Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Pikalainojen hyvät ja huonot puolet

Pikalainan tarjoajia löytyy nykyään useita markkinoilla ja kilpailun kiristyessä niiden ehdot ovat monesti parantuneet kuluttajan näkökulmasta. Myös pikalainoja koskeva lainsäädäntö on muuttunut kuluttajan kannalta paremmaksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka pikalainojen ehdot ovat parantuneet, ei niitä aina kannata ottaa jos muita lainoja on tarjolla. Pikalaina sopii erinomaisesti tiettyihin tilanteisiin, kuten yllättävään kuluerään, mutta pidemmällä tähtäimellä pikalainojen kulut eivät ole kovin kuluttaja ystävällisiä. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin mitkä ovat pikalainojen hyviä puolia ja toisaalta mitkä ovat pikalainojen kääntöpuolet.

Pikalainat eivät ensinnäkään sovi kaikille. Lainaa ottaessa on oleellista tietää oma rahallinen tilanne hyvin, sillä jos lainaa ei kykene maksamaan takaisin sovittuun päivämäärään mennessä, lainan käsittelykulut ja rangaistus maksut karkaavat nopeasti hallinasta. Kuitenkin jos rahan tarve on suuri ja muita luotontarjoajia ei löydy, on pikalaina vaihtoehto. Mitkä siis ovat pikalainan hyvät puolet.

  • Pikalainoja myönnetään luottotiedottomille. Vaikka luottotietosi olisivat menneet nuoruuden seikkailuissa, niin on oma rahatilanne voinut jo parantua, vaikka luottotiedot eivät olisi vielä palannetkaan. Pikalainaa varten sinun täytyy todistaa vain tulosi, joka tarkoittaa, että lainaa myönnetään helposti.
  • Pikalainaa saa jo 18-vuotiaana. Vaikka luottokorttia ei vielä 18-vuotiaille myönnetä niin pikalaina tarjoajat tarjoavat luottoa kaikille täysi-ikäisille.
  • Pikalainan saa milloin tahansa ja nopeasti. Jos otat takuuttoman pikalainan, saat lainaa mihin aikaan päivästä tahansa, raha myös tulee tilillesi nopeasti. Pikalainan ketteryys onkin sen suosituimpia puolia, pitkien odotusten ja arviointien sijaan lainaa saa heti tilille.
  • Lainaa saa helposti. Lainan tai luoton hakeminen pikalaina yhtiöiltä on todella helppoa. Lainaa saa täyttämällä lomakkeen internetissä. Tähän yleensä vaaditaan vain henkilöllisyystodistus, tilitiedot ja todistus tuloista. Jos haluat antaa takuun lainallesi voit saada lainaa halvemmalla, mutta sen saamisessa kestää myös hieman pidempään.
  • Lainan ehdot paranevat ajan kanssa. Kun otat pikalainaa luot luotto suhteen lainan antajaan. Vaikka ehdot ensimmäisen lainan kohdalla eivät olisikaan maailman parhaat niin ne paranevat ajan kanssa. Alkuun luotonantaja ei välttämättä myönnä suuria summia ja pyytää korkeata korkoa, mutta kun maksat lainoja ajallaan takaisin luotonantaja luottaa sinuun enemmän ja näin pikalainan ehdot monesti paranevat. Voit lainata suurempia summia pienemmällä korolla.

Pikalainoissa on myös paljon huonoja puolia verrattuna muihin lainoihin. Pikalainojen alkuaikoja leimasi törkeä koronkiskonta, mutta 2013 voimaan astunut pikavippi-laki on rajoittanut pikalainojen korkoja. Nykyään korot pyörivät 9-30 prosentin välillä. Lainat ovat parantuneet, mutta mitkä ovat lainojen kääntöpuolet?

  • Lainat ovat yhä kalliita verrattuna markkinoiden muihin lainoihin. Pikalainan korot ovat laskeneet, mutta verrattuna pankkien myöntämiin lainoihin ovat ne yhä kalliita. Jos luottoa saa pankista, niin tulee se todennäköisesti pikalainayhtiöltä lainaamista halvemmaksi.
  • Lisäkulut saattavat olla tuntuvat. Pikalainoissa on aina lisäkuluja, kysymys on kuinka suuria ne ovat. Joissain pikalainoissa on kalliita luottosuhteen avausmaksuja toiset saattavat ottaa maksuja jokaisesta lyhennyksestä. Joka tapauksessa jos lainan takaisin maksu myöhästyy tai sitä haluaa lykätä, lainaan tulee varmasti kalliita lisäkuluja. Tämän takia pikalainan ottajan kannattaa olla säntillinen raha-asioidensa kanssa sillä, muutoin pikalainat saattavat johtaa ongelmiin.
  • Joustamattomuus. Siinä missä pankkien kanssa lainan takaisin maksun ehdoista voi neuvotella, luottoyhtiöt antavat hyvin vähän liikkumisen tilaa. Lainan takaisinmaksua voi monesti lykätä, mutta se on kallista. Laina myös lähtee herkemmin ulosottoon kuin pankkien lainat, sillä pankit monesti yrittävät auttaa asiakkaitaan järjestelemään raha-asioitaan.

Pikalainat ovat nopea ja helppo tapa saada luottoa, ja jos sitä ei saa muilta tahoilta kuin pikalaina yhtiöiltä niin voi se olla pelastus yllättävien kulujen ilmetessä.