaalle.

Uudisrakentamisessa trendinä on rakentaa perinteisten saunatilojen sijasta tilavampia, spa-henkisiä pesukeitaita. Mikäli aiot remontin yhteydessä muuttaa vanhan saunan enemmän kotikylpyläksi, ja tilaan tuodaan uusia vesipisteitä ja lattiakaivoja, on tarpeen tilata kunnon suunnitelmat ja piirustukset alan ammattilaiselta. Pelkän varsinaisen kotikylpylätilan suunnittelun lisäksi kannattaa huomioida myös, miten asunnossa vesi lämmitetään ja riittääkö se suureen porealtaaseen. Mikäli talossa on lämminvesivaraaja, on sen koko hyvä huomioida porealtaan valinnassa.

Itse saunan ehkäpä näkyvin elementti on lauteet. Lauteiden valinta voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tässäkin materiaalin ja muodon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Miten päin lauteet asennetaan, mikä on kestävin materiaali, väri jne.? Vaihtoehtoja on useita. Lauteet on todennäköisesti helpoin toteuttaa mittojen mukaan tehtaalla tehtynä laudepakettina, joka vain asennetaan ohjeiden mukaan saunaan. Saunoihin on nykyisin tarjolla myös monelaisia erilaisia laudetyynyjä tai kankaisia selkänojia, joiden ansiosta löylyistä nauttiminen on aiempaakin mukavampaa ja rentouttavampaa. Saunan seinäpaneelit kannattaa soinnuttaa lauteisiin sopiviksi.

Lisäksi on päätettävä lattian ja seinien muut materiaalit. Haluatko pitää saunan erillisenä, ärsykkeettömänä rentoutumisen mekkana tai kenties lisätä avaruutta lasiseinällä? Laatta on varma valinta lattiaan, ja etenkin pesutiloissa on hyvä harkita myös lattialämmityksen asentamista. Lämpimällä lattialla on mukava kävellä paljain varpain ja lämmitys myös edesauttaa lattian kunnollista kuivumista käytön jälkeen. Mikäli remontissa saunasta tulee enemmänkin kotikylpylä porealtaineen, voi esimerkiksi mosaiikkilaatta lisätä spa-tunnelmaa.

Kuten muuallekin asuintiloihin, myös saunaan voidaan luoda uutta ilmettä valaistuksella. Led-valot ovat nykyisin suosittuja saunatiloissa, ja niillä voidaan luoda paitsi turvallinen myös tunnelmallinen valaistus. Aavistuksen hämärässä saunassa on hyvä rentoutua, mutta valoa on kuitenkin oltava riittävästi, jotta saunassa näkee kulkea turvallisesti. Myös saunan pesu sujuu paremmin, kun valaistus on tarpeeksi kirkas. Ammattilaisen apu voi olla tarpeen valaistuksen suunnittelussa, mutta markkinoilla on runsaasti myös valmiita saunaan tarkoitettuja valaistuspaketteja.

Uusissa, puhtaissa ja turvallisissa pesutiloissa viihtyy ja on nautinto saunoa. Remontin valmistuttua on kuitenkin varottava remontin leviämistautia: uusi sauna tuntuu nyt olevan aivan eri paria esimerkiksi pukuhuoneen kanssa, joten houkutus voi olla suuri aloittaa uudistusprojekti myös näissä tiloissa. Ja entäpä sitten muut kodin tilat…