Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Mitä tehdä konkurssin jälkeen?

Henkilökohtainen konkurssi tai yrityksen konkurssi on aina kova isku kärsittäväksi. Kuitenkaan se ei ole maailmanloppu, vaan ripaus yrittämisen asennetta muuttaa kokemuksen osaksi koko elämää kestävää oppimiskäyrää. Välillä asiat eivät vaan valitettavasti mene putkeen ja silloin pitää istua alas, hengähtää, katsoa peiliin ja palata piirustuspöydälle. Jos ymmärrät miksi yritys meni nurin, niin tiedät myös miten tehdä asiat paremmin seuraavalla kerralla.

Kuitenkin heti konkurssin jälkeen voi olla vaikea ajatella selkeästi, joten tämä lista on tarkoitettu helpottamaan priorisointia ja muistamaan millä askeleilla voit palata entistä vahvempana.

  1. Valitettavasti konkurssin jälkeen elämän joutuu monesti aloittamaan lähtöruudusta. Konkurssin mukana menee yleensä myös kaikki säästöt ja se on ensimmäinen asia joka pitää korjata. Säästöt auttavat sinua kompensoimaan elämän yllätysten kanssa, kaikkeen ei voi vaikuttaa ja ilman säästöjä yllättävien kulujen tapahtuessa voit joutua ottamaan lainoja, jotka eivät paranna tilannettasi. Jos luottotietosi ovat konkurssin jäljiltä menneet niin pikavippi heti, ei auta sinua pois hädästä pitkällä tähtäimellä. Sen sijaan konkurssin jälkeen pitää aloittaa välittömästi säästöjen kerryttäminen, sillä varaudut elämän yllätyksiin ja se on myös ensimmäinen merkki paluustasi. Uudet säästöt voivat olla seuraavan yrityksesi alku!
  2. Hoida luottotietosi takaisin. Alussa pikavippi heti, voi pelastaa sinut jostain tilanteesta, mutta pitkällä tähtäimellä tarvitset parempia korkoratkaisuja kuluihin. Kun saat palkkaa laita ensin rahaa säästöihin ja sen jälkeen ala hoitamaan velkojasi pois. Mitä nopeammin saat velkojat pois niskastasi ja luottotietosi takaisin, sitä nopeammin pääset taas jaloillesi ja siihen pisteeseen, että voit yrittää uudestaan. Lainoissa kannattaa aloittaa pienimmistä ja korkeakorkoisemmista, kun saat ne pois voit maksaa isompia velkoja pois tehokkaammin eikä kaikki raha mene velkojen kuluihin, itse potin pienentymättä.
  3. Luo budjetti. Onnistuaksesi ensimmäisessä kahdessa asiassa luo itsellesi budjetti. Pidä huoli, että saat kerrytettyjä säästöjä ja maksettua velkasi pois nopeasti. Tee tiukka budjetti ja yritä saada peruselementit kuntoon, myöhemmin voit varata taas enemmän rahaa kuluttamiseen, mutta konkurssin jälkeen kannattaa keskittyä siihen, että saat raha-asiat tukevalle pohjalle.
  4. Opi kokemuksesta ja opeta siitä myös muille. Konkurssista harvoin haluaa puhua, mutta siitä puhuminen ja sen myöntäminen auttaa sen käsittelyssä ja siitä oppimisesta. Konkurssisi voi toimia hyvänä opetuksena lapsillesi, olipa sen syy mikä tahansa siinä on varmasti tärkeä elämänopetus jaettavaksi esimerkiksi lapsillesi. Läheiset myös monesti auttavat sinua pysymään budjetissasi. Kun kaverisi tietävät, että olet tiukoilla he eivät välttämättä kiusaa sinua kutsuilla laskettelulomille vaan kutsuvat sinut kotiin syömään tai ulos kävelylle. Näin voit yhä tavata läheisiäsi ja he voivat olla läsnä ja tukena. Läheisten apu budjetissa pysymisessä voi olla todella suuri apu, sillä budjetissa pysyminen ei joka päivä tunnu sen arvoiselta. Tasaiset askeleet takaisin jaloilleen pääsyä kuitenkin saavat sinut sinne lopulta, ja perheen ja läheisten apu auttaa itsekurissa.
  5. Vältä velkaantumista. Vaikka eteesi tulisi erinomaisia sijoitusmahdollisuuksia tai muuta vastaavaa. Konkurssin jälkeen on hyvä ottaa rauhassa. Jos olet saanut jo hyvän yritysidean niin kehitä sitä rauhassa. Mieti missä meni pieleen edellisellä kerralla ja suunnittele kaikki huolellisesti. Älä ryntää perustamaan uutta yritystä samalla kun yrität saada omat budjettisi vielä kuntoon. Sama sääntö pätee jos teit henkilökohtaisen konkurssin, odota isojen ostosten tekoa. Kun olet päässyt takaisin tukevaan ja turvalliseen taloudelliseen asemaan voit taas alkaa miettimään mihin asioihin haluat sijoittaa, säästää ja mitä haluat tehdä seuraavaksi.

Kärsivällisyydellä konkurssista pääsee yli ja sen mukana oppii varmasti monia tärkeitä taitoja. Kun pääset taas jaloillesi, eroon veloistasi ja tililläsi on vähän säästöjä voit taas kävellä kevyemmin.