Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Miten säästän kauneudenhoidossa?

Meikkien suhteen käy aina sama juttu. Riittoisat tuotteet kestävät pitkään, mutta sitten tietysti lempituotteet loppuvat juuri samaan aikaan. Ja varaa olisi vain yhteen uuteen. Tai pakkaat viikonloppureissulle, ja huomaat, että kosmetiikkapussukkasi (vähintään kaksi) vievät laukusta enemmän tilaa, kuin vaatteet. Samalla harmittaa, että ruumaan menevästä matkalaukusta joutuu nykyisin maksamaan jo monta kymppiä, mutta mukaan tarvittava kosmetiikka ei vaan millään mahdu käsimatkatavaraan. Tuttua? Ei hätää, apua löytyy.

Tuttu tunne. Purkkeja ja putkiloita riittää. On pohjustusvoide, korostusväri, meikkivoide, kuultovoide, rajauskynä, ripsiväri, ripsiseerumi, kulmakynä, luomiväri, luomenpohjustusvoide, huulipohjustus, huulipuna, huultenrajauskynä, huulikiilto, puuteri, aurinkopuuteri, poskipuna… Eikä tässä vielä kaikki, ihonhoitotuotteet ovat vielä erikseen, ja hiusten. Ja entäs kaikki siveltimet ja hiustenkuivaajat ja…

Olisiko aika katsoa kriittisesti kosmetiikkavarastojasi? Oletko ajatellut, kuinka paljon rahaa käytät kuukausittain meikkeihin ja muuhun kosmetiikkaan? Tuskailetko kenties samaan aikaan rahojen riittämättömyyttä tai haaveilet muista hankinnoista tai peräti oman kodin ostosta? Viisikymppiä tai satanen kuussa kosmetiikkaan ei ehkä kuulosta hurjalta, mutta oletko ajatellut, paljonko saisit kerättyä rahaa tulevaisuutta varten, jos laittaisit saman summan säästöön tai sijoituksiin? Nyt on aika tehdä meikkipussin kevätsiivous.

Karsi

Heitä ensin pois kaikki vanhat meikit ja tuotteet. Avatut meikit ja kosmetiikkatuotteet säilyvät vain rajatun ajan, jonka jälkeen bakteerien kasvu niissä lisääntyy ja ainesosat pilaantuvat. Tarkista purkin kyljestä säilymisaika, ja heitä vanhentuneet tuotteet armotta roskikseen. Esimerkiksi kosteusvoiteet voivat säilyä 12 kuukautta avaamisesta, mutta ripsivärit on hyvä heittää pois noin kolmen kuukauden käytön jälkeen. Samoin huomioi, että mikäli levität luomiväriä sormin, siirtyy sormistasi aina bakteereja luomiväripaletille, jolloin luomivärin käyttöikä voi olla lyhyempi, kuin jos levittäisit sitä puhtaalla siveltimellä. Etenkin silmillä käytettävän kosmetiikan suhteen on hyvä olla tarkkana, jotta välttyy esimerkiksi silmätulehduksilta.

Jos kätköistä löytyy vanhoja, mutta avaamattomia meikkejä, harkitse tarkkaan, haluatko vielä säästää ne vai olisiko aika luopua niistäkin. Jos et ole puoleen vuoteen avannut luomiväripalettia, et todennäköisesti avaa sitä jatkossakaan, joten oikea paikka tälle meikkituotteelle on todennäköisesti roskakori. Avaamattomia meikkejä voit myös tarjota ystävillesi tai lahjoittaa kummitytölle.

Pese ja huolla

Seuraavaksi käy läpi siveltimet, meikkisienet, ripsientaivuttimet ja muut tarvikkeet. Tarvitsetko kymmentä luomivärisivellintä tai kuusia pinsettejä? Todennäköisesti et. Heitä vanhimmat ja huonokuntoisimmat siveltimet ja tarvikkeet pois, ja pese ja huolla jäljellejääneet. Siveltimiin ja meikkisieniin kertyy runsaasti meikkijäämiä, ja ne voivatkin olla varsinaisia bakteeripesäkkeitä. Et halua näitä kosketuksiin ihosi kanssa. Ota tavaksi siveltimien ja sienten säännöllinen pesu miedolla saippualla. Näin ne myös kestävät pidempään.

Järjestä

Järjestä jäljellejääneet meikit ja tarvikkeet siististi ja kauniisti meikkipöydän laatikkoon tai kylpyhuoneen kaappiin. Kun meikit ovat hyvässä järjestyksessä paikoillaan, tiedät, mitä sinulla jo on, etkä epähuomiossa osta melkein samanlaista uutta. Anna itsellesi lupa uusien tuotteiden ostoon vasta, kun vanha on loppu. Esimerkiksi et todennäköisesti tarvitse kovin montaa erilaista ripsiväriä, joten käytä ensin vanha loppuun ja osta vasta sitten uusi. Näin vältyt tilanteelta, että kaapissasi on useita puoliksi käytettyjä mascaroita, jotka joudut pian vanhentuneina heittämään roskiin.

Mieti todellinen tarve

Mieti, mitä tuotteita todella tarvitset. Ihonhoidon perusta on hyvä puhdistus ja kosteutus ihotyypille soveltuvilla ja ihon tarpeita vastaavilla tuotteilla. Minimissään tämä tarkoittaa puhdistusainetta ja kasvovettä sekä kosteutukseen päivä- ja yövoidetta. Lisäksi voi olla hyvä käyttää erilaisia seerumeita ja silloin tällöin kuorintatuotteita ja naamioita tehostamaan perusihonhoitoa.

Jotta osaat hoitaa ihoasi oikein ja meikki pysyy ihollasi virheettömänä pitkään, on tärkeää käyttää omalle ihollesi ja ihotyypillesi sopivia tuotteita. Tämä koskee paitsi ihonhoitotuotteita myös meikkituotteita. Keskustele siis ihotyypistäsi ja sen tarpeista kosmetologin kanssa ja kysy neuvoja. Kun tiedät, mitä ihosi tarvitsee, on ostoksillakäyminenkin helpompaa etkä enää tee virhevalintoja. Näin säästät selvää rahaa.

Käy sama pohdinta läpi myös meikkien suhteen. Erilaisia listoja tarpeellisista tuotteista löytyy useita ja vinkkejä voi kysellä myös ystäviltä ja kauneuden ammattilaisilta, mutta viime kädessä sinä itse päätät, mikä on sinun meikkirutiinisi, ja mitä tuotteita ja vaiheita siihen kuuluu. Pidätkö kenties nestemäisestä vai kiinteästä meikkivoiteesta tai rajauskynästä, suositko voidemaisia vai puuterimaisia poski- ja luomivärejä? Meikatessa kannattaa myös muistaa, että etenkin päiväkäytössä usein vähemmän on enemmän. Täysi iltameikki keskellä kirkasta päivää on turhaa ja voi vaikuttaa jopa – koomiselta. Säästä siis tummemmat sävyt erityisiin tilaisuuksiin ja suosi arkena kevyempää meikkiä.

Muista aurinkosuoja

Muista panostaa kunnon aurinkosuojaan, myös pilvisenä päivänä. Auringon vaikutukset ihoon on selvästi todettu ja yhteys esimerkiksi ihosyöpään todistettu, joten tällä asialla ei kannata leikkiä. Paras suoja on vaatetus, mutta tarjolla on runsaasti erilaisia suojavoiteita ja -puikkoja, joilla voit pitää ihosi suojattuna.

Tutustu edullisempiin vaihtoehtoihin

Kun olet selvittänyt itsellesi, mitä tuotteita kauneudenhoitorutiineihisi tästä lähtien kuuluu, on aika miettiä, minkä merkkisiä tuotteita aiot jatkossa käyttää. Todennäköisesti jo pelkästään ylimääräiset tuotteet karsimalla säästät jatkossa hyvän summan, mutta voit kuitenkin miettiä myös, voisitko ostaa joitakin tuotteita myös edullisemmilta merkeiltä. Usein isot kosmetiikkajätit omistavat sekä edullisempia markettibrändejä että kalliimpia selektiivisen kosmetiikan merkkejä. Tutustumalla tuotteiden inciin ja vertailusivuistoihin voit havaita, että saman kosmetiikkajätin eri tuotteet voivatkin itse asiassa olla melkein täysin samoja, mutta toinen on vain pakattu kalliimman brändin pakkaukseen. Erojakin toki on, joten itse kokeileminen on ainoa keino. Joskus tulee tehtyä virheostoksia, mutta tärkeintä on, ettei sorru hamstraamaan liikaa “kokeiltavia” tuotteita kotiinsa, vaan ostaa vain oikeaan tarpeeseen.

Aloita alusta

Joskus kaikki voi tuntua kokeneestakin kosmetiikan suurkuluttajasta yhdeltä suurelta kaaokselta. Et ehkä tiedä, mistä aloittaa: mistä luopua ja mitä jättää. Meikki- ja kosmetiikkatuotteiden tarjonta voi olla runsaudessaan todella hämmentävää, ja tavallinen kuluttaja ei ehkä osaa poimia valtavasta mainostulvasta niitä juuri itselleen sopivia vinkkejä ja tuotteita. Joskus voikin olla paitsi yksinkertaisempaa myös motivoivampaa aloittaa puhtaalta pöydältä. Varaa itsellesi kauneusviikonloppu kylpylästä tai kauneushoitolasta, ja käy läpi kokonaisvaltainen ihon hoito ja meikkivinkit ammattilaisen kanssa. Kosmetologi osaa neuvoa sinulle tuotteita, jotka sopivat sekä ihollesi että budjetillesi, jolloin viikonlopun investointi sinuun itseesi maksaa kyllä itsensä pidemmällä tähtäimellä takaisin. Sitä paitsi pieni hemmottelu silloin tällöin on muutenkin paikallaan. Mikäli tarvitset lisärahoitusta hemmottelulomasesi järjestämiseen, kannattaa katsoa läpi superlaina.comin vertailutaulukot, sillä niistä löytyy erilaisia rahoitusvaihtoehtoja pieniin ja suuriin tarpeisiin.

Iho on ihmisen suurin elin ja siitä tulee pitää hyvää huolta. Etenkin paukkupakkaset ja kova sisäilman lämmitys ja ilmastointi voivat olla myrkkyä iholle. Kuiva iho voi halkeilla, jolloin ihoon ja sen alle voi päästä erilaisia bakteereita, jotka saattavat johtaa jopa tulehduksiin. On myös hyvä pitää mielessä, että kaunista ja hyvinvoivaa ihoa ei useinkaan voi saada pelkällä kosmetiikalla. Ihon kauneus tulee todella sisältäpäin, joten sen sijaan, että panostaisit satoja euroja uudistaviin ja heleyttäviin voiteisiin ja kuorintoihin, kannattaa tarkistaa, onko ruokavaliosi kohdallaan. Saatko ravinnosta kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet tai juotko päivittäin riittävästi vettä? Voit huomata, että syömällä enemmän hedelmiä ja kasviksia ihokin saa uutta hehkua.