Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Toteuta unelmiesi matka

Minne olet unelmoinut jonain päivänä matkustavasi: Malesiaan, New Yorkiin vai omatoimimatkalle Etelä-Amerikan Andeille? Unelmat on tehty toteutettaviksi, eikä edes vähäisten tulojen tarvitse olla sen esteenä, olitpa sitten sinkku, parisuhteessa tai lapsiperheellinen. Sinulle on tarjolla monia mahdollisuuksia maailmanvalloitukseen tai perheesi viemiseen hyvin ansaitulle lomalle. Mitä pienemmät tulot, sitä tärkeämpää on panostaa suunnitelmallisuuteen.

Ota selville unelmamatkasi sisältämät kulut niin täsmällisesti kuin mahdollista. Näin voit asettaa realistisia, mitattavia säästötavoitteita sen toteuttamiseksi. On hyvä aloittaa laatimalla talousarvio eli budjetti. Sen avulla sinun on helppo tarkastella realistisesti, mihin rahasi kuluvat, ja havaita mahdollisia säästökohteita. Voit käyttää esimerkiksi vrekosta löytyvää budjettilaskuria ja valita yhden valmiista talousarviolomakkeista. Kirjaa ensin ylös perheesi säännölliset tulot, kuten ansiotulo, äitiys- ja vanhempainraha, lapsilisät jne. Käy sitten läpi kuukausittain toistuvat maksut. Huomioi myös automaattisesti tililtäsi lähtevät maksut ja sopimukset. Kun olet kirjannut menosi ja tulosi budjettiin, näet kuinka paljon rahaa jää käyttöön.

Tee erillinen matkabudjetti

Mieti ensin, kuinka paljon rahaa olet valmis sijoittamaan tuohon unelmiesi matkaan. Voit sitten alkaa tutkailla budjettiisi sopivia matkakohteita. Mikäli sinulla on perhe, ota koko perhe suunnitteluprosessiin mukaan. Opetat näin kallisarvoisia taloudellisia taitoja myös lapsillesi. Tätä ensimmäistä askelta ei kannata ottaa hätiköiden, vaan käyttää siihen runsaasti aikaa kattaen kaikki siihen liittyvät kulut mahdollisimman realistisesti. Tarkastele lento- ja majoitushintoja säännöllisesti hintavertailusivuilla verkossa. Mikäli mahdollista, älä suunnittele matka-ajankohtaasi paikallisten sesonkien ajaksi. Tällöin varmistat edullisimman kokemuksen. Muista vertailla hintoja yksityisessä selailussa, jolloin hintakilpailu pysyy reiluna. Vertailusivut lähettävät sähköposti- tai tekstiviestihälytyksiä, joihin rekisteröitymällä pysyt selvillä mahdollisista hinnanlaskuista. Tutustu myös viisumien hintoihin, paikallisiin kulkuyhteyksiin, ilmaisiin nähtävyyksiin sekä ruoka- ja muihin kustannuksiin.

Yleisesti ottaen on edullisinta lentää tiistaisin, koska silloin lentoja varataan vähiten. Muista, että monien halpalentoyhtiöiden hintoihin tulee lisämaksuja esimerkiksi matkatavaroiden osalta. Kannattaa miettiä, riittäisivätkö käsimatkatavarat lyhyemmälle matkalle. Älä anna halpojen hintojen hämätä, vaan tutustu myös haluamasi kohdemaan hintatasoon. On tärkeää valita kohde, jonka hintataso on riittävän alhainen budjettiisi verrattuna. Voit säästää myös lennonvaihtoja tai eri lentokenttiä käyttämällä. Ota selville myös julkiset kulkuyhteydet eri kentiltä kohteeseesi. Lähilentokentän käyttö saattaa tulla edullisemmaksi kuin itse kohteessa olevan kentän. Tämä voi pitää paikkansa, vaikka tuo kenttä olisi naapurimaassa. Ole joustava. Tutki myös lähikohteiden hintatasoa ja tarjontaa. Naapurimaa saattaa tarjota samankaltaisia elämyksiä edullisemmalla hinnalla. Laske lento-, majoitus-, ateria- ja muut tarvittavat kulut yhteen. Näin saat talousarvion lomamatkallesi. Muista, että lentojen ja majoitusten hinnat yleensä kasvavat kohdeajankohtaa lähestyttäessä, joten myös niiden varaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Tee säästösuunnitelma

Laske olemassaolevasta budjetistasi, kuinka paljon voit siirtää matkakassaan joka kuukausi. Sanotaan, että kiinteähintainen viikon matka maksaa €599/ henkilö. Tämä sisältää lennot, majoituksen ja kaksi ateriaa päivässä. Mikäli budjettinne sallii 100:n euron tallettamisen kuukausittain, ja matkustatte kahdestaan puolisosi kanssa, matkabudjettinne on kasassa tuon matkan varaamista varten 12 kuukaudessa. Sen lisäksi tarvitsette myös käyttörahaa. Voitte kuitenkin vaikuttaa kuukausittaiseen säästöön vähentämällä menojanne tai lisäämällä tulojanne. Saatatte päättää, että haluatte saada säästöön yhteensä 200 euroa kuussa. Käykää läpi ja kilpailuttakaa nykyiset sähkö-, vakuutus-, laajakaista- ja puhelinliittymäsopimuksenne. Tarkastelkaa asumis-, ajoneuvo- ja ruokakustannuksianne etsien uusia säästökohteita. Näin voitte välttyä maksamasta turhasta. Arvioikaa autonkäytön tarvetta, harrastusmenoja ja uusien hankintojen tarpeellisuutta. Mikäli teillä on mahdollisuus ansaita lisätuloja, tilanne on aina parempi.

Matkaa varten kerrytetyt säästöt kannattaa tallettaa erilliselle säästö- tai käyttötilille. Voit esimerkiksi siirtää tietyn summan tuolle tilille joka viikko tai joka päivä. Paras vaihtoehto on siirtää rahat suoraan tilille palkansaannin yhteydessä. Oma tavoitteesi määrittää talletettavan summan. On aina edullisinta rahoittaa matka säästöjen avulla, mutta halutessasi voit rahoittaa sen osittain tai kokonaan myös lainaamalla rahat. Voit vertailla eri luottoyhtiöiden tarjoamia lainoja tai luottoja lainavertailun avulla, ja valita omaan maksukykyysi sopivimmat ehdot. Muista kuitenkin, että luotto on aina maksettava takaisin. Budjetoi takaisinmaksu talousarvioosi.

Mikäli sinulla on luottokortti, maksa sen balanssi plussalle ennen matkaa. Näin varaudut äkillisiä kuluja varten jo etukäteen. Valmistautuminen matkaa varten auttaa myös pitämään motivaatiota yllä. Palkitse itsesi aika ajoin hankinnoilla, joita tarvitset matkalle. Uimapuku, shortsit ja aurinkolasit voivat toimia kannustimina talven pimeyden keskellä.

Kuinka pysyttäytyä budjetissa?

Yksi varmimmista tavoista pitäytyä budjetissa, on valita matka, jonka kiinteä hinta sisältää ruoat ja aktiviteetit. Olet silloin jo maksanut suuren osan matkasta etukäteen. Voit myös harkita hotellia edullisempia majoitusvaihtoehtoja, kuten airbnb, talonvaihto tai hostellit. Hostellit tarjoavat usein myös ilmaisen ruoan. Voit myös ostaa ruokatarvikkeet ja valmistaa ruoan asunnon tai hostellin keittiössä. Varatessasi airbnb:n tai talonvaihdon, sijoitut keskelle paikallista elinympäristöä. Matkustaessasi mantereen yli öiseen aikaan junan hytissä nukkuen kustannukset jäävät usein alhaisemmiksi kuin sisäisiä lentoja käyttäen. Säästät siten myös yhden yön majoituskustannuksissa.

Opettele hieman kohdemaan kieltä, jotta voit luoda yhteyden paikalliseen väestöön. Poikkea pääkadulta sivukaduille, ja huomaat useimmiten hintojen olevan alhaisempia. Kysy neuvoa, kuinka löydät paikallisille torit, paikallisten suosimia katuruokapaikkoja sekä paikallista viihdetarjontaa. Voit näin välttää ylihinnoiteltuja turistikohteita ja tutustua lähemmin paikalliseen elämään. Kävele tai käytä julkisia liikennevälineitä kaupunkikohteissa. Polkupyörän vuokraaminen, riksat ja linja-autot tarjoavat vaihtoehdon taksille myös keskustasta kauempana oleviin kohteisiin.

Pidä mukanasi muistivihkoa, johon kirjaat päivittäiset kulut. Näin pysyt selvillä rahankäytöstäsi. Kirjoita myös kokemuksiasi matkapäiväkirjaan. Näin voit muistella niitä jälkikäteen, eivätkä pienetkään yksityiskohdat pääse unohtumaan.

Joustavuus on avaintekijä

Käytä virtuaalista yksityistä verkkoa (VPN), mikäli tarvitset tietoa ja opastusta liikkuessasi. Voit luoda sen paikalliselta tietokoneelta. Lähellä olevien edullisimpien hostelli- ja hotellimajoitusten löytämiseksi voit käyttää erilaisia sovelluksia. Tarkista puhelinliittymäsi roaming-vaihtoehdot ja, etenkin Euroopan ulkopuolelle matkustaessasi, hanki paikallinen sim-kortti välttyäksesi yllättäviltä puhelinlaskuilta. Opiskelijana voit saada lisäetuuksia hankkimalla ISIC -kortin (International Student Identification Card).

Ole valmis muuttamaan suunnitelmiasi. Ehkäpä ajattelit pysytteleväsi kaupunkikohteessa, mutta saatkin selville mielenkiintoisia ja edullisia lähiseudun kohteita. Mikäli tarvitset lisätuloa matkan aikana, kysy työtä esimerkiksi hostelleista. Niihin etsitään usein siivoojia tai vastaanottoapulaisia. Muutamaa työvuoroa vastaan voit lisäksi saada ilmaisen majoituksen. Voit myös hakea työlomaviisumia esimerkiksi Australiaan matkustaessasi, jolloin voit tehdä työtä lomailun ohessa.

Ruoki unelmiasi

Mikäli matkailukärpänen on päässyt puraisemaan, tämä ei varmastikaan jää ainoaksi matkaksesi. Aiempi kokemuksesi toimii motivoijana, kun alat säästää seuraavaa lomamatkaa varten. Todistettuasi, että unelmasi ovat toteutettavissa, on helpompi jatkaa unelmointia. Mitä haluat saavuttaa seuraavaksi? Mihin haluat keskittyä pitkällä aikavälillä? On hyvä rakentaa visio, joka sisältää haaveesi tulevaisuuden varalle. Tee siitä preesensissä oleva toteamus: “Aika perheen kanssa on kallisarvoista. Vietämme paljon aikaa yhdessä. Siksi panostamme jokavuotiseen lomamatkaan, jonka valitsemme yhdessä.”

Tuo visio toimii pariskunnan tai perheenjäsenten yhteisenä motivoijana. Tuon vision pohjalta laaditaan sitten konkreettisemmat tavoitteet tuon unelman saavuttamiseksi. Perhe tai pariskunta, jolla on yhteiset tavoitteet, kasvaa yhteen. Näin ollen visio omalta osaltaan ruokkii sen pohjalla olevien arvojen, yhdessäolon ja toinen toisensa arvostamisen, toteutumista.