Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Mitä äidille lahjaksi?

Suomessa vietetään äitienpäivää toukokuun toisena sunnuntaina eli se on edessä jo ihan kohta. Useimpien äitien mielestä itse tehty lahja on ehdottomasti paras lahja, ja etenkin lapsilta ja lapsenlapsilta saadut itsetehdyt kortit, piirustukset ja kirjeet ovat muistoja, jotka laitetaan tarkasti talteen. Jos omat kädet eivät taivu mieleiseen lahjaan, voi äitiä muistaa myös kaupasta ostettavalla lahjalla.

Kortti ja kukat ovat varma valinta. Perinteinen ruusukimppu on aina kaunis, mutta kimpun voi tehdä myös muista kukista, esimerkiksi gerberoista. Tai ehkä kimpun voi rakentaa äidin lempivärin ympärille. Tämän kevään muodikkaimmat värit ovat pastelleja, etenkin laventelin sävyt ja vaaleanpunainen ovat huipputrendikkäitä, harkitse vaikkapa runsasta hortensiaa tai vaihtoehtoisesti eksoottisempaa orkideaa. Kannattaa kysyä vinkkejä kukkakauppiaaltasi ja tilata kukat jo hyvissä ajoin ennen äitienpäivää. Kukat voi myös tilata suoraan kotiin toimitettavaksi.

Mikäli äiti on innokas puutarhuri, voit leikkokukkien sijasta hankkia myös sisällä viihtyviä ruukkukukkia tai uuden kasvin puutarhaan istutettavaksi. Erilaiset viherkasvit ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä myös kodinsisustuksessa, joten eksoottinen, suurilehtinen ruukkukasvi voi olla sisustuksesta kiinnostuneen äidin mieleen. Puutarhamyymälöissä on hyvät valikoimat erilaisia kasveja niin sisätiloihin kuin myös erityyppisiin pihoihin, ja asiantuntevaa henkilökuntaa auttamassa, jos sinussa itsessäsi ei ole viherpeukalon vikaa.

Aamiainen sänkyyn äitienpäivänä. Tämä voi kuulostaa melkeinpä klisheeltä, mutta äiti varmasti todella arvostaa tätä. Anna äidin nukkua juuri niin pitkään kuin nukuttaa, ja kanna kauniisti katettu aamiaistarjotin hänelle vuoteeseen. Voit hyvin kattaa tälle aamiaiselle myös lasillisen shampanjaa ja ruusun.

Vaikka monet kaupat antavat auliisti erilaisia vinkkejä äitienpäivälahjan hankintaan, kannattaa muistaa, että yleensä äidit arvostavat omaa aikaa tai yhteistä tekemistä perheen kanssa enemmän kuin tavaralahjoja. Rento päivä rakkaimpien kanssa ulkoillen tai puuhastellen ilahduttaa varmasti. Suunnittele mukava päivä, pakkaa mukaan eväät ja vie äiti viiden tähden retkelle kaikkein rakkaimpien ihmisten kanssa. Sovi lasten kanssa, että tänään äidin ei tarvitse joutua erotuomariksi, vaan että kaikki käyttäytyvät tänään, äidin päivänä, kauniisti, ja että tänään äiti saa nauttia kahvinsa rauhassa, ihan koko kupillisen.

Myös esimerkiksi viikonloppu kylpylässä tai hemmotteluhoito ovat lahjoja, joista äidit varmasti pitävät. Hetki itselle, vaikkapa rentouttava hieronta tai virkistävä jalkahoito, sopii kiireiselle äidille, jonka on ehkä vaikeaa itse irtautua arjen rutiineista ja ottaa aikaa omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen. Tai ehkä äiti ilahtuisi konsertti- tai teatterilipuista? Erilaisia elämyslahjoja yksin ja yhdessä koettavaksi löytyy moneen makuun myös valmiina paketteina muun muassa illallisesta pimeässä pakohuoneisiin ja kartingista viinikurssiin. Mikäli äidillä on pieniä lapsia, täydennä lahja lupaamalla järjestää lapsenvahti, jolloin varmistat, että äiti todella pääsee nauttimaan lahjastaan.

Innokkaalle lukijalle voi ostaa vaikka jäsenyyden kirjakerhoon, jolloin lahjasta on iloa koko vuoden ajan kuukauden kirjojen muodossa, tai liikunnasta pitävälle äidille esimerkiksi salikortin tai pilates-kurssin. Ruoanlaitosta tai puutarhanhoidosta kiinnostunut ilahtuu trendikkäästä villiyrttikurssista. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että äidillä on mahdollisuus todella käyttää lahjakortti, ja että kerhon jäsenyys on mahdollista katkaista määräajan jälkeen. Eihän ole reilua antaa lahjaksi jotain, josta aiheutuu lahjansaajalle myöhemmin kustannuksia.

Myös apu kodinhoitoon on varmasti mieleinen lahja äidille. Vaikka kotityöt jaettaisiinkin tasaisesti perheenjäsenten kesken, on äidillä usein päävastuu kodin pyörittämisestä. Ja kukapa ei ilahtuisi lisäavusta? Säästyneen ajan äiti saa käyttää haluamallaan tavalla, vaikka mennä lenkille tai lounaalle tai elokuviin ystäviensä kanssa.Edellisestä kerrasta voi olla kulunut aikaa, ja äidinkin on tärkeää huolehtia ystävyyssuhteistaan. Esimerkiksi voit luvata pestä ikkunat tai hankkia lahjakortin siivousfirmaan tai autopesulaan. Tai ehkä vihdoin käydä läpi ullakolle kertyneet epämääräiset laatikot.

Jos olet epävarma, mitä antaisit lahjaksi, voit aina myös kysyä suoraan äidiltä, onko tällä jotain erityisiä toiveita lahjan suhteen. Turha tavara on jokaisen äidin inhokkilistalla, joten parempi varmistaa etukäteen, ennen kuin ostat lahjan. Äidit eivät todellakaan halua lisää tavaraa nurkkiin pölyttymään tai viemään tilaa kodin pienistä säilytystiloista.

Mikäli päädyt tavaralahjaan, kannattaa ensimmäisenä miettiä, voisitko tehdä jotain itse. Lasten ja lastenlasten itsetekemät askartelut ovat aina ehdottomasti parhaita lahjoja. Itse tekemisessä ei myöskään ole ikärajaa, vaan myös aikuiset lapset voivat aivan hyvin piirtää, kutoa tai nikkaroida. Itse tekemällä et voi erehtyä.

Tarjoamalla omaa apuasi tai tekemällä lahjan itse voit myös säästää rahaa, mutta tarvittaessa voit hakea vaikka 100 € pikalainan jolla varmistat, että rakas äiti saa ansaitsemansa äitienpäivälahjan.

Ostolahjoissa kannattaa pysyä loitolla kodinkoneista, ellei äiti nimenomaan ole toivonut vaikkapa uutta kahvikonetta tai höyrypuhdistinta. Yleensä käyttöesineet eivät ole äidin toivelistan kärkipäässä, sillä todella tarvitsemansa esineen äiti todennäköisesti osaa hankkia itsekin. Pullantuoksuinen kotiäiti voi toki aidosti ilahtua uudesta keittokirjasta tai yleiskoneesta, mutta uraäidin toivelistalta näitä ei todennäköisesti löydy. Äidit arvostavat enemmän jotain henkilökohtaista lahjaa, jossa näkyy, että lahjanantaja on todella käyttänyt aikaa lahjan valintaan ja miettinyt, mistä äiti pitää ja mitä äiti voisi tarvita, mutta ei ehkä ole itse keksinyt tai raaskinut itselleen ostaa. Tärkeintä äidin lahjassa ei siis ole kallis hintalappu, vaan lämmin ja aito ajatus.

Erilaiset personoidut lahjat voivatkin olla hyvä valinta. Esimerkiksi nahkakantinen kalenteri tai muistikirja, johon on nimikoitu äidin nimikirjaimet, tai erityisesti äidille räätälöity kokoelma äidin lempiviinejä ja -juustoja herkkukorissa voi olla äidin mieleen. Kehystetty kollaasi valokuvia perheen yhteisistä hetkistä ilahduttaa taatusti. Kekseliäisyydellä pääsee pitkälle. Vältä kuitenkin markettien “maailman paras äiti” -jääkaappimagneetteja ja mukeja ja muuta vastaavaa kitshiä, ja etenkin niin sanottuja huumorilahjoja. Niillekin on ehkä oma aikansa ja paikkansa, mutta se ei ole äitienpäivä.

Suklaat ja hajuvedet ovat suosittuja lahjoja, mutta varmista näissäkin, että tunnet lahjansaajan maun riittävän hyvin. Parfyymin valinta voi olla joillekin naisille hyvinkin henkilökohtainen asia, ja väärä tuoksu jää auttamatta käyttämättä kylpyhuoneen kaappiin. Ylelliset parfyymi- ja kosmetiikkalahjat voivat siis olla hyvä ajatus, kunhan käyt ensin vakoilemassa äidin kylppäristä oikean merkin tai ainakin äidin ihotyypin. Samoin vaatteiden suhteen kannattaa olla varovainen, etenkin erilaisten “hepenien” kohdalla, vaikka ne saattavatkin toki olla toivottuja lahjoja. Esimerkiksi väärän kokoiset alusvaatteet eivät ehkä välitä sitä viestiä, mitä oikeasti tarkoitit sanoa. Lahjakortti voi tässäkin asiassa olla varmempi valinta. Ja mikset yhdistäisi lahjakorttia ja yhteistä aikaa lupaamalla vaikka lähteä makutuomariksi ja ostosten kantoavuksi?

Korut ja kellot ovat nekin perinteisiä äitienpäivälahjoja. Esimerkiksi urheileva äiti ilahtuu uudesta sykemittarikellosta tai kauniin korumaisesta aktiivisuusrannekkeesta, ja elegantti timanttiriipus sopii moneen makuun. Kauniin korusetin voi yhdistää myös ravintolaillalliseen hyvässä ravintolassa aikuisten kesken, jolloin äiti pääsee heti myös käyttämään uusia korujaan.

Äidit eivät ehkä ole niitä helpoimpia “lahjottavia”, mutta jo se, että muistat, on äidille tärkeää. Jos et pääse itse paikalle, muista ainakin soittaa ja osoittaa, että olet huomioinut päivän ja että äiti on mielessäsi. Mihin tahansa lahjaan päädytkin, kruunaa äitienpäivä nostamalla lippu salkoon (äitienpäivä on virallinen liputuspäivä) ja lämpimällä halauksella!