Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön

Varmat vinkit vappupiknikille

Vappu, tuo kevään juhla, on taas kohta täällä, ja samalla suomalaiset aloittavat kevätauringosta innostuneina vuoden piknik-kauden. Vappupiknik Helsingin Ullanlinnanmäellä on jo suorastaan legendaarinen, ja monella muullakin paikkakunnalla on muodostunut vastaavia perinteitä, jotka kokoavat ihmiset yhteen viettämään iloista päivää. Lue tästä vinkit onnistuneeseen piknikiin.

Suomen leveysasteilla kevätaurinko ei valitettavasti välttämättä automaattisesti tarkoita lämmintä päivää, mutta onneksi me suomalaiset olemme kuitenkin mestareita sään mukaan varustautumisessa. Vappupiknikille lähtijän kannattaa siis tarkistaa säätiedotus tai ainakin ennen lähtöä kurkistaa ulos ikkunasta, ja pukeutua järkevästi. Vaikka sää ei nyt niin kovin kylmältä äkkiseltään tuntuisikaan, voi tuntien paikallaanolo jäähdyttää iloisimmankin juhlijan. Uusi, ihana kukkamekko odottakoon siis aavistuksen lämpimämpiä juhlapäiviä. Mukaan kannattanee pakata myös poncho tai ylimääräinen kevyt viltti sylissä tai hartioilla pidettäväksi, varmuuden vuoksi.

Jos mahdollista, kannattaa investoida kevyisiin, koottaviin puutarhakalusteisiin, sillä tuolilla on todennäköisesti mukavampi ja lämpimämpi istua, kuin kylmällä maalla viltin päällä. Mikäli maassa istuminen ei pelota, kannattaa ainakin panostaa toiselta puolelta muovitettuihin piknikviltteihin tai taitettavaan pressuun, jonka päälle viltit voi asetella. Budjettiretkeilijä korvaa pressun muutamalla saumoistaan auki leikatulla isolla jätesäkillä. Näin märkä maa ei kastele vilttejä eikä niiden päällä istuvia juhlijoita. Kevyet vaahtokumiset istuinpehmusteet voivat myös osoittautua hyväksi ajatukseksi niin istumismukavuuden kuin lämpötilankin kannalta.

Vaikka et sisustaisikaan piknik-paikkaanne tauluin ja kristallikruunuin, kuten Ullanlinnalla myös on joidenkin nähty tehtävän, voi olla hauska ajatus pakata mukaan edes jotain vappuista rekvisiittaa. Varaa siis mukaan ainakin serpentiiniä kaikille ja mahdollisesti muutama värikäs vappuhuisku.

Kun sopiva, mielellään tuulensuojainen paikka on löytynyt ja viltit aseteltu, on aika kaivaa eväskorit esiin.

Oikeat astiat ehkä antavat vappupiknikille sen ansaitseman erityisen juhlavan tunnelman, mutta jos et halua kantaa mukanasi ihan oikeita posliineja ja laseja, pakkaa mukaan tukevasta muovista tehdyt vastineet. Hyvä hankinta voi olla esimerkiksi piknik-kori tai reppu, joka pitää sisällään kokonaisen astiaston ruokailuvälineineen ja viinilaseineen, mutta myös esimerkiksi Ikean lastenastiat ovat hyvä ja edullinen vaihtoehto hiukan rennommalle eväsretkelle. Aina ei tarvitse olla niin yksi yhteen, vaan iloiset värit ja eriparisuus vain piristävät. Piknik-astiasto tai kestomuoviset lastenastiat kestävät vuodesta toiseen. Jätä lepsut pahviset kertakäyttölautaset, ohuet, kaatuilevat muovimukit ja katkeavat haarukat suosiolla kotiin.

Muista myös tarjoiluastiat. Pakasterasiat ja vanhat karkkilaatikot ovat varmasti käteviä ruokien kuljetuksessa, mutta eivät välttämättä kovin kauniita itse piknikillä. Muutama pirteä ja kevyt muovinen, isohko tarjoilulautanen, leipäkori tai tarjotin muuttavat piknikinkin ilmeen hetkessä astetta hauskempaan suuntaan. Piknik-käyttöön sopivia vanhoja koreja ja tarjottimia voi löytää huokeasti vaikkapa kirpputoreilta. Viimeistele kattaus värikkäillä lautasliinoilla, mutta varaa mukaan myös rulla reilua talouspaperia ja paketillinen puhdistuspyyhkeitä.

Piknikille kannattaa pakata mukaan helposti käsin syötäviä, kylmiä ruokia ja naposteltavia. Pieni pallogrilli tai kertakäyttögrilli voi kuulostaa hyvältä ajatukselta, mutta useinkaan puistoissa ei saa tehdä tulta. Varmista tämä hyvissä ajoin etukäteen. Suomalainen vappupiknik ei ole vappupiknik ilman perunasalaattia, ja jokin tuoresalaatti on myös aina suosittu vaihtoehto. Perunasalaatti on helppo ja edullinen tehdä myös itse, ja maku on varmasti kaupan versiota parempi. Tee perunasalaatti jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii maustua rauhassa. Erilaiset pasteijat ja piirakat syntyvät kaupan valmistaikinasta, ja pienet kolmioleivät ovat myös omiaan luonnon helmassa nautittavaksi. Monipuoliset täytteet ja muodot tuovat vaihtelua, muista myös kasvisvaihtoehto ja mahdolliset muut erikoisruokavaliot.

Jälkiruoaksi kevään ja kesän retkille valitaan tietysti makeat mansikat. Pientä luksusta piknikiin saat pakkaamalla mukaan hiukan kermavaahtoa ja suklaakastiketta, joihin mansikoita voi dipata. Muita etenkin vappuun kuuluvia herkkuja ovat tietysti myös sokeriset munkit ja tippaleivät. Myös valmiiksi viipaloidut hedelmät, kuten meloni ja ananas, tekevät usein hyvin kauppansa. Viimeistään tässä vaiheessa laukkuun mukaan pakkaamasi puhdistuspyyhkeet tulevat tarpeeseen. Muuten jälkiruokiin pätee sama kuin suolaisiinkin eväisiin eli helposti sormin syötäviä vaihtoehtoja kannattaa suosia. Suolaiset keksit ja juustot ja viinirypäleet ovat myös helppo, mutta tyylikäs retkieväs aterian päätteeksi.

Juomapuolella kupliva samppanja tai kuohuviini on perinteinen vapun valinta. Mukaan kannattaa toki pakata muitakin juomia maun mukaan. Muista ottaa mukaan myös vettä ja mahdollisesti jokin muukin alkoholiton vaihtoehto, äläkä unohda kotitekoista simaa! Viileämmän päivän piknikille voi pakata lämmikkeeksi kuumaa kahvia ja kaakaota termospulloon.

Tarjoilujen osalta on järkevää jakaa vaivaa ja kustannuksia ja toimia nyyttikestiperiaatteella, jolloin jokainen tuo jotain yhteiseen tarjoilupöytään. Kannattaa kuitenkin etukäteen hiukan suunnitella kokonaisuutta ja sopia, mitä kukin tuo.

Leikkaa ruoat jo kotona mahdollisuuksien mukaan valmiiksi annospaloiksi ja pakkaa rasioihin. Muista laittaa juomat jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä kylmät juomapullot toimivat hyvinä kylmäkalleina kuljetuksen aikana ja pitävät ruoatkin viileinä. Kannattaa myös tietysti investoida kevyeeseen kylmälaukkuun tai -kassiin. Pakkaa koriin mukaan myös leikkuuveitsi ja -alusta, korkkiruuvi sekä muutama roskapussi. Viileästä säästä huolimatta aurinko saattaa yllättää, ja aurinkovoiteen sujauttaminen kassiin voi myös olla hyvä ajatus.

Piknikillä aika kuluu mukavasti eväistä nauttien ja ystävien kanssa seurustellen, mutta joskus voi olla hyvä ajatus pakata mukaan myös jotain muuta tekemistä. Esimerkiksi mölkky tai kroketti ovat mukavia, kesäisiä ja puistoon sopivia seurapelejä, joiden parissa viihtyvät kaikenikäiset. Rento peli voi olla myös hyvä keino tutustua toisiin puistossaolijoihin, ja pelin edetessä seurueet saattavatkin siirtää vilttinsä vierekkäin.

Vaikka kuohujuoma ja iloinen ilme kuuluvatkin vappuun, kannattaa muistaa kohtuus ja juoda välillä myös alkoholittomia juomia. Etenkin lämpimänä päivänä on huolehdittava riittävästä vedensaannista. Liiallinen juominen ei ole kenenkään mielestä kivaa, ja voi päinvastoin pilata muiden hauskan päivän. Kukapa haluaisi huolehtia humalaisesta kaverista, kun vaihtoehtona olisi nauttia kauniista päivästä ja rennosta yhdessäolosta?

Päivän päätteeksi on aika koota kimpsut ja kampsut. Pakkaa jäljellejääneet ruoat rasioihin kotiinkuljetusta varten tai jos niitä ei säilyvyyden vuoksi voi enää myöhemmin syödä, heitä pois jo paikanpäällä roskapussiin ja vie roskapussi puiston roskikseen. Siivoa tyhjät pullot ja muut roskat, ja huolehdi, että puisto jää jäljiltänne siistiin kuntoon. Usein suurina juhlapäivinä puistoihin on varattu ylimääräisiä jäteastioita ja mahdollisesti myös erillinen keräys pulloille ja muulle lasille. Käytä nämä hyväksesi ja siivoa jälkesi, on huonoa käytöstä jättää roskansa muiden siivottavaksi.

Vaikka eväskassit ovat nyt tyhjemmät ja kevyemmät, saattaa tavaroiden kotiin kantaminen bussissa tuntua pitkän päivän jälkeen turhan vaivalloiselta. Taksi kuulostaa hyvältä idealta, ja nopea 20 euron pikavippi  varmistaa, että pääset kantamuksinesi kätevästi ja turvallisesti kotiin.

Näin on puistopäiväkausi onnistuneesti avattu iloisella päivällä ystävien kanssa! Älä turhaan pakkaa piknik-varusteita takaisin häkkivarastoon tai ullakolle, vaan jätä ne keittiön kaappiin tulevaa kesää varten. Kun varusteet ovat helposti käden ulottuvilla, ehkä tänä kesänä tulee koottua kaverit yhteen useamminkin mukavalle eväsretkelle luontoon tai lähipuistoon. Kesäisen piknikin ei aina tarvitse olla niin valmisteltu tai suunniteltu, eväät voi hyvin napata mukaan vaikkapa torilta: mansikat, herneet, kirsikat, tuore leipä. Mikäpä olisi parempi tapa nauttia kauniista kesäpäivästä!