Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Mitä on luottokortit ovat?

Miten luottokortit ja pankkikortit eroavat toisistaan. Ensimmäinen ero on kenelle niitä myönnetään, pankkikortin voit saada jo lapsena, mutta luottokortin saaminen on astetta vaikeampaa. Ensinnäkin luottokorttiin tarvitaan enemmän ikää, 21 vuotta. Luottokortin voi saada aikaisemmin jos se on sidottu esimerkiksi vanhempien luottokorttiin, mutta yleisesti ottaen 21-vuotta on ikäraja luottokortin myöntämiselle. Mistä tämä ero siis syntyy?

Perinteinen pankkikortti on portti sinun tilillesi, jos siellä on rahaa voit käyttää sitä jos tili on tyhjä, kortillakaan ei voi tehdä ostoksia. Luottokortilla sen sijaan on luottoa, tämä tarkoittaa sitä, että luottokortin tarjoaja antaa lupauksen, että kauppias saa rahansa. Eli jos tilisi on tyhjä ja menet kauppaan luottokortin kanssa voit silti tehdä ostoksia. Kauppias ei vielä silloin saa rahaa, mutta he saavat lupauksen, että luotonantaja maksaa ostokset kuukauden lopussa. Luottokortin omistaja taas joutuu maksamaan, velkansa luotonantajalle korkojen kera. Luottokortit ovat siis näppärä tapa hoitaa maksuja, jos tili on esimerkiksi tyhjä. Vaikka tili olisi tyhjä ja palkkapäivään olisi kaksi päivää, niin ruokaa pitää todennäköisesti ostaa heti eikä voi odotella palkkapäivään. Sikäli luottokortti voi helpottaa elämää, mutta toisaalta jos luottokorttia käyttää enemmän kun on varaa maksaa takaisin, voi se johtaa ongelmiin. Luottokortilla saat käytännössä lainaa heti, mutta jos sinulla ei ole luottokorttia niin toinen hyvä tapa saada lainaa heti on siirtyä eri joustoluotto yhtiöiden pariin, jotka lainaavat rahaa nopeasti ei ja helposti.

Eli mitä kannattaa muistaa luottokorttia käyttäessä?

  1. Tunne itsesi. Luottokortteja myönnetään vasta 21-vuotiaille, koska niillä on helppo tehdä virheitä jos ei ole tottunut budjetoimaan kulujaan. Jos olet holtiton rahan käyttäjä, luottokortti ei välttämättä ole hyväksi sinulle. Kun käytät käteistä, tiedät milloin olet käyttänyt rahasi loppuun. Kuitenkin jos maksat kaikki maksut luottokortilla, on vaikea huomata omaa rahan tuhlailua. Luottokortti helpottaa elämää jos sitä osaa käyttää vastuullisesti, mutta tuhlareille se saattaa tuottaa paljon ongelmia ja mielipahaa.
  2. Tiedä kulusi. Kun käytät luottokorttia niin pidä kirjaa siitä kuinka paljon kulutat. Kunhan tiedät kuinka paljon käytät, tiedät kuinka paljon maksettavaa tulevaisuudessa on. Näin kykenet budjetoimaan paremmin, eikä luottokortin lasku pilaa seuraavien kuukausien suunitelmia.
  3. Käytä luottokorttia varauksiin. Jos käytät pankkikorttia tehdessäsi varauksia tai vuokratessasi autoa, yritykset saattavat jäädyttää summan tililtäsi pitkäksikin aikaa. Jos autoa vuokratessasi sinun tililtäsi jäädytetään 2000 euroa omavastuuta, voitkin törmätä ikävään todellisuuteen, että et kykene maksamaan laskua ravintolassa. Luottokortti on hyvä varausten tekemiseen, vaikka maksaisitkin lopulta pankkitililtäsi.
  4. Seuraa tiliäsi aktiivisesti. Seuraamalla kulujasi pysyt finanssiesi hallinnassa. Toisekseen jos sinulta veloitetaan vahingossa tuplana, tai joku yrittää huijata luottokortiltasi rahaa, sinun pitää ilmoittaa siitä pankillesi. Luottokortti on sikäli turvallinen, että rahat eivät mene toiselle tilille välittömästi, toisin kun jos maksaisit pankkikortilla. Jos joku yrittää velottaa tililtäsi rahaa jota heidän ei kuuluisi, voit ilmoittaa pankille, ja näitä rahoja ei ikinä makseta. Pankkikortilla maksettaessa, joudut täyttämään hakemuksia ja tekemään valituksia.
  5. Lentojen ostaminen. Vaikka puhuimmekin jo varaamisesta ja vuokraamisesta, luottokortti toimii vakuutuksena. Jos esimerkiksi lentosi peruuntuu, niin luotonantajasi ei ikinä maksa lentoyhtiölle. Jos taas maksat pankkikortilla, joudut hakemaan hyvitystä, sillä maksu menee välittömästi tililtäsi. Luottokortit suojaavat sinun rahoja monissa tilanteissa.

Luottokortit ovat turvallisempia kuin pankkikortit ja sinulta on vaikeampi huijata rahaa. Tämän lisäksi voit käyttää rahaa vapaammin ja sinun ei täydy pelätä tilijäädytyksiä. Luottokortit lähtökohtaisesti helpottavat elämää ja vähentävät työtä virheiden tai peruutuksien sattuessa. Kuitenkin luottokorttia käyttäessä on aina hyvä muistaa, että ei vahingossa elä yli varojensa.