Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Vaatekaapin kevätpäivitys – kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää tämän kevään huipputrendeistä

Pitkä talvi on vihdoin kohta takana, ihanaa! Kun on monta kuukautta verhonnut itsensä kerroksiin ja tummiin väreihin, herää kevään ensimmäisten auringonsäteiden myötä helposti myös tarve keventää ja tuoda valoa elämään myös vaatetuksella. Ei enää mustaa, mustaa ja mustaa, jossa on joukossa piristyksenä ripaus tummaa harmaata, vaan valoa ja värejä!

Tänä keväänä, jos koskaan, värit ovatkin todella ajankohtaisia. On kuin suunnittelijat kaikkialla olisivat yhtäkkiä saaneet tarpeekseen kaikesta varovaisuudesta, minimalismista ja maailmassa yleisesti vallitsevasta poliittisesta epävarmuudesta ja ankeudesta, ja päättäneet, että nyt riittää, tästä vuodesta tulee runsas, värikäs ja iloinen.

Muodin etulinjassa ovat vaaleat pastellit, etenkin vaalea liila, mutta myös vaaleanpunainen, vihreä ja keltainen ovat huippurendikkäitä. Kevät ja pastellit ovat tuttu yhdistelmä aiemmilta vuosilta, mutta värisävyt poikkeavat jonkin verran toisistaan joka vuosi. Liila tai tarkemmin nimettynä ultravioletti on Pantonen värikonsulttien ennustus ja valinta vuoden 2018 väriksi, joten liilaa ja laventelia eri sävyissään näkyy varmasti katukuvassa koko vuoden niin vaatteissa kuin asusteissakin, ja se varmasti löytää pian tiensä myös kodinsisustukseen.

Jos pastellit eivät tunnu omilta, voi toki hyvin pukeutua kirkkaampiinkin väreihin, ja paino todellakin sanan monikkomuodossa, sillä trendikkäimmät yhdistävät nyt asukokonaisuuteensa useita eri värejä, erilaisia “sateenkaari”-asukokonaisuuksia on nähty catwalkeilla useammaltakin huipputason suunnittelijalta. Rohkeat, kirkkaat väriyhdistelmät raitoina, ruutuina, blokkeina, palloina tai mitä mielikuvituksellisimpina yhdistelminä sopivat räväkälle persoonalle, joka haluaa tulla huomatuksi. Punainen jatkaa talven yli ja saa rinnalleen myös violetin, keltaisen ja vihreän. Kirkkaita värejä myös yhdistetään pastelleihin, esimerkiksi punaisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmä on erittäin suosittu.

Kuvioiden osalta löytyy valinnanvaraa. Muodikkaita ovat paitsi perinteiset reippaat raidat, ruudut ja pallot, mutta erityisesti tänä vuonna esillä ovat erilaiset kukkakuviot. Romanttiset, perinteiset “mummolanruusut” ja dramaattisemmat mustapohjaiset kukkakuosit näkyvät kaikkialla, etenkin maksimittainen kukkamekko on ehdoton kevään hankinta. Toisaalta, jos kukkakuosi on sinulle hiukan liikaa, on kevään it-mekko yksivärinen kirkkaan keltainen. Varma valinta mekkorintamalla on näiden yhdistelmä eli keltapohjainen kukkamekko. Toisin sanoen: vapise minimalisti, kuvioiden osalta tänä vuonna enemmän on enemmän.

Yleensä glitter ja glamour yhdistetään enemmänkin talven juhlasesonkiin, mutta tänä vuonna saa kimaltaa myös keväällä. Erilaisia kimaltavia kuoseja on tarjolla runsaasti, paljettien ja timanttien lisäksi löytyy myös tasaisempaa metallihohtoa. Glitteriin voi halutessaan pukeutua kokonaan päästä varpaisiin tai sen voi yhdistää vaikkapa pehmoiseen villaneuleeseen tai kiiltävään vinyyliin. Myös hapsut ja sulat yhdistetään usein enemmän talvikauden juhliin, mutta nekin ilmestyvät katukuvaan myös tänä kesänä, nyt värikkäinä ja runsaina. Hillitymmän hapsulookin saa lisäämällä asukokonaisuuteensa esimerkiksi hapsuin koristellun laukun tai topin.

Kevään edetessä ja säiden lämmetessä asut kevenevät entisestään. Läpinäkyvyys on varmasti trendi, joka tulee sekin näkymään katukuvassa. Organza, silkki ja tylli ovat tämän trendin materiaaleja. Yhdistä esimerkiksi tummaan (!) denimiin saadaksesi rennomman lookin.

Erikoisempi trendi etenkin kesää kohti on vedenpitävyys. Erilaiset muovit, kiiltävät, satenkestävät materiaalit, värilliset tai läpinäkyvät, sopivat tietysti erinomaisesti myös Suomen epävakaisisiin kesäsäihin. Läpinäkyvää muovia näkee paitsi takeissa myös laukuissa ja saappaissa. Mukavan käytännöllinen vaikkapa kesän festareille, pitää kuivana ja on helppo puhdistaa.

Farkuissa mennään tosiaankin muusta valtavirrasta poiketen kohti tummempia sävyjä. Tummansininen denim on nyt pinnalla, ja farkkuihin yhdistetään myös samansävyinen farkkupaita. Aivan erilleen muusta muodista ei kuitenkaan tumma farkkukaan jää, sillä sitä voidaan koristella esimerkiksi kukkakirjonnoin.

Kokonaisuudessaan siluetti on kuitenkin hartioista ja hapsuista huolimatta tyypillisesti melko slimmattu, ja räätälöity puku on toinen hyvä hankinta vaatekaappiin. Värit saavat näkyä siinäkin, mutta myös kokovalkoinen puku kuuluu kauden suosikkeihin.

Muutoin asun painopiste on olkapäissä ja käsivarsissa. Erilaiset off- ja cold shoulder -yläosat sekä trumpettihihat ovat edelleen muodikkaita, mutta myös erityyppistä puffihihaa näkyy tämän vuoden uutuutena niin pitkänä kuin lyhyenäkin. Hihat ovat runsaita ja kerroksellisia, ja voivat olla kokonaisuuden “se” juttu, jolloin asu voi muuten olla hillitympi.

Jos suuret olkapäät tuovat tälle kaudelle vivahduksen 80-luvulta, on samalta vuosikymmeneltä poimittu tälle vuodelle myös muuta. Nimittäin vyölaukku tekee todellakin nyt paluun ryminällä. Tällä kertaa laukkua ei tosin välttämättä kanneta vyötäröllä, vaan sen voi heittää rennosti myös olalle tai laskea lantiolle.

Muuten laukkujen koko on kevättä kohden kasvussa, esimerkiksi shopperit ja tote-laukut ovat nyt paitsi käytännöllisiä myös trendikkäitä. Tai jos yksi laukku ei riitä, voi mukaan ottaa reilusti useamman, esimerkiksi pienemmän cross-bodyn ja suuremman toten.

Myös laukuissa näkyy kauden värit ja kuviot. Nyt ei siis todellakaan tarvitse tyytyä mustaan tai ruskeaan, vaan laukkujen värit, kukka- ja lintukirjailut, erilaiset tupsut ja hapsut tai timantit sointuvat ja sulautuvat pisteenä i:n päällä muutenkin runsaaseen asukokonaisuuteen.

Tämän vuoden laukuissa näkyvät myös logot, uudet ja retrot. Calvin Kleinin johdolla useat muutkin suuret vaikuttajat ovat tuoneet rohkeasti logonsa näkyviin niin laukuissa kuin koko asukokonaisuudessa, myös suurina pintoina.

Kaikenkaikkiaan ei ehkä kuulosta kovin suomalaiselta, vai mitä? Mehän täällä kylmässä ja minimalistisessa Pohjolassa olemme tottuneet perinteisen hillittyihin väreihin ja muotoihin, ja ns. järkevään, monikäyttöiseen pukeutumiseen. Mutta ehkäpä tästä vuodesta todella voisi tehdä erilaisen, iloisen ja värikkään vuoden, vaikka se sitten tarkoittaisikin hiukan suurempaa ajatusmallien ja garderoobin uudistamista?

Kuten joka vuosi, kannattaa näistäkin trendeistä poimia omaan käyttöön ja pukeutumiseen ne, jotka tuntuvat omimmilta myös pidemmällä tähtäimellä. Vaikka trendit muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti, joka kaudesta jää elämään myös klassikoita, joita voi oikein yhdistettynä käyttää uudestaan ja uudestaan myös tulevina vuosina. Näiden klassikoiden osalta kannattaakin panostaa kestävään laatuun. Samanaikaisesti on myös lupa iloitella, joten räväkämpien, vain tähän kauteen jäävien asujen osalta kannattaa tutustua myös edullisempien ketjuliikkeiden tarjontaan.

Ja jos suomalaisten liikkeiden tarjonta tuntuu liian hillityltä, voi olla hyvä ajatus kurkistaa myös ulkomaisten nettikauppojen valikoimiin, useat kansainväliset nettikaupat toimittavat edullisesti myös Suomeen.

Kansainvälisten ketjujen tehokas myynti ja markkinointi sekä varastojen puute aiheuttavat sen, että vaatekaupoissa valikoimat vaihtuvat nykyisin todella nopeasti. Ostoksia tehdessä kannattaakin tämän vuoksi olla nopea – kun näet jotain, jonka todella haluat, on se ostettava heti, sillä ensi viikolla sitä ei todennäköisesti enää saa mistään. Jos löysit topin, jota ilman et voi elää, ja palkkapäivään on vielä aikaa, voi uusien kevätvaatteiden hankinnassa edullinen pikavippi olla varteenotettava vaihtoehto, joka pitää sinut trendien harjalla tänäkin keväänä. Älä kuitenkaan innostu liikaa, sillä uusia houkuttelevia tuotteita on luvassa pitkin kevättä.

Tässä siis katsaus tämän kevään ja kesän tärkeimpiin trendeihin. Näistä vinkeistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Muista kuitenkin shoppaillessasi, että tehokkaimmat vaateliikkeet saavat uuden malliston myyntiin jopa aivan muutaman viikon välein. Näin nopealla syklillä nämä valmistajat ja vaateliikkeet voivat varmistaa, että ne pysyvät jatkuvasti ajan hermolla ja mukana muodin viimeisimmissä käänteissä. Jos et siis halua pudota muodin kelkasta, kannattaa aina välillä vilkaista kauppojen uusimmat mallistot.