Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Onnistuneet kodin juhlat

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa. Äitienpäivä, koulujen päättäjäiset ja valmistumisjuhlat, rippijuhlat ja kesähäät, ristiäiset, syntymäpäivät, tupaantuliaiset – kaikki ihania syitä kutsua rakkaimmat ja lähimmät perheenjäsenet ja ystävät yhteen. Parhaissa juhlissa tunnelma on korkealla ja iloinen puheensorina täyttää juhlatilan, vieraat ja isäntäväki viihtyvät, ja kaikille jää tilaisuudesta mukavia muistoja. Miten järjestää onnistuneet juhlat? Tässä vinkit.

Oli juhlan syy mikä tahansa, aloita suunnittelu ajoissa. Hyvä suunnittelu on onnistuneiden juhlien peruspilari ja kulmakivi, joka auttaa varautumaan yllätyksiin ja pelastaa suuremmalta stressiltä. Mieti, kuinka paljon vieraita haluat kutsua, missä juhlat järjestetään, ja onko juhlilla kenties jokin kantava teema.

Tee ihan ensimmäisenä vieraslista. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja varmistaa, että listalla todella ovat mukana kaikki, jotka haluat juhliin kutsua. Mieti ja varmista, lisää ja karsi, kunnes lista näyttää lopulliselta. Tarkista senkin jälkeen vielä kerran, että esimerkiksi se kaikkein rakkain täti tai paras lapsuudenystävä todellakin on mukana listalla. Vieraslista on kenties juhlien tärkein osa, sillä vieraiden määrä vaikuttaa suoraan esimerkiksi juhlapaikan valintaan ja juhlabudjettiin.

Päätä juhlien budjetti. Budjetti on arvio ja suunnitelma, kuinka paljon rahaa voit käyttää juhliin ja sen eri elementteihin. Suurimman osan budjetista lohkaisevat todennäköisesti juhlatilat ja tarjoilut, mutta muista varata varoja myös muun muassa ohjelmaan, koristeluihin, kutsuihin ja kiitoskortteihin. Pidätkö juhlat kotona vai vuokraatko tilan, teetkö tarjoilut itse vai käytätkö kenties pitopalvelua, askarteletko koristeet ja kutsut itse vai ostatko ne vaikkapa juhlatarvikeliikkeestä? Entä hankitko juhlia varten uusia vaatteita? Nämä kaikki vaikuttavat juhliesi budjettiin. Voit tehdä yksinkertaisen excel-taulukon, johon kirjaat kaikki menot, tai käyttää perinteistä ruutuvihkoa. Tärkeintä on, että laadit suunnitelman ja kirjaat ylös kaikki toteutuneet kulut.

Valitse juhlien teema. Kuulostaa ehkä juhlalliselta, mutta teeman ei todellakaan tarvitse olla mitenkään monimutkainen. Selkeä ajatus siitä, millaisilta haluat juhlien näyttävän, auttaa kuitenkin muussa juhlien suunnittelussa. Joskus juhlien syy antaa selvän teeman, joskus teema voi muodostua päivänsankarin lempiväreistä tai harrastuksista. Oli teema sitten valmistuminen ammattiin tai ylioppilaaksi, uusi koti tai vaikka violetti väri, se ohjaa sinua oikeiden valintojen tekemisessä kaikessa juhliin liittyvässä päätöksenteossa.

Kutsu vieraat ajoissa. Suuremmissa juhlissa on Suomessakin yleistynyt ns. save the date -viestien lähettäminen hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlaa. Näin siis vieraille kerrotaan jo reilusti ennen juhlapäivää, että juhlat ovat tulossa, ja pyydetään heitä laittamaan päivä ylös kalenteriin. Varsinainen kutsu lähetetään sitten lähempänä juhlia. Tämä voi olla hyvä ajatus, jos järjestät häitä tai suuria syntymäpäiviä, mutta pienempien juhlien kohdalla käytäntö voi kutsua hiukan suureelliselta. Toisaalta varmasti puhut tulevista juhlista lähimpien ystäviesi kanssa muutenkin, joten miksipä et mainitsisi päivämäärästä heille ja pyytäisi pitämään päivää vapaana.

Varsinaisessa kutsussa viestit vieraille, kenelle kutsu on osoitettu, mahdollisen teeman ja pukukoodin sekä ehkä pyydät heitä ilmoittamaan osallistumisestaan. On tärkeä huomata, että kutsu koskee vain niitä, joille se on osoitettu. On siis eroa, lukeeko kutsussa pelkästään Matti ja Maija vai Matti ja Maija perheineen. Jos toivot vieraiden vahvistavan osallistumisensa, lisää kutsuun merkintä VP tai RSVP sekä päivämäärä, johon mennessä toivot vastausta. Joskus on aiheellista ja muutenkin mukavaa lähettää oikeat paperiset kutsut, rennommissa tilaisuuksissa vaikkapa tekstiviesti voi riittää. Jos päädyt paperisiin kutsuihin, voi olla hyvä ajatus hankkia samasta paikasta myös samantyyppiset kiitoskortit lähetettäväksi vieraille juhlien jälkeen.

Mieti juhlien tarjoilut. Juhlien aihe, kesto ja teema auttavat päättämään myös tarjoilusta. Tarjotaanko lämmin ruoka vai riittääkö pelkät naposteltavat tai kakkukahvit? Syödäänkö juhlissa kolmen ruokalajin illallinen pöydän ääressä istuen vai cocktail-paloja seisten seurustelun lomassa? Teetkö tarjoilut itse vai otatko avuksi kenties pitopalvelun? Riittävätkö astiat, haluatko vuokrata niitä lisää, vai kelpaisivatko tällä kertaa kertakäyttöastiat? Kertakäyttöastioitakin on nykyisin todella moneen juhlaan sopivia, laadukkaita vaihtoehtoja, joista ei ehkä edes ensikatsomalta huomaa, että kyseessä todellakin on kertakäyttöversio. Kannattaa käydä tutustumassa juhlatarvikeliikkeiden valikoimiin.

Entäpä juomat, alkoholia vai ei, ja jos kyllä, niin varaa silti myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Joukossa on aina joku, joka ei syystä tai toisesta juo alkoholia, ja nekin, jotka juovat, haluavat todennäköisesti välillä alkoholittomia juomia. Muista myös huomioida erilaiset ruoka-aineallergiat ja ruokavaliot kaikissa tarjoiluissa.

Suunnittele juhlatila ja sen koristelu. Mieti, miten pöydät ja tuolit järjestetään tilaan niin, että kaikki mahtuvat tilaan mukavasti, ja tilaa jää myös ohjelmalle ja mahdolliselle tanssille. Mihin vieraat laittavat takkinsa ja muut tavaransa? Onko jotain tiloja, joihin vierailla ei ole asiaa? WC-tiloihin voi olla hyvä varata ainakin ylimääräinen käsipyyhe ja rulla wc-paperia, mutta ehkä myös joitain yleisimpiä hygieniatuotteita.

Kesän juhlien koristeeksi sopivat tietysti erinomaisesti erilaiset kesäkukat, mutta muista tässäkin juhlien aihe ja teema. Kesäjuhlissa houkutteleva ajatus on myös järjestää juhlatilaa ulos puutarhaan, jolloin koristeluja ei ehkä niinkään tarvita. Tällöin kuitenkin erilaisten telttojen tai katosten pystyttäminen voi olla hyvä ajatus kesäsateen varalta. Vaikka varsinaista tilan koristelua ei olisikaan, voi juhlien teema näkyä kauniissa kattauksessa, tilaisuutta varten teetetyissä lautasliinoissa tai kukka-asetelmissa.

Tarvitsetko apua juhlapäivänä? Juhlapäivänä päivänsankarin ja muun isäntäväen odotetaan osallistuvan juhlaan ja seurustelevan vieraiden kanssa, eikä hääräävän keittiössä tarjoilujen parissa. Suurimpiin juhliin voit palkata apua esimerkiksi pitopalvelusta tai henkilövuokrausfirmasta tai voit ehkä kysyä tuttavilta tai sukulaisilta, josko heidän kauttaan saisit apua juhlapäiväksi, rennommissa juhlissa voitte ehkä sopia, että hoidatte yhdessä vieraiden kanssa käytännön järjestelyt. Käytännön järjestelyissäkin etukäteissuunnittelu auttaa. Milloin ruoka tuodaan esille, miten se tarjoillaan, mihin sijoitetaan roskikset jne.

Tarkista budjetti. Aina välillä kannattaa tarkistaa, oletko pysynyt laatimassasi budjetissa vai täytyykö suunnitelmiin tehdä muutoksia. Budjetti on aina arvio tulevista menoista, ja joskus arvioi voi mennä paljonkin pieleen tai eteen voi tulla yllättäviä kuluja, joista sinulla ei ollut käsitystäkään, kun aloit suunnitella juhlia. Tällöin voit joko karsia kuluja tai etsiä lisärahoitusta, joskus netistä saatava helppo pikavippi voi olla ratkaisu budjettivajeeseen, jotta unohtumaton päivä saadaan toteutettua.

Varaa myös juhlapäivänä riittävästi aikaa viime hetken valmisteluille. Koristele tila, ota esiin astiat, siirrä pöydät ja tuolit oikeille paikoilleen. Siivoa keittiö ja tyhjennä roskikset, näin sinun ei tarvitse heti ensimmäisten kukkakimppukääreiden jälkeen käydä viemässä roskapussia. Kun vieraat saapuvat ja juhlat alkavat, rentoudu, nauti juhlista ja pidä hauskaa ystäviesi ja läheistesi kanssa.

Parhaidenkin juhlien jälkeen koittaa ikävä velvollisuus, siivous. Siivousta helpottaa, jos olet varannut käsille riittävästi roskiksia jo ennen juhlien alkua. Ehkä huomasit varata selvästi merkityn jätesäkin tai laatikon tyhjille pulloille? Fiksut vieraat ovat ehkä itsekin siivonneet jälkiään ja vieneet roskia jäteastioihin. Tiskikonetta kannattaa käyttää jo juhlien aikana, näin likaisten astioiden röykkiöt eivät ole heti vastassa vieraiden lähdettyä, vaan ainakin osittain jo hoidettuna jo juhlien aikana. Varaa siivoukseenkin apujoukkoja ja runsaasti jätesäkkejä.

Muista myös kiittää vieraita vielä juhlien jälkeen. Kiitoskortit ovat mukava tapa kiittää vieraita mukavista juhlista ja mahdollisista lahjoista ja muistamisista päivänsankarille.

Onnistuneiden juhlien järjestäminen on usein vaativaa, mutta hauskaa puuhaa. Hyvistä juhlista jää mukavia muistoja niin vieraille kuin järjestelyistä vastaavillekin.