Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Millaiset ovat onnistuneet ensitreffit?

Oletko sopinut treffit kiinnostavan henkilön kanssa, mutta et ole varma, mitä treffeillä kannattaisi tehdä ja miten toimia? Alkudrinkit ja illallinen – tai treffit elokuvissa ovat perinteisiä ja turvallisia vaihtoehtoja, ja toimiviakin sellaisia, mutta jos kuitenkin mietityttää, kannattaa miettiä, jos ehdottaisitkin nyt jotain muuta.

Treffien tarkoitushan on oppia tuntemaan toisianne enemmän, joten ensitreffeillä kannattaa tehdä jotain, joka edesauttaa tätä tutustumista. Leffa voi kuulostaa helpolta, mutta haluatko todellakin vain istua hiljaa pimeässä pari tuntia, kun voisit käyttää tämän ajan treffikumppanisi kanssa jutellen ja tähän tutustuen? Voittehan leffan jälkeen toki mennä vielä vaikka drinkeille juttelemaan, ja juuri nähty leffa on tietysti varma puheenaihe, mutta todennäköisesti aika pian on jo myöhä, ja huomaat, että tutustuminen jäikin ihan alkutekijöihin. Olisiko jotain muita vaihtoehtoja?

Psykologit ovat havainneet, että ihmiset tuntevat itsensä vahvemmiksi ja luottavat itseensä enemmän, kun he liikkuvat. Jos tulevat treffit siis hermostuttavat, pieni aktiviteetti voi olla hyvä vaihtoehto ainakin treffien alkuun. Turhan rankkaa hikiliikuntaa tai extremeaktiviteettia ei ehkä kannata ensitreffeille valita, jos et tunne deittiäsi riittävän hyvin jo entuudestaan, mutta esimerkiksi kävely meren rannalla voi saada teidät molemmat rentoutumaan ja löytämään yhteisiä keskustelunaiheita paremmin, kuin paikallaan istuminen ravintolassa. Jos sää on kovin kurja tai ulkona on kova pakkanen, voi tosin olla tarpeen siirtää treffit sisätiloihin. Esimerkiksi keilaus voi tällöin sopia ohjelmaksi ulkoilun sijasta. Kannattaa kuitenkin valita paikka, jossa ei ole liian kovaa taustamusiikkia, jotta keskustelu onnistuu vaikeuksitta.

Mitä ikinä päätätkin, kerro tai ainakin vihjaa riittävän selvästi illan ohjelmasta treffikumppanillesi, jotta hän voi varautua ja esimerkiksi valita suunnitelmiisi sopivat kengät. Kaupunkipatikointi korkokengissä on kyllä varmasti unohtumaton kokemus, mutta todennäköisesti ei kovin positiivinen sellainen. Alkuohjelman on tarkoitus auttaa teitä molempia rentoutumaan ja helpottaa luontevaa tutustumista ja keskustelua, joten on hyvä varmistaa, ettei ainakaan vääränlainen pukeutuminen hankaloita sitä turhaan.

Muuten pukeutumisen suhteen kannattaa luottaa siistiin asukokonaisuuteen. Puku voi olla liioittelua, mutta huomioi myös illan jatko-ohjelma. Mikäli jatkatte myöhemmin illalliselle ravintolaan, ei liian rento lenkkiasu ehkä ole kaikkein paras valinta sekään.

Koita olla hermoilematta liiaksi ennen treffejä tai niiden aikana. Jos jotain menee pieleen, suhtaudu siihen huumorilla ja korjaa asia. Todennäköisesti asia ei mitenkään pilaa treffejänne, vaan päinvastoin luo teille yhteisiä muistoja, joihin on hauska palata sitten myöhemmin. Rentoudu ja nauti, näin viihdytte molemmat paremmin ja todennäköisyys toisiin treffeihin ja suhteen etenemiseen kasvaa. Mitä ikinä teetkin, älä yritä rauhoittaa hermojasi alkoholilla.

Mistä hyvillä treffeillä sitten jutellaan? Olette ehkä ennen treffejä puhuneet puhelimessa tai viestitelleet asioista. Voit todennäköisesti sujuvasti jatkaa keskustelua näistä aiheista myös varsinaisilla treffeillä, ja saada keskustelun käyntiin. Jos haluat oppia tuntemaan toista ihmistä paremmin, ei kannata pysytellä ihan pelkässä small talkissa eikä keskittyä vain omasta itsestään puhumiseen. Osoita, että olet kiinnostunut treffikumppanistasi. Jos pelkäät kiusallista hiljaisuutta, voit ehkä miettiä jo etukäteen, mitä haluaisit deitistäsi tietää ja mistä aiheista keskustella. Voit esimerkiksi kysellä treffikumppanisi haaveista ja tärkeimmistä kiinnostuksen kohteista. Älä kuitenkaan tee treffeistä kuulustelua pitkällä kysymyslistalla.

Keskustelun aiheet voivat vaihdella laidasta laitaan, eikä arkojakaan aiheita kannata vältellä. Jos pystytte puhumaan rehellisesti vaikeistakin asioista, todennäköisesti lähennytte treffeillä nopeammin kuin jos vain juttelisitte kevyistä asioista. Mikäli lähennytte tunnetasolla syvemmälle, on suhteen jatkuminen todennäköisempää.

Perinteisesti sanotaan, että seksi, politiikka ja uskonto ovat kiellettyjen aiheiden listalla, mutta jos nämäkin tulevat luontevasti esiin, niin mikä ettei. Entiset seurustelukumppanit kannattaa tosin jättää keskustelussa vähemmälle huomiolle. Ja vaikka kuinka olisit varma yhteisestä tulevaisuudestanne jo viiden minuutin jälkeen, ei kannata edetä liian nopeasti. Toinen osapuoli voi kokea etenemisen liian nopeana ja alkaa perääntyä tilanteesta.

Keskustelu voi kävelyretken jälkeen jatkua vaikkapa kahvilassa iltapäiväkahvien tai ravintolassa illallisen merkeissä. Käytä hetki aikaa sopivan ravintolan valintaan ja tee pöytävaraus. Ensitreffeillä ei ehkä sittenkään kannata mennä lempiravintolaasi, jossa todennäköisesti samaan aikaan on joukko ystäviäsi. Ethän halua, että deittisi joutuu kavereidesi katseiden ja ehkä arvailujenkin kohteeksi, ja toisaalta haluat myös itse keskittyä täysin deittiisi, et kavereihisi. Hyvä ajatus voi olla vaikka mennä johonkin teille molemmille uuteen paikkaan. Samoin pöytävarauksen tekeminen kannattaa, jotta tunnelma ei latistu jonossa seisoskeluun tai pahimmassa tapauksessa ovelta käännyttämiseen.

Hyvät käytöstavat kannattaa muistaa läpi koko treffien, mutta etenkin illallisella. Olet nyt treffeillä tärkeän henkilön kanssa, keskity deittikumppaniisi, ja sulje puhelimesi. Jos odotat tärkeää puhelua, joka ei voi odottaa, kerro siitä treffikumppanille suoraan jo heti alkuun, ja pahoittele etukäteen, mutta muuten puhelimeen vastaaminen tai viestien lähettäminen treffien aikana on huonoa käytöstä ja osoittaa kunnioituksen ja kiinnostuksen puutetta treffikumppaniasi kohtaan. Jätä siis puhelin laukkuun tai taskuun äänettömälle asetettuna tai kokonaan suljettuna.

Huomioi muutenkin deittisi. Avaa ovi, auta päällysvaatteiden kanssa ja ohjaa hänet istumaan. Keskity kuuntelemaan, mitä kumppanisi sanoo, vastaa asianmukaisesti ja kohteliaasti, ja pidä omalta osaltasi yllä teitä molempia kiinnostavaa keskustelua. Huolehdi, että kumppanillasi on juotavaa, ja että hän muutenkin viihtyy ja voi rentoutua.

Alkudrinkit voivat olla hyvä idea ja esimerkiksi lasillinen kuohuvaa juhlistaa mukavasti tunnelmaa. Liiallista alkoholin nauttimista kannattaa tietystikin kuitenkin välttää, eikä ehkä myöskään kannata esitellä viiniosaamistaan liian innokkaasti, haluathan näyttää treffeillä parhaat puolesi. Illallinen kannattaa päättää jälkiruokaan, jos vaan tilaa hyvän illallisen jälkeen riittää. Makean nauttimisella on yhteys mielihyvähormonin kehittymiseen, ja makea voikin osaltaan vahvistaa ihastumisen tunnetta.

Kuka maksaa? Perinteisesti mies on pyytänyt naista treffeille myös maksanut koko illan, mutta nykyaikana käytäntöjä on niin monta kuin treffiparejakin. Maksajana voi olla kutsuja, siis myös nainen, tai sitten voidaan aivan reilusti sopia, että kumpikin maksaa omansa tai toinen drinkit ja toinen illallisen. Vaihtoehtoja riittää. Jos kustannukset jaetaan, on hyvä etukäteen varmistaa, että suunniteltu ohjelma, esimerkiksi ravintola, sopivat molemmille – ja molempien budjeteille. Jos menette kaupungin hienoimpaan ja kalleimpaan ravintolaan, voi laskun suuruus yllättää, vaikka maksaisi vain omatkin ruokansa. Jos kustannukset pääsevät karkaavat käsistä, voi vaihtoehtona olla nopea laina, esimerkiksi heti tilille maksettava 100 euron pikavippi.

Treffit voivat päättyä luontevasti illalliseen tai voitte vielä mennä vaikka drinkeille lähibaariin. Ei kuitenkaan kannata turhaan pitkittää treffejä, juhlistakin on hyvä lähteä silloin, kun siellä on tunnelma korkeimmillaan, eikä kummankaan osapuolen haukottelu ainakaan paranna treffien onnistumista. Treffien lopuksi herrasmies saattaa daamin turvallisesti kotiin.

Mikäli treffit sujuivat mielestäsi hyvin ja haluaisit tavata uudestaan, älä jätä seuralaistasi epävarmuuteen miettimään asiaa. Erilaisten sosiaalisten pelien pelaaminen ei tosiasiassa hyödytä sinua lainkaan, päinvastoin toinen osapuoli voi tulkita pelisi täysin eri tavoin, kuin mitä olit tarkoittanut, ja pelisi jatkon suhteen on pelattu. Jos toivot toisia treffejä, kerro se selvästi ja suoraan, ja huomaat, että todennäköisesti deittisikin on samaa mieltä.