Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Parhaat vinkit lastensynttäreille

Syntymäpäivä on lapselle tärkeä päivä. Kun me vanhemmat ehkä mieluiten unohtaisimme ikävuosien kertymisen, eivät lapset malta odottaa vuosien karttumista, isoksi kasvamista. Synttäreitä mietitään ja päiviä lasketaan jopa kuukausia ennen, ja tottakai suunnitelmissa on myös synttärijuhlat.

Ihan pienimmät lapset eivät juuri juhlia tai lahjoja vielä kaipaa, mutta silloinkin voi olla mukava kutsua isovanhemmat ja kummit sekä sedät, tädit ja serkut ainakin synttärikakulle. Varsinaista ohjelmaakaan ei yleensä tarvita, vaan ohjelmanumeroksi riittää päivänsankarin touhujen seuraaminen ja yhdessä leikkiminen.

Vähän vanhemmilla lapsilla alkavat kaverit merkitä jo niin paljon, että voi olla hyvä ajatus järjestää erilliset kaverisynttärit. Pienemmät juhlat voi ehkä järjestää kotona, mutta esimerkiksi koululaisten juhlien järjestämistä kodin ulkopuolella kannattaa harkita.

Jotkut vanhemmat arkailevat isompien juhlien järjestämistä, mutta osallistumalla juhliin lapset oppivat myös monia hyödyllisiä taitoja, kuten sosiaalista yhdessäoloa ja käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Juhlien järjestämistä ihan lähimmän kotipiirin ulkopuolella kannattaa siis harkita jo ihan pienestä pitäen.

Kiusaaminen ja kaveripiiristä sulkeminen ovat olleet runsaasti esillä julkisuudessa myös lastenkutsujen yhteydessä. Kiusaamisen muotoja voi olla esimerkiksi, että lapsi jätetään säännöllisesti kutsumatta luokkakaverin synttäreille tai vieraat jättävät tulematta juhliin. Joissakin päiväkodeissa tai kouluissa onkin osana kiusaamisen ennaltaestämistä kielletty kutsujen jako päiväkodissa, ellei juhliin kutsuta koko ryhmää tai koululuokkaa. Ideaalitilanne olisikin kutsua juhliin koko ryhmä tai luokka. Samalla voi tutustua paremmin myös lasten vanhempiin ja solmia uusia ystävyyssuhteita.

Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan on valittava, ketä juhliin kutsutaan. Rajoituksena voi olla juhlatilan koko tai toivottu ohjelma, johon ei voi ottaa mukaan tiettyä lapsimäärää suurempaa ryhmää. Tällöin on järkevää antaa kutsut koulun ulkopuolella ja varmistaa, etteivät ilman kutsua jääneet koe jääneensä ulkopuoliseksi tai, mikä pahinta, kiusatuksi. On toki hyvä ymmärtää tilanne myös, jos sattuu jäämään ilman kutsua. Kutsumatta jättäminen ei siis useinkaan tarkoita mitään henkilökohtaista saati kiusaamista, vaan voi olla valitettava seuraus käytännön asioista.

Kuten minkä tahansa juhlan järjestämisessä, on lastensynttäreidenkin järjestämisen A ja O hyvä suunnittelu. Laadi ensin vieraslista ja päätä budjetti. Kun nämä ovat selvillä, päätä juhlien teema ja ohjelma.

Kutsu vieraat hyvissä ajoin ja pyydä vastausta tiettyyn päivään mennessä. Mikäli juhlilla on jokin erityinen teema, on sen hyvä käydä ilmi kutsusta, jotta vieraat osaavat esimerkiksi pukeutua juhliin sopivasti. Kutsut voit askarrella itse tai ostaa valmiina esimerkiksi juhlatarvikeliikkeestä. Teemaan sopivia räätälöityjä kutsuja ja kiitoskortteja voi myös tilata edullisesti netistä.

Lastenkutsuille on hyvä suunnitella ohjelmaa ja hankkiä leikinvetäjiä, jotta varmistetaan, että lapset viihtyvät koko juhlien ajan. Erilaiset sisäleikkipuistot ovat yleistyneet myös Suomessa, ja useimmat niistä tarjoavat myös juhlapalveluita. Synttäreiden järjestäminen näissä onkin vanhemmille helppoa: varaat vain juhlien ajankohdan, päätät tarjoilut ja lähetät kutsut – sisäleikkipuisto huolehtii lopusta. Lapset viihtyvät leikkipuiston kiipeilytelineissä ja pallomerissä ja henkilökunta huolehtii juhlien tarjoilut. Vanhemmille jää mukavasti aikaa rupatella keskenään kahvikupposen ääressä.

Jos sisäpuuhamaakutsut on jo koettu riittävän monta kertaa, kannattaa kysyä näiden leikkipaikkojen muita palveluita. Usein näissä voi järjestää myös kutsuja eri teemalla, esimerkiksi laserasejuhlat. Myös muut, kuin varsinaiset lasten sisäleikkipaikat voivat järjestää lapsille sopivia juhlia. Esimerkiksi keilaus ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen lastenkutsujen ohjelmaa miettiessä, mutta itse asiassa lapset viihtyvät todella hyvin myös keilakutsuilla.

Etenkin kesäaikaan voi houkuttaa myös ajatus juhlien järjestämisestä ulkona. Ota yhteyttä vaikkapa läheiseen maatilamatkailuyritykseen, ehkä voit järjestää juhlat maatilalla, ja ohjelmanumerona voi olla maatilan eläinten hoitoa tai esimerkiksi traktoriajelu. Myös paikalliseen urheiluseuraan kannattaa lähettää kyselyitä, ehkä sitä kautta voisi saada junioriurheilijan vetämään esimerkiksi jalkapallokoulun?

Jos juhlien järjestämisen ulkoistaminen ei onnistu näin helpolla, voit myös rakentaa omannäköisesi synttärijuhlat järjestämällä ohjelman ja tarjoilut itse. Ohjelma voi rakentua teeman ympärille, esimerkiksi supersankarit tai prinsessat, ja lapsia voi pyytää myös pukeutumaan teeman mukaisesti. Lapset rakastavat pukeutumista eri hahmoiksi ja keksivät helposti leikkejä hahmojensa ympärille. Lasten naamiaispukuja saa nykyisin melko edullisesti nettikaupoista, ja samaa pukua voi käyttää useammissakin juhlissa tai kerhon tai koulun naamiaispäivänä.

Vaikka lapset keksivät itsekin helposti leikkejä ja tekemistä juhlissa, on silti hyvä suunnitella jotain järjestettyäkin ohjelmaa. Näin varmistetaan, että kaikki lapset pääsevät osallistumaan, eikä kukaan jää vahingossakaan ulkopuoliseksi. Esimerkiksi leikkimieliset urheilukisat tai vaikka taikuri voivat olla hyviä vaihtoehtoja. Myös perinteinen onginta on aina varma hitti. Jos järjestät kutsujen ohjelman itse, muista hankkia apuvoimiksi riittävän monta vastuullista aikuista, jotta leikit sujuvat turvallisesti.

Suomessa lahjat avataan yleensä juhlissa ja se onkin yksi perinteinen ohjelmanumero. Tämän suhteen on kuitenkin meillekin rantautumassa esimerkiksi Englannissa yleinen tapa, että lahjat avataankin vasta kotona juhlien jälkeen. Näin ei vahingossakaan synny lahjojen vertailuasetelmaa ja myöskin korostetaan, että synttärien tärkein asia ei todellakaan ole lahjat, vaan mukavat juhlat ja yhdessäolo kavereiden kanssa. Avattiin lahjat sitten juhlissa tai vasta kotona, juhlien järjestäjän kannattaa muistaa varata paikalla pari suurta kassia tai laatikkoa lahjoja varten. Näin lahjat on helppo kuljettaa juhlapaikalta kotiin.

Tarjoilut kannattaa lastenjuhlissa pitää riittävän yksinkertaisena ja pitäytyä sormin syötävässä ruoassa. Kun lapset ovat ensin riemuissaan juosseet ja leikkineet tunnin verran kiipeilytelineissä, voi istuminen ja syömään rauhoittuminen olla melko haastavaa, joten helposti syötävä ruoka on arvossaan. Ja vaikka tavallisesti syötäisiinkin superterveellisesti, on juhlapäivänä lupa hiukan hellittää. Pizza ja sipsit ovat sallittuja, mutta voi olla hyvä ajatus varata tarjolle myös vaikkapa porkkana- ja kurkkutikkuja ja hedelmäpaloja. Varaa tarjolle myös paria erilaista mehua ja vettä juotavaksi.

Kakku on tietysti synttärijuhlien kunkku. Kakun ei tarvitse olla välttämättä itse leivottu, kannattaa kysellä tuttavapiirissä ja kouluvanhempien ja harrastusryhmän keskusteluryhmissä, josko joku voisi tehdä upean kakun edullisesti. Toki kauppojenkin kakkuvalikoimat ovat nykyisin melko hyvät, ja voit myös löytää teemaan sopivan kakun myös valmiina. Onnittelulaulu ja kynttilöiden puhaltaminen ovat eräs juhlan suurimmista kohokohdista, joten siihen kannattaa panostaa. Älä unohda valokuvia!

Muista seurata budjettiasi suunnittelun edetessä. Juhlien järjestämisen eri vaiheissa syntyy usein pieniä kuluja, ja on tärkeää muistaa kirjata kaikki menot ylös, jotta tiedät, oletko vielä suunnittelemiesi taloudellisten raamien sisällä. Joskus matkan varrella voi kohtuullisenkin budjetin juhlissa tulla eteen pieniä, yllättäviä menoja, joiden kattamiseksi tarvitset lisärahoitusta. Tällöin vaikkapa 50 euron pikavippi voi pelastaa isolta pettymykseltä. Aito riemu ja ilo lapsen kasvoilla on korvaamaton näky ja todennäköisesti pienen lainan arvoista.

Nykyisin Suomessakin on tullut tavaksi kiittää vieraita antamalla heille juhlista lähtiessä pieni kiitoslahja. Pieni lahjapussi voi sisältää esimerkiksi pieniä leluja, koulutarvikkeita ja karkkia. Isommille lapsille voi vaikka antaa edullisen kirjan. Kiitoslahja on kuitenkin täysin vapaaehtoinen, ja jos se ei tunnu omalta, voi sen hyvin jättää pois omista juhlista. Muista kuitenkin kiittää osallistujia juhlien jälkeen esimerkiksi kiitoskortilla. Jos et halua itse askarrella, räätälöityjä kiitoskortteja saa tilattua edullisesti nettikaupoista.

Näillä vinkeillä selvität varmasti tiesi läpi lastenkutsuviidakon. Hauskoja juhlia!