Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Mitä sinun kannattaa tehdä ylennyksen jälkeen?

Ylennyksen jälkeen kannattaa hengähtää hetki ja onnitella itseään, mutta lepäämään laakereilleen ei kannata jäädä. Ylennys tuo mukanaan uusia tavoitteita ja haasteita. Toisaalta paksumpi palkkapussi myös antaa uusia mahdollisuuksia. Mitä kaikkea sitten kannattaa tehdä ylennyksen saatuasi?

  1. Moni ylennys tulee hyvin ansaitun palkankorotuksen kanssa. Ensimmäinen asia mihin tämä vaikuttaa, ennen kun sinun kannattaa alkaa pohtimaan sijoittamista, on tarkistaa verotietosi. Samalla kun palkkasi nouse niin nousevat verosikin, joten ensin kannattaa laskea uusi veroprosenttisi. Kun tiedät oikean veroprosenttisi voit laskea mikä on todellisuudessa käteen jäätävä summa, ja mitä voi laittaa sivuun. Jos sijoitat kaikki rahat ja saat tuhansien mätkyt saatat joutua ongelmiin, vaikka tulosi juuri paranivat.
  2. Jos työnantajasi antaa sinulle myös yrityksesi osakkeita sinun kannattaa laskea niiden arvoa. Yleensä saat näiden osakkeiden omistuksia mitä pidempään pysyt talossa, tällä tavalla yrityksen omistajat saavat sinut sitoutumaan yritykseen pidemmäksi aikaa. Kun mietit tulevaisuutta, kannattaa näiden osakkeiden arvo pitää mielessä. Kun lasket sinun kokonaisarvoasi tai mahdollista palkankorotusta toisessa yrityksessä kannattaa näiden osakkeiden arvo pitää mielessä. Sen takia ylennyksen jälkeen kannattaa tutkailla mikä näiden osakkeiden arvo on ja laskea se mukaan omiin potentiaalisiin tuloihisi.
  3. Ylennyksesi tuli rahallisen bonuksen kanssa? Verotuksen kannalta saattaa olla hyvin oleellista minkä verotusvuoden puolelle bonus tulee. Jos pystyt vaikuttamaan mihin ajankohtaan bonuksen saat, niin harjoita verosuunnittelua. Jos bonus tuli jo tilillesi, laske miten se vaikuttaa sinun tuloveroihin.
  4. Tee uusi budjetti. Ylennys ei välttämättä tarkoita vain enemmän rahaa vaan se monesti saattaa tarkoittaa myös lisää kuluja. Kasvavan vastuun myötä saatat joutua olemaan töissä pidempään ja syömään ulkona useammin. Tämä saattaa tarkoittaa, että lastenhoitajan palkkaan pitää varata enemmän rahaa ja ruokakuluihin saattaa kulua enemmän. Muutama viikko uudessa roolissa helpottaa sinua arvioimaan, mikä on uusi kuukausibudjettisi.
  5. Jos ensimmäiset neljä askelta yhdistettynä uuteen työnkuvaan tuntuvat ahdistavalta niin muista myös ottaa rennosti. Älä aja itseäsi heti burn outtiin vaikka tekisikin mieli pysyä koko ajan uusien haasteiden parissa. Hengähdä ja vietä aikaa läheistesi kanssa ja ala suunnittelemaan seuraavia askelia vasta muutamien kuukausien päästä kun olet tottunut uuteen elämäntahtiin.
  6. Mieti mitä varten olet säästänyt ja mitä varten aiot säästää jatkossa. Oletko unelmoinut talon ostamisesta? Jos ennen säästit x määrän rahaa niin nyt voit säästää y määrän rahaa. Toisaalta rahallisen tilanteen parantuessa kannattaa miettiä olisiko aika ottaa lainaa heti tilille? Kun otat lainaa heti tilille ylennyksen jälkeen voit ostaa unelmiesi talon heti ja alkaa maksamaan pois asuntolainaa. Mitä pidempään odotat lainan ottoa sitä enemmän käytät rahaa nykyisen asuntosi vuokraan. Jos kuitenkin haluat enemmän säästöjä, ennen kun otat asuntolainaa, yksi hyvä tapa on muuttaa hetkellisesti pienempään asuntoon säästääksesi enemmän rahaa.
  7. Mihin ylimääräistä rahaa sijoittaa? Jos uudelle palkkapussille ei ole vielä tärkeää kulutuksen kohdetta tai jos rahaa on tarkoitus säästää vielä pitkään, niin kannattaa laittaa raha tekemään töitä sinulle. Ongelmana on, että pankit eivät anna hyvää korkoa ja osakkeisiin sijoittaminen vie paljon aikaa. Toisaalta salkunhoitaja maksaa paljon. Sen sijaan kannattaa pohtia pitkäaikaisia sijoituksia, keskipitkällä aikavälillä sijoitukset pörsseihin luovat saman voiton kun antaa rahasi meklarille, sillä pitkällä tähtäimellä talous aina kasvaa. Sijoittamalla keskipitkiin turvallisiin osakesalkkuihin kulusi ja vaivasi ovat pienet ja voittosi tyydyttävät.

Ylennyksen jälkeen on hyvä myös muistaa nauttia uudesta asemastaan ja pitää sen kunniaksi loma ja olla ajattelematta kaikkia finanssi siirtoja mitä tulevaisuus pitää sisältään ja nauttia ajasta läheisten kanssa.