Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Pikavippi pelastaa pulasta 24/7

Elämä ei aina suju kuin elokuvissa, vaan joskus eteen voi tulla tulla yllättäviä tilanteita, jotka saattavat saada järkevimmänkin taloudenpidon sekaisin. Puhelin tai pyykkikone menee rikki, ja tietysti juuri silloin, kun seuraavaan palkkapäivään on vielä viikko, ja jääkaappikin on tyhjä. Lapsen kalliit harrastusvälineet katoavat juuri ennen kauden tärkeintä näyttöä, johon on aivan pakko päästä. Tai vanha auto jättää tielle. Keskellä yötä. Keskellä ei mitään.

Vanhan sanonnan mukaan vahinko ei tule kello kaulassa, äkillinen rahantarve voi iskeä milloin vain, ilman ennakkovaroitusta. Mitä tehdä, kun tili näyttää nollaa, kello keskiyötä ja ikkunan takana on vain luminen metsä?

Ei hätää, pikavippi pelastaa pulasta.

Mutta onko minun todella mahdollista saada pikavippi yöllä? Suomen lain mukaan pikavippiä ei voida myöntää ja maksaa hakijan tilille yöllä klo 23-7 välisenä aikana. Usein voit kyllä hakea vippiä yöllä, mutta et saa rahaa tilillesi ennen kuin seuraavana aamuna kello seitsemän jälkeen. Tämän rajoituksen takana on lainsäätäjän hyvä ajatus: näin pikavippiä ei tule otettua liian helposti ja harkitsematta hetken huumassa tai esimerkiksi tule juhlittua yön pikkutunteina ravintolassa lainarahalla, mikä saattaisikin aamun tullen kaduttaa. Mutta toisaalta ihan oikean hätätilanteen iskiessä keskellä yötä tämä hyvä ajatus rajoituksen taustalla ei paljon lohduta.

Käytännössä voit kuitenkin saada rahaa tilillesi myös yöaikaan. Tällöin kyseeseen ei vain tule tavallinen pikavippi, vaan hiukan erityyppinen pieni laina tai joustoluotto, joka on myönnetty sinulle jo etukäteen. Kuin mikä tahansa luottokortti.

Luoton nimi vaihtelee yrityksestä riippuen, se voi olla esimerkiksi tililuotto tai joustolimiitti, mutta yhteistä näille luotoille on, että kun luotto on myönnetty sinulle, voit nostaa rahaa tilillesi milloin vain, myös yöllä. Luoton hakeminen ei maksa sinulle mitään, maksat vasta, kun nostat luottoa omalle tilillesi.

Kuten pikavippiä, luottoakin voi tyypillisesti hakea milloin vain, mutta se myönnetään vain päiväsaikaan klo 7-23 välisenä aikana tai luottoa myöntävien yritysten aukioloaikoina, joten jos akuutti rahantarve iskee yöllä, eikä sinulle ole myönnetty luottoa, joudut valitettavasti odottamaan aamuun.

Mutta onhan minulla vakuutus, eikös se ole hätätilanteita varten? Vakuutukset on ilman muuta hyvä olla kunnossa, mutta usein vakuutukset korvaavat muodostuneet kulut vasta jälkikäteen ja kuitteja vastaan, mikä ei juurikaan auta, kun varsinainen hätätilanne on päällä. Itse asiassa pikavippi – tai siis luotto – on tavallaan kuin vakuutus: mikäli tiedät, että rahatilanteesi on nyt jonkin aikaa hiukan normaalia heikommalla tolalla, ja pelkäät, että jotain voi sattua, kannattaa hakea luoton hyväksyntä jo etukäteen hyvissä ajoin. Näin sinulla on käytössäsi vararahasto, johon voit turvautua, jos jotain ikävää todella tapahtuu. Mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, 24/7.

Joustoluoton hakeminen on täysin riskitöntä ja ilmaista. Hakemuksen tekeminen tai luoton myöntäminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja, maksat vasta, kun nostat rahaa luotolta omalle tilillesi. Jos siis et tarvitsekaan ylimääräistä rahaa, et myöskään maksa mitään. Erinomainen vaihtoehto siis, jos mielessäsi hiukankin pyörivät “entä jos” -tyyppiset ajatukset.

Mutta voinko minä saada luottoa? Eri yritysten myöntämät luotot poikkeavat toisistaan jonkin verran, joten kannattaa tutustua tarkasti eri vaihtoehtoihin. Eroja voi olla myönnettävän luoton määrän, takaisinmaksun ja koron suuruuden lisäksi myös esimerkiksi siinä, mitä vaatimuksia luotonhakijalle eli sinulle esitetään, muun muassa ikärajat voivat vaihdella yrityksestä ja luotosta toiseen. Periaatteessa pikavippiä ja joustoluottoa voi hakea kuka tahansa eikä vakuuksia edellytetä, mutta joitakin vaatimuksia kuitenkin on. Hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias ja asua vakituisesti Suomessa eli edellytetään vakituista osoitetta (jotkut yritykset saattavat vaatia myös Suomen kansalaisuutta). Lisäksi hakijalla tulee olla suomalainen pankkitili ja verkkotunnukset siihen sekä henkilökohtainen puhelinliittymä. Jotkut yritykset edellyttävät myös säännöllisiä tuloja eikä hakijalla luonnollisestikaan saa olla aiempia luottohäiriömerkintöjä. Vertaile huolellisesti eri yritysten ehtoja ja luottojen todellisia kustannuksia, ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Netistä löytyy useita sivuja, joilla kerrotaan eri vaihtoehdoista tarkemmin, ja joilla voit vertailla luottoja keskenään. Luoton hakemiseen tarvitset vain nettiyhteyden ja verkkopankkitunnuksesi.

Voit halutessasi hakea luottoa myös useilta eri yrityksiltä samanaikaisesti. Yksittäiset luotot ovat tyypillisesti melko pieniä summia, joten hakemalla luottoa monelta eri yritykseltä samanaikaisesti varmistat, että käytettävissäsi oleva vararahasto on todella riittävä isommankin hätätilanteen iskiessä.

Joustoluottoa ei myöskään tarvitse nostaa kaikkea heti, vaan nostat juuri sen verran, mitä juuri sillä hetkellä tarvitset. Maksat korkoa vain siitä summasta, jonka olet nostanut, et koko joustoluoton limiitin määrästä. Kannattaa kuitenkin huomata, että yleensä jokaisesta nostosta veloitetaan palkkio, kiinteä tai prosentuaalinen, mikä luonnollisestikin nostaa luoton kokonaiskuluja. Huomaa tässä ero kulutusluoton ja joustoluoton välillä.

Kulutusluotto on hyvin samantyyppinen kuin joustoluotto. Kulutusluotto poikkeaa kuitenkin joustoluotosta siinä, että se on kiinteä kertaluontoinen laina, jonka otat käyttöösi heti kokonaisuudessaan, ja siis maksat myös korkoja koko summasta. Joustoluotto taas on jatkuvasti käytössäsi oleva luotto, jolta voit nostaa rahaa tarpeesi mukaan pikkuhiljaa useammassa erässä, ja maksamalla luottoa takaisin vapautat luottoa uudelleen käyttöösi. Kulutusluotto sopii hyvin esimerkiksi suurempien kertaluontoisten hankintojen tekemiseen, kun taas joustoluotto antaa turvaa äkillisten pienempien hätätilanteiden varalta.

Mutta eivätkö pikavipit ole vaarallisia? Suomessa mediassa usein varoitetaan erilaisten pikavippien ja luottojen ottamisesta, ja niiden tarpeellisuutta jopa kyseenalaistetaan. Kuluttajien mielestä pikavipit ovat kuitenkin hyödyllisiä, ja monet ovatkin kyselyissä kertoneet tilanteista, joissa pikavipit ovat pelastaneet heidät kiusalliselta tilanteelta, esimerkiksi hotellilaskun maksaminen ulkomailla, kun rahat on ryöstetty tai pankissa on toimintahäiriö, eikä pankkiin ei saa yhteyttä, tai kuinka rakkaan lemmikin henki on pelastunut, kun on tullut äkillinen tarve käydä eläinlääkärillä, joka on edellyttänyt laskun maksamista heti.

Pikavippi tai luotto voi siis pelastaa myös sinut ja läheisesi äkillisissä hätätilanteissa kellonaikaan katsomatta. Tiedät, että puhtaat vaatteet ja lämpimät ateriat on turvattu, vaikka palkkapäivään olisi vielä aikaa. Lapsesi voi huoleti valmistautua tärkeään näyttöönsä harrastuksessaan. Sinä itse voit lähteä ajamaan yötä vasten vanhemmallakin autolla tietäen, että vaikka auto hajoaisi kesken matkan, et jää tienvarteen, vaan pääset aina kotiin läheistesi luo.

Jos pikavipin takaisinmaksu tai luoton lyhennykset eivät kaada kuukausittaista budjettiasi, voi pikavippi olla hyvä vaihtoehto yllättävissä rahantarpeissa myös muutoin kuin vain yöaikaan. Mikäli kuitenkin joudut turvautumaan pikavippeihin tai pienlainoihin toistuvasti tai huomaat maksavasi luottoa takaisin uudella luotolla, kannattaa pysähtyä miettimään rahatilannettasi ja taloudenpitoasi kokonaisuutena ja pidemmällä tähtäimellä. Muista, että pikavipit ja -lainat eivät ole ilmaista rahaa, vaan maksat aina lainaamasi summan lisäksi myös kuluja ja korkoja, joista voi muodostua kokonaisuutena pitkä penni. On kaikkien etu, että taloutesi pysyy tasapainossa. Mikäli menetät luottotietosi, et voi myöskään seuraavan hätätilanteen iskiessä saada pikavippiä. Harkiten käytettynä pikavipin tai luoton ottamista ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Pikavippi- ja luotonantoyritysten toimintaa säätelee ja lainaajan oikeuksia suojelee Suomessakin tarkka lainsäädäntö ja kuluttajansuojaviranomaiset, joten tavalliselle kuluttajalle pikavippi on aivan yhtä turvallinen kuin perinteinenkin laina.