Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Nuoren miehen säästöprojekti

Vanha auto vetelee viimeisiään ja kulkee jo melkein laina-ajalla, mutta uuteen ei olisi ihan juuri nyt varaa. Tyttöystävä suunnittelee yhteistä Karibian-lomaa loppuvuodelle, mutta tili näyttää nollaa. Vuokraisäntä ilmoitti myyneensä vuokra-asuntosi, ja voisihan sitä jo olla aika itsekin ostaa oma asunto. Mutta millä rahalla?

Jos sinua ihmetyttää, miten jotkut voivat tehdä monen kymmenen tuhannen euron maailmanympärimatkoja tai eivät tunnu hätkähtävän suuriakaan hankintoja, voi olla aika miettiä, olisiko se sinullekin mahdollista. Todennäköisesti nimittäin olisi. Tässä vinkit miehen nuukailuprojektiin elämää unohtamatta.

Käy aivan ensimmäiseksi kriittisesti läpi kuukausittaiset tulosi ja menosi, ja tunnista pakolliset ja ei-niin-välttämättömät menot. Pakollisia menoja ovat luonnollisesti ne, joiden maksua et voi laiminlyödä, kuten vuokra, sähkö ja vakuutukset. Vapaaehtoisia ovat esimerkiksi kuntosalijäsenyys ja ulkona syöminen.

Kiinnitä huomiota kuukausittain tililtäsi veloitettaviin sopimusmaksuihin. Käy läpi sopimukset, ja mieti, mistä maksat ja mitä oikeasti tarvitset. Katsotko todella kaikkia tv-kanavia, joista maksat? Riittäisikö sinulle edullisempi nettiyhteys? Käytätkö jokaviikkoista saunavuoroasi? Koska viimeksi kilpailutit sähkösopimuksesi? Älä maksa turhasta. Irtisano turhat sopimukset heti ja kilpailuta uudelleen kaikki, mitä voit. Vertaamalla voit säästää esimerkiksi sähkö- ja vakuutusmaksuissa sievoisia summia. Myös esimerkiksi kuntosalijäsenyyksien hinnat voivat vaihdella paljonkin. Usein saleilla on myös erilaisia jäsenyyspaketteja. Voit vaikka miettiä, voisitko käydä salilla vaikka ruokatunnilla, ja siten vaihtaa jäsenyytesi edullisempaan päiväjäsenyyteen.

Avaa uusi, erillinen tili säästöprojektillesi. Nimeä projektisi ja anna sille kasvot, näin sitä on vaikeampi unohtaa päivittäisessä arjessa. Tee laskelma, kuinka paljon tarvitset rahaa kuukausittain, ja siirrä loput palkastasi säästötilille. Seuraa budjettisi toteutumista säännöllisesti. Kirjaa ylös päivittäiset menosi, ja laske vähintään kerran viikossa kertyneet kokonaismenot ja vertaa niitä budjetoituun. Näin pysyt jatkuvasti kärryillä kulutuksestasi, ja näet jo hyvissä ajoin, pysytkö suunnitelmassa vai onko mahdollisesti tarvetta korjausliikkeille. Jos olet kuukauden aikana onnistunut säästämään ylimääräistä ja tilillesi on kuukauden lopulla jäänyt rahaa, siirrä sekin säästötilille.

Opettele valmistamaan ruokaa. Ulkona syöminen voi tehdä suuren loven kuukausibudjettiisi ja kotona kokkaamalla voit säästää helposti. Usein näin tulee myös syötyä huomattavasti terveellisemmin. Kaiva siis vanhempien vintiltä esiin vanha kotitalousoppikirjasi tai sukella nettiin ja reseptien maailmaan. Äitisi on varmasti enemmän kuin iloinen voidessaan viettää aikaa kanssasi ja antaa sinulle oppitunnin ruoanlaiton perusasioista, kun vain kysyt. Tee kokatessasi kerralla isompi annos ja ota ylijäänyt ruoka evääksi töihin seuraavana päivänä. Useimmilla työpaikoilla on henkilökunnan käytössä ainakin mikroaaltouuni, jossa eväiden lämmittäminen onnistuu. Eikä kannata unohtaa, että ruoanlaittotaito on hyvä valttikortti myös deittimarkkinoilla.

Suunnittele viikon ruokalista ja laadi sen mukaan ostoslista ruokakauppaan. Näin selviät yhdellä isommalla kauppareissulla, eikä sinun tarvitse käydä kaupassa nälkäisenä pikkuostoksilla montaa kertaa pitkin viikkoa. Ostoslistan käyttäminen varmistaa, että muistat kaikki tarvittavat ruoka-aineet kerralla, ja samalla se auttaa sinua myös pysymään ostossuunnitelmassa ja välttämään usein epäterveelliset heräteostokset kuten sipsit ja karkit.

Aina, kun vain mahdollista, valitse kaupan oma merkki kalliin merkkituotteen sijasta. Vehnäjauhot ovat vehnäjauhoja merkistä riippumatta, samoin ketsuppi ketsuppia. Älä myöskään sorru valmisruokiin. Valmispizza voi vaikuttaa hyvältä ostokselta, mutta todennäköisesti saat itse tekemällä paitsi terveellisemmän ja maukkaamman, myös edullisemman pizzan. Liity myös ruokakauppasi kanta-asiakasohjelmaan. Näin voit saada erikoistarjouksia, jotka muuten menisivät ohi suusi.

Älä poistu kotoa nälkäisenä. Jos lähdet maha kurnien kotoa, löydät itsesi todennäköisesti varsin nopeasti pikaruokalasta tai vähintään kaupan karkkihyllyltä. Ota siis tavaksi syödä kotona ainakin hyvä välipala ennen kuin lähdet rientoihisi.

Rakkaat harrastukset voivat tulla kalliiksi, mutta kokonaan ei niistä kannata luopua edes säästöprojektin ajaksi. Kuntosalikortista jo puhuimmekin aiemmin, ja kannattaa miettiä myös muita vapaa-ajan harrastuksiasi. Käytkö paljon elokuvissa? Jos et halua tinkiä elokuvissa käymisestä, selvitä, josko voisit liittyä kanta-asiakasohjelmaan, tai voisitko vaihtaa viikonlopun leffaillat edullisempiin arkipäivänäytöksiin? Jos harrastuksenasi on ollut ostoskeskuksessa kiertely, lopeta tämä välittömästi. Ostarissa hengailu tuo mukanaan varsin todennäköisesti aivan turhia ostoshetkellä pieneltä tuntuvia menoja, joista kuitenkin aikaa myöten kertyy iso summa hukkaan heitettyä rahaa.

Treffit. Sosiaalinen elämä on elämää parhaimmillaan, etkä varmasti halua lopettaa deittailua kokonaan. Mieti, millainen deittailija olet. Vietkö daamisi aina ravintolaillalliselle tai kalliisiin konsertteihin? Tarjoatko juomaksi kalleinta samppanjaa tehdäksesi vaikutuksen? Mitäpä, jos seuraavalla kerralla kokeilisit jotain aivan muuta. Deittien ei aina tarvitse olla illallinen pitkän kaavan mukaan tai edes illalla. Esimerkiksi iltapäivän eväsretki puistoon voi itse asiassa olla deittisi mielestä ravintolaillallista parempikin vaihtoehto – ja todennäköisesti se on sitä ainakin lompakkosi kannalta. Ota mielikuvitus käyttöön ja voit keksiä useita hauskoja ja edullisia vaihtoehtoja ravintoladeiteille. Nykyisin miehen ei myöskään automaattisesti oleteta maksavan kaikkea, vaan voit aivan hyvin pyytää treffikumppaniasi jakamaan deittien kustannukset kanssasi.

Kevään tullen ilmat lämpenevät ja kadut kuivuvat. Voisitko luopua autoilusta tai kuukausikortista, ja kulkea matkat kävellen tai pyörällä? Vaihda ainakin kalliit taksimatkat edullisempiin julkisiin kulkuneuvoihin. Bussit kulkevat suurimmilla paikkakunnilla myös öisin.

Vaateostokset. Vuodenajan vaihtumisen myötä tarvitset ehkä uutta myös vaatekaappiisi. Mieti kuitenkin tarkoin, mitä todella tarvitset, ja kuinka paljon olet siitä valmis maksamaan. Ei ehkä kannata maksaa ylimääräistä pelkästä brändistä, jos toisenmerkkisen, mutta muuten aivan vastaavan paidan saa puoleen hintaan. Pidä tyyli, mutta nipistä hinnasta. Osta vain vaatteita, joita tarvitset ja todella käytät. Kaappiin käyttämättöminä lojumaan jääneet vaatteet ovat silkkaa tuhlausta. Tarkista myös kirpputorien tarjonta, voit tehdä yllättäviä löytöjä pikkurahalla. Pitkällä tähtäimellä kannattaa panostaa laadukkaisiin perusvaatteisiin, jotka kestävät käyttöä vuodesta toiseen.

Mitkä tahansa ostokset. Harkitse, mitä tarvitset ja mikä on budjettisi. Tarvitsetko tuliterän uuden vai riittäisikö käytetty. Vertaa hintoja. Ota käyttöön harkintavartti. Jos näet yllättäen kaupassa jotain, mitä “olet aina halunnut”, älä syöksy onnenhuumassa tuotteen kanssa kassalle, vaan poistu kaupasta ja istu puiston penkille viideksitoista minuutiksi. Mieti ja harkitse, tarvitsetko tuotteen ja onko nyt oikea aika sen hankintaan.

Joskus voi olla myös mahdollista lisätä tuloja, ainakin tilapäisesti. Tee kotonasi kunnon kevätsiivous, ja myy ylimääräiset tavarat esimerkiksi facebookin kirpparilla tai tori.fi:ssä. Tavaroiden läpikäynnistä ja karsimisesta saat myös hyvän mielen. Mieti, voisitko tehdä lisätyövuoroja tai muita lisätöitä, joilla voisit ansaita hiukan ylimääräistä.

Näillä keinoin voit varmasti säästää mukavan summan kuukausittain säästökohteeseesi. Jos kuitenkin hetki on käsillä ja säästösummasta vielä sittenkin puuttuu hiukan, voi myös pikalaina olla vaihtoehto. Olethan kuitenkin nyt tottunut säästäjä, ja varmasti pystyt lainasi maksamaan nopeasti pois. Lainojakin kannattaa verrata, sillä vertaamalla voi säästää rahaa myös lainamarkkinoilla.

Säästöprojekti voi tuntua pitkältä ja projektin edellyttämät uhraukset suurilta, mutta pidä lopun palkinto mielessäsi koko projektin ajan. Kun sitten huomaat, että pystyit saavuttamaan säästötavoitteesi, palkintokin tuntuu makeammalta. Ehkä projektin aikana heräsi kiinnostus myös pidempiaikaiseen säästämiseen tulevaisuutta varten. Erilaisia pidemmän aikavälin säästö- ja sijoitusneuvoja löytyy helposti netistä ja kannattaa käydä myös oman pankin asiakasneuvojan juttusilla kuulemassa asiantuntijan vinkit.