Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Miten luoda henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtaisen budjetin luomisen ensimmäinen askel on päättää, että sellaisen tarvitsee. Niin kauan kuin budjetoinnin tarvetta ei tunne, sitä voi olla vaikea luoda ja vielä vaikeampi noudattaa. Välillä elämässä tulee tilanteita milloin tarvitsee lainaa heti, mutta kun luot budjettia niin näistä lainoista kannatta yrittää päästä eroon. Sitten kun budjettisi on kunnossa ja yllättävä rahan tarve iskee niin voit ottaa lainaa heti, kunhan tiedät, että seuraavan kuun budjetista on varaa maksaa se kokonaisuudessaan pois. Kuitenkin rahojen budjetointi mahdollistaa sen, että pääset keräämään säästöjä, omaisuutta ja elämään omien varojesi sallimalla tavalla. Sen takia ensimmäinen askel kohti tehokasta henkilökohtaista budjettia on tavoite:

  1. Tavoite. Kun alat luomaan henkilökohtaista budjettia on se helpompaa, jos sinulla on jokin tavoite. Se voi olla velkojen leikkaaminen, taloon säästäminen tai ihan vain yleinen varojen kerryttämien. Budjetoinnin ei täydy olla aina vakavaa ja tylsää, vaan omassa budjetissa voi olla varaa monille hauskoille asioille. Kuitenkin heti kun tiedät mihin sinulla on varaa, voit nauttia vapaa-ajasta huoletta. Jos tiedät, että sinulla on varaa mennä illalliselle kavereiden kanssa, on se mukavampaa kuin silloin kun takaraivossa on ääni, joka kysyy onko kyseiseen illalliseen oikeasti varaa.
  2. Realistisuus. Kun olet sitoutunut tekemään budjetin, niin siitä kannattaa tehdä realistinen. Varsinkin tiukoissa taloudellisissa tilanteissa voi tuntua siltä, että kaikki kulut pitää leikata pois. Kuitenkin jos leikkaat kaikki hauskat asiat elämästäsi voi budjetissa pysyminen olla vaikeaa pitkällä tähtäimellä. Sinun pitää määritellä realistisesti kuinka paljon voit kuluttaa, ja toisaalta sinun pitää arvioida realistisesti kuinka paljon voit leikata menoistasi niin, että elämä yhä pysyy mielekkäänä.
  3. Kuinka paljon omistat. Tämä luku on hyvä tietää ymmärtääksesi rahallisen tilanteesi kokonaisuutena.
  4. Kuinka paljon tienaat. Kun olet henkisesti sinut budjetin kanssa, voit aloittaa budjetin työstämisen. Ensin määrittele kuinka paljon tienaat. Jos sinulla on vakituinen kuukausipalkka, tämä on helppo tehtävä. Kuitenkin jos teet töitä tuntipalkalla tai freelancena, voi tämä tehtävä viedä enemmän aikaa. Silloin kannattaa tarkkailla esimerkiksi viimeisen vuoden tuloja ja jakaa se keskimääräiseksi kuukausituloksi.
  5. Kuinka paljon olet velkaa. Kun tiedät paljon tienaat, on hyvä tarkistella, kuinka paljon sinulla on velkaa. Ensinnäkin lyhytkestoisesta velasta olisi hyvä päästä eroon välittömästi, kuten luottokorteista tai pikalainoista, tämän jälkeen on helpompi suunnitella pitkäkestoisesti. Laske kuinka paljon sinulla on lainaa ja kuinka paljon sitä on vähintäänkin maksettava kuussa.
  6. Mikä on taloudellinen arvosi? Kun lasket kuinka paljon omistat ja tienaat, ja miinustat siitä velat, niin saat tietää, mikä sinun ’’taloudellinen arvosi’’ on. Jos luku on negatiivinen, tiedät että tarvitset monia muutoksia taloutesi suunnan muuttamiseen.
  7. Arvioi säännölliset kuukausittaiset kulusi. Kun tiedät kuinka paljon laskuihin menee kuussa rahaa ja kuinka paljon lainoja pitää lyhentää, voit laskea kuinka paljon voit käyttää kuukaudessa. Tee kaikista näistä maksuista automaattisia palkkapäivällesi niin kevennät omaa työ taakkaasi.
  8. Lisää kuukausittaisiin kuluihin säästötalletus tai lainojen lyhennys. Kun olet löytänyt pakolliset kuukausittaiset kulusi, niin lisää niiden joukkoon vielä kuukausittainen talletus tai lisä lainanlyhennys. Sen ei täydy olla valtava, mutta tällä tavalla pikkuhiljaa joko lainasi alkaa katoamaan tai säästösi kertymään. Tämä avaa ovia valoisampaan ja varakkaampaan tulevaisuuteen.
  9. Laske kulutuksesi. Laske juoksevat menosi, ravintolaillat ja vaateostokset ja vastaavat.
  10. Luo taulukko. Laita taulukkoon ensin kuukausitulosi, sen alle laita laina lyhennyksesi, pakolliset kuukausittaiset kulut, toivotut säästöt ja alimmaiseksi juoksevat kulut. Kun miinustat kaikki nämä kuukausituloistasi, tiedät rahallisen tilanteesi ja voit alkaa tekemään muutoksia. Jos luku alhaalla on plussan puolella, kaikki on hyvin ja voit pohtia mihin ylimääräistä rahaa voisi säästää. Kuitenkin jos luku on miinuksen puolella, joudut arvioimaan kulutustasi uudestaan. Lainoja pitää lyhentää ja vuokra pitää maksaa, eli sinun pitää keksiä kuinka paljon voit leikata kulutuksestasi, että voit elää palkallasi. Kun näet kaiken numeroina, budjetin luominen on helpompaa ja niin on sen noudattaminenkin.

Maailmassa on monta muuttuvaa tekijää ja henkilökohtaiseen budjettiin kannattaa jättää varaa myös yllättäville kuluille, mutta tärkeintä on ensin nähdä miten kulutusta pitää muuttaa ja sen jälkeen budjetoida niin, että tulosi ja elämän tyylisi kohtaavat.