Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Päivitä koti kevätkuntoon – Viimeisimmät kodinsisustustrendit

Kuten muodissa yleensäkin, näkyvät vaihtuvat trendit myös sisustuksessa. Usein aavistuksen katumuotia hillitympänä, sillä kukapa meistä voisi – tai edes haluaisi – ostaa esimerkiksi uuden sohvan joka vuosi? On kuitenkin mukava poimia kodinsisustukseen aina jotain myös viimeisimmistä suuntauksista. Uudet trendit näkyvätkin kodeissa usein viitteellisempinä ja kevyempinä. Sohvan sijaan uusitaan koristetyynyt, verhot tai muita kodin tekstiilejä, samoin taulut ja sisustuksen muut pienesineet muokkaavat nopeasti kodin ilmettä.

Suomalaisissakin kodeissa on viime vuosina suosittu vaaleita sävyjä tai jopa kokovalkoista, ja ehkä lisäksi erisävyisiä harmaita. Monokromaattisuus tai mustavalkoisuus sopiikin hyvin meidän pohjoismaiseen minimalistiseen tyyliimme ja selkeyden ja käytännöllisyyden ihailuumme, mutta kuten muussakin muodissa, ovat värit nyt iskemässä takaisin ja tekemässä tuloaan myös sisustukseen.

Tämän vuoden ehdottomasti tärkein väri on violetti, laventeli eri sävyissään. Kevään muodissa valloittavat keveät pastellit, ja mikseivät samat sävyt sopisi myös kotiin? Esimerkiksi laventelinsävyiset keveät, läpikuultavat verhot tuovat kevään tuntua olohuoneeseen. Tummempi violetti tai viininpunainen tekee dramaattisemman vaikutuksen, kokeile vaikkapa makuuhuoneessa. Tummat silkkiverhot, päiväpeitto ja muutama ylellinen tyyny luovat eksoottista ilmettä. Herkulliset jätskivärit ovat huipputrendikkäitä, ja niitä yhdistellään ennakkoluulottomasti, eivätkä värit jää pelkästään tekstiileihin ja pienesineisiin, vaan niitä käytetään rohkeasti myös huonekaluissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mintunväriset ruokapöydän tuolit ja laventelinsävyinen lipasto?

Luonnollisten puunvärien ystävälle sopiva tämän vuoden trendiväri on sinapinkeltainen tai okra, jota löytyy sitäkin useassa sävyssä aina miltei ruskeaan saakka. Sinapinsävy on helppo yhdistää esimerkiksi useasta kodista jo löytyvien harmaan ja valkoisen kanssa, ja se myös linkittää yhteen luonnollisen puulattian ja muun sisustuksen.

Pelkistetyt vaaleat seinät saavat tänä vuonna piristyksekseen kuvioita, jopa statementiksi saakka. Kuviovalikoima on runsas ja valinnanvaikeus voikin olla todellinen ongelma. Tärkeää on miettiä tarkoin etukäteen, mikä kuvio tuntuu omalta. Kyseessä on kuitenkin sinun oma kotisi, jossa vietät paljon aikaa. On tärkeää, että valitsemasi kuvio on sellainen, josta todella pidät. Pinnalla on nyt etenkin kukka- ja muut luontoaiheiset kuviot, joita saa paitsi tapetteina myös kodin tekstiileissä. Nyt, jos koskaan, on mahdollista tuoda oikea kukkaniitty sisälle kotiin! Myös geometriset kuviot, etenkin pyöreät muodot, ovat suosittuja.

Myös tumma puu on nyt tekemässä tuloaan suomalaisten koteihin. Valkeat kalusteet saavat väistyä ja uutta ilmettä haetaan myös uudella trendillä, puupaneloinnilla. Puuhan on meille suomalaisille rakasta. Se on luonnollinen ja elävä materiaali, joka rauhoittaa, lämmittää ja lisäksi parantaa kodin akustiikkaa. Puuta voi tuoda kotiin aluksi pikkuhiljaa pienesineiden muodossa, voit esimerkiksi kaivaa esiin mummolan vintille unohtuneet vanhat puukipot, ja antaa niille uuden elämän vaikkapa näyttävinä koriste-esineinä. Mikäli olet uusimassa huonekaluja, kannattaa harkita materiaalina puuta, ja niin, että puu todella näyttää puulta. Puunsyyt ja luonnollinen muoto saavat nyt näkyä. Esimerkiksi tumma kokopuinen kirjahylly voi tuoda aivan uutta ilmettä ja ryhtiä kotiisi. Mikäli puu miellyttää materiaalina ja pintana, mutta sen luonnolliset värit eivät, voi puun myös maalata. Näin voit esimerkiksi sävyttää koko huoneen samalla lempivärilläsi.

Puun lisäksi toinen trendikäs sisustamisen materiaali on ylellisyyttä henkivä pehmeä sametti. Etenkin samettiverhot ovat nyt pinnalla, ja nehän ovat myös käytännölliset: paksu materiaali suojaa ikkunanraoista tunkevalta viimalta ja parantaa myös tilan akustiikkaa. Mikäli et halua juuri nyt ostaa uutta samettisohvaa, hanki kuitenkin muutama samettinen tyyny tai samettipeite sohvalle heitettäväksi.

Mikäli luonnolliset materiaalit ovat mieleesi, suosi puun lisäksi myös esimerkiksi koripunoksia, meriruohoa tai palmua. Huonekaluissa tämä näkyy muun muassa korituolien paluuna. Pienesineistä myös erilaiset veistokset ovat nyt pinnalla. Aito, itse tekemäsi tai valitsemasi taide tuo sisustuksessa esiin sinua itseäsi ja lisää kodin tuntua. Erilaiset käsin valmistetut esineet ovatkin erittäin suosittuja.

Käsitehtyä tuntua kotiin tuovat myös erilaiset makrameet, röyhelöt, hapsut ja tupsut. Suomalaiset kodit ovat perinteisesti olleet melko pelkistettyjä, mutta tänä vuonna etenkin vaatemuodissa ja asusteissa näkyvä koristeellisuus ja runsaus tulee myös kodinsisustukseen. Runsauden vaikutelmaa luodaan myös erilaisten tekstuurien rohkealla yhdistämisellä.

Luonnon ja luonnollisuuden ihannointi näkyy kodeissa myös vihersisustamisen trendin vahvana jatkumisena. Tässäkin trendissä ollaan nyt menossa runsaampaan ja kookkaampaan suuntaan. Kasvit ovat suurempia, rehevämpiä ja värikkäämpiä, ja etenkin punertavat sävyt tai kuviot kasvien lehdissä ovat suosittuja, samoin erilaiset eksoottiset kasvit. Tropiikki näkyy myös muualla sisutuksessa, esimerkiksi tekstiilien printeissä voi olla sademetsä- tai safarihenkisiä kasvi- tai eläinkuvioita, kuten hyönteisiä ja lintuja. Myös pienemmät hyötykasvit, vaikkapa yrtit keittiön ikkunalaudalla, näkyvät kodeissa entistä enemmän. Kätevämpi viherpeukalo kasvattaa kotiinsa vaikka kokonaisen viherseinän, ja jos kasvit eivät selviä kodissasi hengissä paria päivää pidempään, kannattaa kotiin ostaa ainakin leikkokukkia. Esimerkiksi tulppaanit tuovat iloa ja väriä kevätkotiin. Jätä kuitenkin tekokukat kauppaan.

Kaiken tämän luonnollisuuden ja tietynlaisen karkeudenkin vastapainona on sisustuksessa pinnalla myös muodin puolelta tuttu vedenpitävyys – kirkas, emalimainen metalli ja lasi sekä peilit. Metallien osalta ei tarvitse tyytyä vain yhteen, vaan eri metalleja voi myös sekoittaa keskenään. Hopea on edelleen muodikasta, pronssi ja kulta tekevät tuloaan, ja kuparin ja ruusukullan käyttö on ehkä hiukan vähenemässä. Lasia käytetään pienesineiden lisäksi myös suuremmissa pinnoissa, esimerkiksi porraskaiteissa tai väliseinissä. Peilit taas tunnetusti lisäävät tilan tuntua, joten ne sopivat hyvin pieneenkin tilaan.

Jos mietitään sisustuksen muotokieltä tänä keväänä, on kauden trendikkäin muoto pyöreä. Tämä voi näkyä kotona esimerkiksi pyöreinä ruoka- tai sohvapöytinä, raheina, peileinä tai kukka-amppeleina seinällä, tai – yllätys, yllätys – koristetyynyinä. Tai ehkä pyöreä muoto löytää tiensä seinällesi kuviotapetin muodossa, sillä kukkien myös lisäksi myös geometriset muodot ovat yleisiä tapeteissa.

Kevyen kodin muutoksen voi tehdä suhteellisen pienellä vaivalla ja rahalla uusimalla tyynyjä, verhoja ja pienesineitä, mutta muutaman vuoden välein huonekalut tulevat käyttöikänsä päähän, ja on isomman muutoksen aika. Tällöin voi olla järkevää uusia samanaikaisesti tilan tai huoneen kalustus kokonaisuudessaan, sillä näin varmistat kalusteiden yhtenäisen ilmeen. Suuremmissa kodinsisustusprojekteissa voikin lisärahoitus tulla tarpeeseen. Tätä varten on olemassa palveluita, joista voit saada pikalainaa heti tilille, jolloin saat koko projektin valmiiksi kerralla.

Älä kuitenkaan hermostu, vaikka valmista ei tulisikaan hetkessä, sillä kodin sisustus ei varmastikaan koskaan ole kokonaan valmis. Elämäntilanteet muuttuvat, ja koti siinä mukana. Sinkkukodin toiminnot ovat hyvin erilaiset kuin esimerkiksi vaikkapa vauvaperheen. On hyvä aina välillä miettiä, toimiiko kotisi ja viihdytkö kodissasi, vai olisiko aika tehdä muutoksia. Ennen päätösten ja suurten hankintojen tekoa lue sisustuslehtiä ja tutustu eri materiaaleihin ja vaihtoehtoihin, mittaa kotisi ja piirrä pohjapiirroksia, ja ennen kaikkea mieti, mitä sinä haluat. Mitä odotat kodilta, mikä juuri sinulle tekee asunnosta kodin? Suurimpien ja kalleimpien hankintojen on hyvä olla aikaa kestäviä sekä tyyliltään että laadultaan, mutta tekstiilien ja pienesineiden lisäksi esimerkiksi seinien maalaaminen on nopea ja edullinen tapa muuttaa kodin ilmettä ja tunnelmaa.

Ja muista, että sisustaminen on hauskaa, älä ota sitä liian vakavasti. Etenkin tänä vuonna on lupa leikitellä rohkeillakin väreillä ja kuoseilla. Päästä kevät kotiisi!