Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Lemmikki – enemmän kuin ystävä

Lemmikit ovat meille tärkeitä. Kuinka tärkeitä, sen kuulee lemmikinomistajan puheesta jo ensimmäisestä lauseesta. Vaikka puoliso tai ystävä voi puheessa hyvinkin olla “se”, on lemmikki aina “hän”.

Rakas lemmikki on kuitenkin paljon muutakin kuin vain koira, kissa, kani tai undulaatti. Lemmikki lisää omistajansa hyvinvointia, lämmittää ja lohduttaa, ja myös lisää sosiaalisia suhteita. Lemmikit ovat myös oivallisia lasten kasvatuksen kannalta, sillä ne paitsi lisäävät lasten vastustuskykyä, myös opettavat eläinten kunnioittamista ja yleistä vastuullisuutta. Ja kukapa koiraperheessä kasvanut ei olisi vuodattanut teini-iän epävarmuuttaan nelijalkaiselle karvaturrilleen?

Lemmikkien terveysvaikutuksia on myös tutkittu laajasti ja todeksi todettu. Esimerkiksi lemmikinomistajat rentoutuvat helpommin. Joka aamu viideltä heräävän kissan omistajan voi olla ehkä vaikea uskoa tätä, mutta lemmikin omistajilla on tutkimusten mukaan myös vähemmän univaikeuksia.

Lemmikkien omistajat sairastavat vähemmän. Esimerkiksi koiran tai hevosen omistajille lemmikin omistaminen myös itsestäänselvästi lisää liikuntaa. Koiran kanssa on lähdettävä lenkille useamman kerran päivässä, samoin hevosta on ratsastettava, ja liikunta ja ulkoilma tuovat omistajalle selviä terveyshyötyjä. Vaikka kissan tai hamsterin kanssa ei ehkä lähdetäkään lenkille, leikitään näidenkin lemmikkien kanssa yleensä paljon, mikä lisää omistajankin yleistä aktiivisuutta.

Lemmikeistä on lapsiperheissä useita hyötyjä. Leikkiminen lemmikin kanssa lisää lapsen aktiivisuutta ja vähentää ylipainon riskiä. Samoin lemmikin kanssa puuhailu opettaa vastuullisuutta ja empatiaa, mistä luonnollisesti on hyödyksi myös ihmisten välisten ystävyyssuhteiden luonnissa ja ylläpitämisessä. Lemmikki on myös uskollinen ystävä ja kuuntelija, joka ei arvostele lapsen sanomisia tai tekemisiä tai kerro eteenpäin sille uskottuja salaisuuksia. Teini-iän hormonimyrskyissä kamppailevan kovispojankin on sallittua näyttää pehmeä puolensa ja osoittaa hellyyttä perheen lemmikille. Kaikki nämä edistävät lapsen ja aikuisenkin terveyttä ja ehkäisevät esimerkiksi stressiä ja masennusta.

Vaikka lemmikit usein yhdistetään allergioihin, voi lemmikki itse asiassa ennaltaehkäistä allergioiden syntymistä. Esimerkiksi lapsiperheissä lemmikit lisäävät lasten vastustuskykyä paremmin kuin ylenpalttinen siivous. On todellakin tutkimustuloksia, joiden mukaan lasten altistuminen eläimille ensimmäisen elinvuoden aikana voi vähentää allergioiden puhkeamisen riskiä.

Kokonaishyvinvoinnin kannalta myös mielen hyvinvoinnilla on suuri merkitys. Ihmiset usein juttelevat eläimille, ja siten purkavat mieltään ja huoliaan. Kun sylissä on nukkuva kissa, on ihmisenkin pakko pysähtyä ja rauhoittua hetkeksi. Lemmikit voivat myös auttaa omistajiaan solmimaan sosiaalisia suhteita, mikä taas edistää hyvää oloa ja terveyttä. Koiranomistajat tapaavat toisiaan esimerkiksi koirapuistossa tai kissanomistajat kissanäyttelyssä, mutta myös monien muiden eläinten omistajilla on omia yhdistyksiä tai keskusteluryhmiä, joissa voi tavata samanhenkisiä ihmisiä.

Kaikki lemmikkien tuomat terveyshyödyt eivät ole näin itsestäänselviä. Jo pelkkä fyysinen kosketus, kuten vaikkapa kissan silittämisen, saa ihmisen tuntemaan voivansa paremmin. Stressi helpottaa ja verenpaine alenee. On myös havaittu, että itse asiassa sillä, mikä lemmikki ihmisellä on, ei juuri ole vaikutusta, vaan mistä tahansa lemmikistä huolehtiminen tuo vastaavia vaikutuksia omistajalleen. Vaikka akvaarion rakentaminen ei siis lisäisi omistajansa liikunnan määrää, vaikuttavat kalat kuitenkin positiivisesti omistajansa hyvinvointiin esimerkiksi lievittämällä ahdistusta.

Lemmikin pitämisen edellyttämät jatkuvuus ja rutiinit tuovat järjestystä ihmisen elämään ja ehkäisevät näin yksinäisten ihmisten syrjäytymistä ja auttavat yleisessä elämänhallinnassa. Ihmisellä ei ehkä ole paljon kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, mutta lemmikiltä saatu ehdoton rakkaus ja kiintymys korvaa näitä sosiaalisten tilanteiden puutteita, ja pitää yllä itsetuntoa.

Lemmikeillä on siis runsaasti erilaisia positiivisia terveysvaikutuksia, mutta on hyvä muistaa, että lemmikit voivat myös levittää erilaisia sairauksia. Rabies eli vesikauhu on ehkä tunnetuin lemmikkien levittämä tauti, joka toki on yleistyneen lemmikkien rokottamisen jälkeen on enemmän villieläinten levittämä sairaus.

Vaikka taudit voivatkin levitä eläinten puremasta tai raapimasta, on merkittävämpi tautien levittäjä eläinten ulosteet. Esimerkiksi pienet lapset laittavat kaiken löytämänsä suuhun, myös vaikkapa leikkipuistosta löytyneet koirankakat. Aikuiset taas tekevät innokkaina puutarhatöitä, eivätkä ehkä huomaa tai tule ajatelleeksi, että kukkapenkissä saattaa olla muutakin kuin kaupasta ostettua multaa. Huono käsihygienia voi aiheuttaa lemmikkien ulostebakteerien päätymisen suuhun ja sitä kautta ihmisten elimistöön.

Lemmikkien ulosteiden kautta tarttuvat taudit voivat olla paitsi epämiellyttäviä myös oikeasti vaarallisia. Esimerkiksi kissan ulosteiden mukana leviävä toksoplasma voi aiheuttaa jopa keskenmenon tai sikiövaurioita. Erilaiset loiset, alkueläimet ja toukat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita ja sairauksia, ja jos epäilet tartuntaa, on hyvä hakeutua lääkäriin.

Paras tapa tautien ennaltaehkäisemiseksi on siis hyvä käsihygienia. Pese kädet hyvin aina, kun olet siivonnut eläimen ulosteita oli se sitten koiran kanssa ulkolenkillä tai kissan hiekkalaatikon puhdistus kotona. Kädet kannattaa pestä aina myös, kun on käsitellyt vaikkapa hamsteria tai muuta jyrsijää tai matelijaa, tai esimerkiksi leikkinyt eläimen kanssa.

Vastuullinen lemmikinomistaja myös huolehtii, että lemmikki käy säännöllisesti eläinlääkärin tarkastettavana, ja että rokotukset ovat voimassa. Samoin on huolehdittava eläinten säännöllisestä madottamisesta.

Eläimille ei myöskään kannata syöttää raakaa lihaa. Samoin kuin ihmiset, myös eläimet voivat saada vaikkapa salmonellan. Mikäli haluat antaa lemmikillesi lihaa, suosi valmiita eläintenruokia tai valmista liha sopivalla tavalla, esimerkiksi broilerin voi keittää suolattomassa vedessä.

Rakkaus lemmikkeihin yhdistää erilaisia ihmisiä. Lemmikkejä on kaikissa tuloluokissa olevilla iihmisillä, ja usein tiukempina aikoina vähävaraiset ihmiset sanovat säästävänsä ennemmin omasta kuin lemmikkinsä ruoasta. Lemmikin sairastuminen on aina kova paikka, mutta etenkin pienituloisissa perheissä voi rakkaan Turren sairastuminen ja korkeat eläinlääkärilaskut saada talouden sekaisin. Jos talous on muutenkin ollut jo tiukalla, mistä voi saada lainaa ilman luottotietoja? Kun rakas ystävä sairastuu, apua haetaan myös paikoista, jotka eivät muuten tulisi mieleen. Ajoissa hankittu apu ja huolellisesti riittävän pitkään annettu lääkitys tai muu hoito onneksi yleensä auttavat myös lemmikin sairastuessa.

Lemmikkien terveysvaikutuksista saatavien tutkimustulosten lisääntyessä ovat erilaiset lemmikit yleistyneet myös sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Esimerkiksi koirat ja kissat ovat jo tuttu näky vanhainkodeissa, joissa ne edistävät vanhusten hyvinvointia eri tavoin. Hevoset ovat jo pitkään osallistuneet erilaiseen terapiatyöhön ja auttaneet muun muassa erilaisista kehitysvammoista tai selkäkivuista kärsiviä. Myös mielenterveyden hoidossa eläimistä voisi olla selkeästi apua potilaiden kuntoutuksessa.

Eläinten käyttäminen myös erilaisten sairauksien diagnosoinnissa on mielenkiintoinen tutkimuksen kohde tällä hetkellä. On havaittu, että eläimet ovat erittäin herkkiä havaitsemaan pieniäkin muutoksia ihmisen käyttäytymisessä, ja voivat omalla käyttäytymisellään auttaa muutostilojen havaitsemisessa jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Julkisuudessa on kerrottu esimerkiksi, kuinka koirat ovat havainneet omistajansa syövän jo ennen, kuin omistaja oli itse havainnut mitään oireita. Paitsi fyysiset muutokset, voivat eläimet havaita myös muutokset ihmisen mielentilassa.

Eläinten rauhoittavat ja rentouttavat vaikutukset ihmisiin on huomattu myös yritysmaailmassa, ja monessa yrityksessä onkin jo toimistokoiria, ja jokin aika sitten saimme lukea myös Pörri-kissasta, joka päätti ryhtyä Pyhtään kunnan virkakissaksi.

Jatkossa siis varmaankin näemme eläimiä enemmänkin myös julkisissa tiloissa huolehtimassa ihmisten psyykkisestä ja myös fyysisestäkin hyvinvoinnista. On hyvä, että entisaikojen turhankin tiukoista hygieniamääräyksistä esimerkiksi hoitolaitoksissa on voitu tässä suhteessa joustaa terveyden edistämiseksi, mutta luonnollisesti erilaiset allergiat, yliherkkyydet ja muut turvallisuustekijät on jatkossakin huomioitava. Suurin osa suomalaisista varmasti tervehtii ilolla tätä eläimellistä muutosta.