Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Miten opettaa lapset säästämään?

Monesti aikuisena säästäminen kiristää hermoja ja saattaa olla haastavaa, mutta se on loppujen lopuksi aina asenne ja taitokysymys. Mitä parempi asenne sinulla on säästämiseen, sitä helpompaa se on ja mitä paremmin säästämistä osaa järjestellä niin sitä selkeämpiä tuloksia sitä saa. Sama onnistumisen ja palkinnon saaminen on mikä lapsiakin motivoi säästämään. Kaiken ikäisille lapsille voi opettaa hauskoja tapoja säästää rahaa ja asteittain opettaa uusia tekniikoita, pankkien korkokuvioita ei välttämättä 6-vuotiaalle kannata opettaa. Sen sijaan säästöpossu ja tavoite lelu voi saada lapsen innostumaan kertyvistä rahoista ja tien päässä odottavassa hauskasta palkinnosta. Liian vakavaa ei kannata lasten rahan säästämisestä tehdä, mutta opetuksia säästämisestä kannattaa opettaa lapsilleen asteittain, se on varmasti hyödyllinen taito kun he joku päivä kävelevät itsenäisenä isoon maailmaan.

Mutta miten tehdä säästämisestä opettavaista ja hauskaa lapsille?

  1. Järjestele säästöjä useampaan kategoriaan, tämä helpottaa lapsen ymmärtämistä siihen, että eri tavoitteisiin tarvitaan eri määrä aikaa ja kärsivällisyyttä. Visualisoiminen ja yhdessä unelmoiminen voi auttaa tehtävää, yhteen säästö purkkiin voi piirtää kuvan lelusta jonka lapsi haluaa. Toiseen purkkiin voi keksiä jonkun pidemmän välin unelman, kuten esimerkiksi pelikonsolin tai polkupyörän. Tämän lisäksi voi pitää kolmatta purkkia päivittäiseen rahan käyttämiseen, näin lapsen on helpompi oppia eriasteisten unelmien jahtaamista.
  2. Palkinnot auttavat säästämisessä. On hyvä muistaa, että lapsen kärsivällisyys on lapsen kärsivällisyys ja säästämistä tukemaan voi keksiä palkintoja. Jos lapsi on esimerkiksi säästänyt viikon karkkirahat käyttämisen sijaan, voi siitä antaa pienen palkinnon. Mitä pidempään lapsi jaksaa säästää sitä parempia palkintoja voi antaa. Pankitkin myöntävät parempia korkoja pidemmälle säästövälille.
  3. Tee säästökalenteri. Jos sanot, että lelua varten täytyy säästää kolme viikkoa siihen voi olla vaikea keskittyä. Säästökalenteri helpottaa lasta ymmärtämään, että tavoite lähenee aamu aamulta. Tämä helpottaa myöhemmin luomaan realistisia säästö tavoitteita ja aikatauluja.

Kun lapset kasvavat, kannattaa myös säästämisen opettamista muuttaa asteittain todenmukaisemmaksi. Nuorten on hyvä oppia pitkäkestoista säästämistä ja ymmärtää myös hieman pankkien maailmaa. Nykyään lapsesi voi hakea lainaa heti internetistä, mutta ennen kun he lähtevät kotoa, on heidän hyvä ymmärtää erilaisten lainojen ja säästöjen hintoja ja tuottoja. Mitä taitoja vanhemmille lapsille siis kannattaa opettaa?

  1. Avaa lapsesi kanssa pitkän aikavälin säästötili. Mitä pidempään lapsesi pitää säästötiliä pankissa sitä parempia lainoja hän saa aikuisena. Jos lapsellasi on ollut säästötili 16-vuotiaasta saakka, voi hän saada 26-vuotiaana erinomaisen asuntolainan. Omat säästöt yhdistettynä pankin pitkäaikaiseen asiakkuuteen mahdollistavat parhaat mahdolliset lainan ehdot. Toisaalta montaa nuorta ei välttämättä asunto kiinnosta, sen sijaan säästämisen kohteena voi toimia interrail passi tai uusi tietokone.
  2. Opeta luottojärjestelmistä. Lapsesi muuttaa todennäköisesti pois kotoa ennen kun hän saa luottokortin ja itsenäisen elämän ensimmäisinä vuosina vastaan tulee monia haasteita. Ensinnäkin moni nuori tarvitsee paljon perustarvikkeita ja tämän lisäksi itsenäisyys saattaa ajaa huolimattomuuteen kaiken ollessa uutta ja mielenkiintoista. Lapsesi saa lainaa heti halutessaan ja on hyvä opettaa heille mitkä näiden ehdot ovat. Pitkänäköinen säästäminen ja hyvä budjetointi on aina parempi kuin nopea raha. Kerro lapsillesi minkälaisia rahoitusvaihtoehtoja heille on tarjolla ja mitä heidän pitää ottaa huomioon, kun he myöhemmin haluavat säästää tai ottaa lainaa.

Lapset ovat lapsia eikä heitä kannata puskea liian aikaisin säästämään ja elämään tiukoilla, he varmasti ehtivät tehdä sitä tarpeeksi nuorena aikuisena. Kuitenkin on hyvä opettaa heille eri taitoja säästämiseen, kuluttamiseen ja lainaamiseen. Näitä taitoja voi oppia turvallisessa ympäristössä kotona, virheet nimittäin maksavat aikuisena enemmän.