Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Miten säästää rahaa asuntoon?

Säästämistä on monenlaista ja budjetointi erilaisiin tavoitteisiin on hyvinkin erilaista. Lomamatkaan tarvittava tuhat euroa on hyvin erilaista kuin 200 000 tuhannen euron säästäminen kotiin. Mutta tähänkin on vinkkinsä. Vaikka et tykkäisi ottaa lainaa, niin asunto kannattaa maksaa lainalla, näin et joudu maksamaan vuokraa samalla kun säästät rahaa asuntoon, vaan lainan lyhennykset toimivat vuokran maksuna. Nykyään on helppo ottaa pikavippi heti tilille ja sitä on myös helppo sen takia tuhlailla huolimattomasti, sen sijaan asuntoon säästäessä kannattaa tehdä selkeä suunnitelma. Lainaa toki voi ottaa muihin tarkoituksiin samalla kun säästää asuntoon, kuten yllättäviin juhliin tai lomamatkoihin, mutta kun otat pikavippi heti tarjouksen, niin kannattaa se budjetoida tyystin eri kategoriaan kuin asunto säästöt. Pikavippi heti toimii nopeisiin elämän muutoksiin ja äkilliseen rahan tarpeeseen, mutta asunto säästämisessä ei saisi tulla monia yllätyksiä vaan se kannattaa suunnitella hyvin alusta alkaen. Miten siis aloittaa asuntoon säästäminen?

Ensimmäinen ja tärkein vinkki on miettiä miten saisit säästettyä ison summan lainan ottamiseen. Mitä isomman summan voit antaa takaukseksi niin sitä isomman lainan ja mukavamman talon voit ostaa, mutta toisaalta mitä isomman osan lainasta voit todistaa omaavasi sitä paremmat ehdot saat myös lainallesi. Tämän takia ennen lainan ottoa kannattaa taloon säästämiseen suhtautua hieman eri tavalla kuin lainan ottamisen jälkeen. Jos kykenet hetkellisesti elämään todella tiukalla budjetilla voit säästää hetkellisesti paljon rahaa ja tällä tavalla saat helpommin paremman asuntolainan. Eli miten on helpointa säästää tarpeeksi rahaa asuntolainan ottamiseen?

  1. Luo henkilökohtainen kuukausibudjetti. Kaiken säästämisen alkupiste on siinä, että ymmärtää omat tulonsa ja menonsa. Kun omista tuloista on miinustanut menonsa, niin ymmärtää paremmin kuinka paljon muutoksia täytyy tehdä. Aivan kaikkea ei kannata karsia sillä, muuten budjettikurista saattaa helposti luopua huonona päivänä, mutta kannattaa tunnustella missä on turhia kuluja. Olipa se sitten heräteostoksia tai kalliita illallisia ulkona kun ei jaksa kokata kotona. Kannattaa miettiä mistä voi leikata ja sen jälkeen luoda itselleen tiukka kuukausi budjetti mitä voi realistisesti noudattaa.
  2. Erota kulutus tili ja säästötili. 10 000 kulutustilillä saattaa saada olosi sellaiseksi, että raha asiat on kunnossa vaikka ne eivät välttämättä asuntosäästämisen kannalta olisikaan. Jos luulet, että asiat on paremmin kun ne ovat voi helposti sortua tuhlailuun. Luo sen sijaan säästötili mihin et koske, säästötileille saa myös parempia korkoja ja asuntosäästötilillisenä saat myös pankiltasi parempia lainoja, koska he näkevät, että olet pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen säästäjä.
  3. Tee säästämisestä kuukausittaista ja automaattista. Älä katso kuun lopussa kuinka paljon sinulla on rahaa jäljellä jonka säästät, vaan laita osa palkasta heti säästötilille. Kun tämä on hoidettu, on loppukuun budjetissa myös helpompi pitäytyä, sillä rahaa käyttötilillä on vain tietyn verran ja tekosyitä itselleen on vaikeampi tehdä. Maksa ensin säästötilille ja budjetoi loput sen jälkeen.
  4. Säästä kaikki ekstra tulot. Kun saat veronpalautuksen, niin on helppo ajatella, että siitä voisi käyttää osan lahjoihin tai huvitteluun. Kuitenkin jos olet luonut itsellesi hyvän kuukausibudjetin, ei tälle ole tarvetta. Veronpalautukset, perinnöt ja muut yllättävät tulot kannattaa ohjata suoraan säästötilille, näin itsekuri vie sinua nopeasti ja tasaisesti kohti omistuskotia.
  5. Ennen kun siirryt isompaan kotiin niin siirry pienempään. Jos aiot säästää vuoden tai kaksi ennen lainan ottoa, niin muuta siksi aikaa pienempään kotiin jonka vuokrakulut ovat pienemmät, näin voit säästää vuodessa tuhansia lisä euroja unelmien kotiasi kohti.

Kotia varten kannattaa säästää järkevästi, sinnikkäästi ja niin, että et pala loppuun. Vaikka sinulla olisi hirveä hinku päästä omaan kotiin, niin kannattaa budjetista tehdä sellainen, että säästäminen ei tunnu pelkältä jatkuvalta rangaistukselta